Најновије вести

Вучић: Странцима поручујем – у циркусу нема припитомљених вукова, а ни Вучића

Председник Србије Александар Вучић обратио се на годишњој конференцији. Велико хвала грађанима на разумевању свега што се збивало у претходној години, поручио је Вучић и навео да смо сачували финансијску стабилност, као и да је постигнут огроман успех по питању смањења стопе јавног дуга. Истиче и да ће цена гаса бити најнижа, а цена електричне енергије друга најнижа у Европи. Указао је да је девет земаља повукло косовску независност и да чекамо десету. Одговарајући на наводе немачког листа “Цајт” да Европска унија може само чврстом руком да га “припитоми”, Вучић поручује да у циркусу још није видео ни вука ни Вучића и да им је то лекција за сва времена.

 

 

Председник Србије је рекао да очекује долазак Дерека Шолеа 11. или 12. јануара, важног човека у америчкој администрацији.

“Он је на вишем нивоу од свих у Стејт департменту, а после тога очекујем долазак посредника из Европе, спремни смо да разговарамо о компромисним решењима, али то морају да буду компромисна решења”, рекао је Вучић.

О наводима Цајта: У циркусу нема ни вука ни Вучића
На питање “Јединства” о наводима немачког магазина Цајт да Европска унија може само чврстом руком да “припитоми” председника Србије Александра Вучића, уз тврдњу да он води политику која штети ЕУ, региону и самим Србима, Вучић је рекао да је велика и моћна Немачка и да је доживљава је као најважнијег партнера за Србију.

“Док је била Ангела Меркел то је било могуће, онда су дошли други људи који желе Србију какву они желе да виде”, рекао је Вучић.

Немачка је најважнији спољнотрговински партнер – 7,5 милијарди је размена, 77.000 људи ради у немачким компанијама у Србији, подсетио је Вучић.

“Све се своди на моју слободарску политику”, рекао је Вучић.

Како је рекао, одговориће овог пута другачије. “Моја ћерка има 20 година, пре 15 година водио сам је у циркус, Вукана нисам водио у циркус”, рекао је Вучић и упитао која је највећа животиња по тежини – то је слон, а најјачи је тигар.

“Ја сам се у циркусу нагледао и слона и тигра. А када говоре о припитомљавању Вучића, ја још вука нисам видео у циркусу. Ни Вучића ни вука. То им је лекција за сва времена”, одговорио је председник Србије.

“Девет земаља повукло признање косовске независности”
Председник каже да су пред нама тешки изазови када је реч о Косову и Метохији, али да смо сачували мир.

“Ниједног тренутка никога нисмо провоцирали, осим ако неки не кажу да наше грађане не доживљавамо као наше суграђане или Косово и Метохију као нашу територију”, поручио је Вучић.

Указао је да Београд није направио ниједан инцидент нити једностран потез.

“Свог Устава нећемо да стидимо и свог народа”, наглашава Вучић и додаје да не можемо да се супротставимо великим силама, јер смо мали.

Наводи да чак 106 земаља не признаје косовску независност, а свега 84 признају, док три земље нису начисто.

“Имамо девет које су повукле признања – Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Света Луција и Малдиви, чекамо десету”, додаје Вучић.

Истиче да ћемо наставити да се боримо у Унеску.

“Ми нашу борбу настављамо, увек ћемо желети мир са Албанцима, увек ћемо желети поштовање свих споразума које смо потписали, а они беже од свих шест и Албанци и међународна заједница”, наводи председник.

“Свако свој посао – они уцене и претње, а ми да чувамо своју слободу и независност и да чувамо своју Србију. Неће бити лако и једноставно”, поручио је Вучић.

“Калцит и злато у две најсиромашније општине на југоистоку, једна је Гаџин Хан”
Калцит и злато који су пронађени, навео је председник, налазе се у две најсиромашније општине на југоистоку Србије.

Једна је, наводи, Гаџин Хан, а на откривање имена друге општине ће сачекати још који дан.

“Много пара губимо у здравству”
Када је реч о здравству, најавио је наставак великих пројеката и наставак уштеда, не само рачуноводствено и књиговодствено, већ и материјално.

“Много пара губимо у здравству”, рекао је председник.

Најавио је суштинске и структурне реформе које се тичу равномерног развоја, јер, указује, људи који не иду у веће новоизграђене објекте, не виде колико се улаже у здравство.

Дуално образовање је оно што прави разлику између Србије и осталих у региону”
Вучић се осврнуо и на дуално образовање и истакао да је то оно што прави разлику између Србије и осталих у региону.

“То је оно што привлачи инвестиције из Јапана и из Немачке, из Кине. Зато морамо да наставимо са тим много снажније и много јаче”, рекао је Вучић и најавио додатна улагања у ИТ сектор и вештачку интелигенцију.

Србија мора, каже, да буде једна од 30 најмодернијих земаља која ће да грабе у том смеру.

“Мораћемо још да појачамо наше резерве хране, биће је све мање у Европи и свету”
Истакао је да је прехрамбена сигурност веома важна тачка. “Имамо 20 месеци резерви пшенице, 13 месеци кукуруза и не бисте веровали, 30 месеци сунцокрета”, навео је Вучић.

“Мораћемо још да појачамо наше резерве, још да појачамо прехрамбену сигурност, зато што ће хране бити све мање и у Европи и у свету”, додао је председник.

И соли и шећера ће, истиче, бити довољно за наредне године.

“Норвежани ће постати чланови извршних органа, хоћемо да се откачимо од партијско-паразитског система”
Вучић се осврнуо и на енергетску и фискалну консолидацију енергетских предузећа и најавио реформе у наредна три, четири месеца.

“Ми радимо са Норвежанима, уложићемо и новац у то, постаће чланови наших надзорних одбора и извршних органа. Хоћемо да променимо начин на који смо управљали нашем предузећима. Хоћемо да се откачимо од партијско-паразитског система. Не можете више да ми говорите о постављању партијског човека да би неко нешто крао, ми ћемо поставимо Норвежане. Показаћемо да нам је држава важнија од партије, да нам је наша Србија преча од свега. То ћемо да урадимо у наредна три или четири месеца. То ћете да видите већ смо кренули у реализацију, много реформи морамо да постигнемо”, најавио је Вучић.

“Раст пензија и следеће године прати раст плата”
Следећу годину Вучић је назвао годином даљег развоја.

Захвалио је пензионерима и истакао да очекује даљи раст плата и пензија, које ће и даље пратити плате.

“Цена електричне енергије биће друга најнижа у Европи”
Цена гаса биће најнижа, а цена електричне енергије друга најнижа у Европи, зато што је наша жеља да у будућности сачувамо наша предузећа, да бисмо их на тај начин посредно субвенционисали, да чувају ниво запослености, поручио је Вучић.

“Наша жеља је пре свега да сачувамо ниво запослености, односно да нам не расте ниво незапослености и то ће бити велики задатак и Владе и државних органа у наредном периоду. Свако повећање нивоа незапослености довело би до неравнотежа. До плус 0,5 и плус 1 можемо да трпимо, преко тога не можемо, јер би била угрожена и социјална давања и пензије. Зато је страшно важно да овде одговорно приступимо, зато држимо ниске цене струје”, објаснио је председник.

“Банатски двор ће остати пун, повучено свега 87 милиона кубних метара гаса из складишта”
Ми данас у овом тренутку имамо 580 милиона кубних метара гаса укупно у Банатском двору и у мађарским складиштима, до сада смо повукли свега 87 милиона кубних метара, истакао је Вучић.

“То значи да ће нама остати пун Банатски двор са 286 милиона кубних метара гаса 31. марта када се заврши зима и још 100 милиона кубних метара гаса у Мађарској. Са нашим мађарским пријатељима, са Виктором и Питером, ћемо договорити да продужимо тај уговор, да се обезбедимо одмах и за следећу зиму, јер следећу зиму, као што сам рекао, очекујемо да буде много тежа”, додаје председник.

Што се тиче угља, на депонијама је милион 447 хиљада тона, таман онолико колико смо увезли претходних пет месеци, навео је Вучић и истакао да су депније путе и да грађани не морају да брину.

“Ова година биће много тежа”
Председник Србије је говорио о економској ситуацији и рекао да је земља по питању фискалне стабилности у повољнијем положају у односу на Европу.

“Ми смо Србију сачували од рата, и Србију смо подигли са колена”, рекао је председник Вучић.

Поновио је да ће 2023. година на европском и светском новоу бити много тежа од претходне.

“Ми се сада двоумимо, шта да урадимо – сада је питање да ли је старија кокошка или јаје, како да чувате стопу БДП-а додатним улагањима, тиме што ћете да потрошите више новца или како да у складу са саветима шефице ММФ-а Кристалине Геогријеве правите јастуке, бафере, чувате државни новац у случају веће кризе”, навео је председник и додао да је о томе разговарао са министром финасија Синишом Малим.

Америка се, каже, ближи рецесији, у Кини пада стопа раста, у Европи такође, али пада и наша стопа.

“У складу са тим шта се дешава у свету, погађа и нас, јер смо и ми део ланца, али смо ми по питању фискалне стабилности у повољнијем положају”, рекао је председник.

Он је додао да се Словенија задужила по 3,6 одсто, и када то ради Љубљана, значи да бисмо ми могли без увођења санкција Русији, могли да се задужимо по 5,5 одсто.

“Чували смо се и обезбедили новац по три одсто од наших арапских пријатеља, држали пуну финансијску стабилност да бисмо имали за енергенте чије цене нисмо знали колике ће бити”, навео је председник.

“Плате су порасле са 311 на 642 евра, очекујемо и 735 евра у марту”
Вучић је рекао да што се тиче страних директних инвестиција сами имамо 66 одсто.

“Од 2012. године са 33,7 милијарди наша укупна стопа БДП, која је најбољи показатељ колико је урађено, порасла је на 60,3 милијарди. Нећу се смирити док не буде 100 милијарди. Погледајте наше бруто девизне резерве, злато у тонама – са 18,2 на 38,5 тона”, каже Вучић.

Говорио и о ненаплативим кредитима, који су важни зато што показују здравље економије.

“Некада чак 20 одсто кредита није било наплативо. Данас је то сведено на 3,3 одсто. Погледајте ту разлику. Просечна пензија од 203,5 на 321 евро. То је тачно 60 одсто раста. Плате су још више порасле, са 311 евра на 642 евра. А очекујемо и 735 евра у марту да буде”, каже Вучић.

Истиче да је око 120 одсто скочила зарада номиналних зарада у европској валути и то за само 10 година.

“Мало која земаља може тиме да се похвали, а има их развијенијих од нас. Наш циљ треба да буде да их стигнемо, престигнемо”, рекоа је Вучић.

“Курс динара чврст као стена”
Председник Србије је рекао да је огроман успех постигнут по питању смањења стопе јавног дуга, и истакао да није могуће извући и један параметар у економији, и да је могуће гледати десет различитих параметара.

“Довољно је да један параметар не ваља, а да све остало пада у воду. Ми сада имамо најнижу стопу незапослености. Никада није била 8,9 одсто. Упркос страшној ситуацији у свету. Стопа јавног дуга је 55 одсто. Такође, веома је важно да је курс динара чврст као стена, од 2012. године је на 117, или 118 динара”, истакао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србија то никада није имала.

“Сачували смо финансијску стабилност, економију и раст”
Председник поручује да не можемо да не будемо задовољни претходном годином, као и да смо сачували финансијску стабилност, економију, раст између 2,3 и 2,5 одсто.

“Упркос томе што смо били први у Европи, па је наша основица била виша. Успели смо да подигнемо плате и пензије колико видим највише у Европи. Има само једна земља која је више урадила. Наша стопа јавног дуга на данашњи дан не прелази 55 одсто, и то је нешто што је на понос свим грађанима Србије”, додао је председник.

Вучић каже да нема никакве потребе да обмањује грађане, као ни да прикрива чињенице.

“Ово је мој последњи мандат. Нећу да мењам Устав. Мој је посао да будем на страни грађана и сваког човека у Србији и то ћу да чиним на најбољи начин упркос тешким приликама са којима се суочавамо”, додао је Вучић.

Велико хвала на разумевању и подршци”
Председник Александар Вучић честитао је на почетку обраћања свим грађанима Нову годину и предстојеће божићне празнике.

“Велико хвала на разумевању свега што се збивало у претходној години, велико хвала на подршци, не мени и полититичким партијама, него својој земљи. Постоје људи који разумеју да је њихова земља важнија од лидера и партије”, поручио је Вучић.

Поднећу извештај грађанима шта је све било и шта се све догодило 2022. године, као и шта су планови у 2023. години, поручио је Вучић.

Подели на: