Најновије вести

Вучић: Српска страна прихватила компромисни предлог за деескалацију ситуације на КиМ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ. Вучић је пренео да су се обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада. Како је додао, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. Успоставља се “стикер”, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, навео је Вучић.

 

 

Александар Вучић се обратио јавности након церемоније обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш – Брестовац, којој је присуствовала и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Лајчак: Постигнут договор о деескалацији на северу КиМ

Мирослав Лајчак је потврдио да је постигнут договор о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије, након два дана интензивних преговора.
“Имамо договор! Након два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и напретку је постигнут”, навео је Лајчак на Твитеру.

Лајчак је захвалио главним преговарачима, Беснику Бисљимију и Петру Петковићу, на спремности да преговарају и да се договоре ради добробити народа.

Вучић је саопштио да је српска страна прихватила компромисни предлог за дескалацију ситуације на КиМ, што је на Твитеру потврдио и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

“Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и сматрам да је важан за нашу страну”, рекао је Вучић.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада, 2. октобра од осам сати, и да се Росу повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, како је додао, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком два, од 4. октобра од 8 сати успоставља се “стикер”, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему се ће се тек водити разговарати у Бриселу.

“То сматрам великим успехом наше стране”, рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3, договорена је Радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

“Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалошког формата. То је оно што је постигнуто”, рекао је Вучић.

“Нема више скидања таблица, нема стављања РСК таблица, нити наплате било чега. Одбранили смо проток људи и робе, сачуван је мир и стабилност и констатовано је да је против Тодосијевића вођен протвправни поступак”, истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да ће се о таблицама тек преговарати.

“До неког решења тежег ће морати да се дође у наредних шест месеци. Биће дозвољено коришћење свих таблица са обележјима КМ али наши људи знају да могу да их користе само на северу, не и јужно од Ибра”, објаснио је и нагласио да је ово што данас имамо много боље него што смо имали пре десет година.

“Најважније је да ће следећа тема бити Заједница српских општина и након више непроспаваних ноћи здовољан сам трудом и ангажманом и оним што смо постигли и наши људи са КиМ су сагласни да је ово највише што смо у овом тренутку могли да постигнемо”, рекао је председник Србије.

“Постигнуто највише што се могло”
Вучић је рекао да је разгововарао са председником Српске листе и представницима народа са КиМ и да они знају да је ово што је договорено у Бриселу највише што је могло да буде постигнуто.

Напоменуо је да има нешто још о чему не може јавно да говори, а то је речено и НАТО-у, да ћемо, уколико би била угрожена безбедност, а други не ураде свој посао, као што је Кфор и сами бити спремни да заштитимо свој народ.

“Доста је доброг посла урађено, али какав год посао био, нама ситуација на КиМ никада неће бити добра. Свако реалан и објективан зна колико сам у праву, колико је фер ово што сам рекао, зато се не понашам славодобитно”, навео је Вучић.

Подели на: