Најновије вести

Вучић стигао у Њујорк, следи сусрет с Меркеловом

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Њујорк, где ће учествовати на 74. заседању Генералне скупштине УН, а одмах по доласку састаће се са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

 

Вучића на маргинама заседања Генералне скупштине овог скупа очекује низ билатералних разговора и сусрета са светским званичницима.

Он ће већ после састанка са немачком канцеларком разговарати са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

У Њујорку Вучића, како је сам рекао, чекају бројни сусрети и тешки разговори, јер ће главна тема његових сусрета бити Косово.

Сутра ће имати састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, након чега ће присуствовати отварању 74. заседања Генералне скупштине УН, у чијем фокусу ће бити, пре свега, борба против климатских промена.

Истог дана, председник Србије разговараће са премијером Ирске Леом Варадакаром, председником Гватемале Џимијем Моралесом, као и са вршиоцем дужности помоћника секретара за европске и евроазијске послове у Стејт дипартменту Филипом Рикером.

На пријему који тог дана приређују председник Европског савета Доналд Туск, први потпредседник Европске комисије Франк Тимерманс и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, Вучић ће имати прилику да разговара о најактуелнијим питањима ЕУ и Западног Балкана, а после тога присуствоваће и пријему који приређује председник САД Доналд Трамп поводом 74. заседања Генералне скупштине УН.

Трећи дан боравка у Њујорку, председник Србије почиње састанком са председником Светског економског форума Бергером Брендеом, након чега је предвиђен сусрет са политичким директором Форин Офиса Ричардом Муром, са председником Палауа Томасом Ременгесом, а затим са председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лодерома, а завршиће га разговором са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим.

Последњег дана посете, председник Србије обратиће се на 74. заседању Генералне скупштине УН.

Вучић ће учествовати и на пратећем догађају на високом нивоу у организацији Унеска “Будућност образовања”, на којем је најављено учешће председнице Етиопије Сале Ворк Зевда, као и председника Португалије Марсела Ребела.

Подели на: