Најновије вести

Вучић: Суштина није ни у КС ни у РКС таблицама, само је важно да нема КМ таблица

Приштина жели кризу и жели да прави проблеме, изјавио је данас председник Александар Вучић, додајући да је због тога забринут, и додао да у Приштини не желе да виде “КМ” таблице.

 

 

На питање шта очекује од 1. августа за када је Приштина најавила реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица, те сматра ли да друга страна аргументе проналази у Бриселском споразуму, у делу око слободи кретања, где се спомињу КС и РКС таблице, Вучић је приметио да када неко жели да увек пронађе кривца у Београду, то са лакоћом и полуистинама чини.

“Када говоре о КС и РКС таблицама – чак и да оставимо по страни да шест тачака Бриселског споразума, које су суштина, о ЗСО, не желе да испуне, врло је једноставно контрапитање – а, што сте укинули КС таблице и оставили само РКС”, упитао је Вучић.

Како је рекао, никада ништа није избило због таблица, већ је проблем у безобзирности само једне стране и њихових помагача, који мисле да могу да понижавају Србију и српски народ на КиМ докле хоће.

“Суштина није ни у КС ни у РКС таблицама, само је важно да нема КМ таблица. Баш њих брига и за КС и за РКС таблице, за то никог није брига, осим можда дежурних партиота који не знају ни два места на КиМ да покажу на мапи… Суштина је да не желе да виде КМ, таблице Косовске Митровице”, рекао је Вучић.

Када је реч о реципроцитету, упитао је по ком основу се тај реципроцитет уводи. “Где то пише, осим у глави Аљбина Куртија и земаља Квинте, пошто је за њих Косово држава, па да имају право да раде централној Србији, оно што Србија, као међународно призната, може да ради њима”, указао је Вучић.

Ни из чега то право нису извукли, што се тиче личних карата, додао је Вучић.

“Приштина жели кризу, желе да праве проблеме и забринут сам због тога. Видећемо како ће се ствари одвијати”, рекао је Вучић.

“Име мандатара који ће формирати владу за око 12 дана”

Вучић је рекао да ће се врло брзо – за око 12 дана, знати име мандатара, који ће саставити владу.

Истакао је и да ће, када се буде знало ко је мандатар, влада бити врло брзо формирана.

Вучић се осврнуо и на спекулације које су се појавиле у медијима да ће нови мандатар бити министар финансија Синиша Мали. “Написали су да ће то бити Синиша Мали, пошто је то објавио један члан владе који је мислио да би он сам требало да буде председник владе, јер је у Синиши Малом видео највећу конкуренцију”, казао је Вучић.

Написали су, такође, додао је Вучић, да Синиша Мали већ пише експозе и открио како му је после те вести министар Мали у шали послао са базена поруку “види како ми је добар експозе”.

Председник је рекао да су такве вести неистине и оценио их као “бесмислице”, те замолио грађане да такве ствари не читају.

“Поскупљење струје неће утицати на стандард грађана”

Председник Вучић изјавио је да поскупљење струје неће угрозити животни стандард грађана, чак ни оних најсиромашнијих.

Он је рекао да држава жели да највећи терет кризе преузме на себе и додао да је сада цена струје на берзи око 540 евра по мегават-сату, док је код нас за грађане готово 14 пута мања.

“И што се тиче гаса, ми смо рекли да ће то бити минимално повећање цене (девет одсто), то је невероватно имајући у виду да су у појединим зељама цене гаса скочиле за 350 до 1.000 одсто, код нас на испод 10 одсто за грађане. Трудимо се и за фирме и фабрике држимо најбоље услове, јер хоћемо и даље да привлачимо све стране инвеститоре”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да Србија утискује гас у мађарска складишта гаса за наше потребе, као и да смо повећали резерве гаса у Банатском Двору на 243 милиона кубних метара, што је само седам милиона мање од максималног капацитета од 250 милиона, који ће ускоро бити попуњен.

“Наредних осам месеци критични за Србију, као и за целу Европу”

Председник Вучић изјавио је да ће наредних осам месеци бити кључно за Србију, као и целу Европу и свет, то јест до краја марта.

“То су критични месеци за нас. Зашто помињем да је и август чак критичан, зато што имамо већ проблема са водоснабдевањем због суша, јер никада хидрологија није била лошија. Не могу барже да нам довозе угаљ, пошто је дубина Дунава на 1,7 до 1,8 метара и немогуће је наћи велике бродове са газом до метар. То прави муке у производњи струје и воде и свега другог. Не бисмо данас увозили струју да имамо нормалну хидрологију, рекао је Вучић.

Каже да финансијски морамо да будемо спремни јер увозимо и сада струју, пошто сви користе климу, што је сада и нормално.

“И август ће за нас бити тежак јер ћемо морати да радимо на новим откривкама,па ћемо неколико данас или најмање две недеље имати нижу прозиводњу угља. Зато угаљ увозимо на све начине и користимо све могуће камионе и возове.

Обележавање “Олује” 4. августа у Новом Саду

Председник Србије најавио је да ће обележавање годишњице операције хрватске војске “Олуја”, током које је протерано и убијено више стотине хиљаде Срба, бити одржано 4. августа у Новом Саду.

Позвао је све грађане да дођу 4.августа у 20 сати на централни градски трг у Новом Саду.

“Обично смо бирали мања места, ишли смо од Ветерника, Футога, Бусија, све места где су настањени Крајишници. А Нови Сад је место које је процентуално примило највише Крајишника”, рекао је Вучић, после обиласка радова на Кули Београд.

Он је казао да ће се у Новом Саду обележити годишњица великог страдања српског народа и највеће етничко чишћење на европском тлу.

“Захтевом за враћање усташког грба све су рекли о себи”

Председник Вучић истакао је, поводом захтева шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића-Радмана аустријским властима да врате усташки грб на спомен-камен у Блајбургу, да су све рекли сами о себи.

Грлић-Радман током јучерашње посете Бечу апеловао је свог аустријског колегу Александера Шаленберга да помогне у настојањима за враћање хрватског грба са првим белим пољем, што је усташко обележје, у Блајбургу.

“Мислим да та сама информација говори за себе. Тиме су све о себи рекли”, нагласио је Вучић.

Вучић је казао да у вези са тим не мора да дода ниједну реч.

“Јасеновац није мит, већ страшна истина”

Председник Србије истакао је да је су бесмислене оптужбе да је он крив због напада на аутомобил са београдским таблицама у Хрватској, уз образложење да је крив зато што је потегао поново питање Јасеновца.

На питање да прокоментарише нападе појединих опозиционих политичара и аналитичара да је његова оштра реторика у вези са Јасеновцем довела до анимозитета према Србима у Хрватској и оштећења српских аутомобила, одговорио је да то бесмислица.

“Најстрашнији и најбесмисленији напад је да су неки људи одавде написали, пошто је уништен један аутомобил са београдским таблицама на Брачу да је за то крив Вучић зато што је поново потегао мит о Јасеновцу. Није то мит, већ страшна истина”, истакао је Вучић.

Ту логику је упоредио са реакцијом на, како каже изјаву да је потребно залагати се да се штите жене у друштву и да не смеју да буду предмет породичног насиља, а онда неки муж нападне своју супругу, па се каже био је изнервиран том изјавом Вучића.

“То је таква логика. Вучић је причао шта су Хрвати радили Србима током Другог светског рата. То говори да увек проналазимо разлог у прошлости да се ћути о српским жртвама. Боље да се лепо проводимо негде на мору него да причамо о онима који су убијени, а увек ће неко из Београда бити крив ако провод на мору буде покварен. То много више говори о тим људима”, истакао је Вучић.

“За мање од месец дана стижу два противпожарна хеликоптера”

Вучић је најавио да се за најмање месец дана очекује долазак два руска хеликоптера Камов, који су како је рекао давно плаћени.

“За мање од месец дана бићемо опремљени најмодернијим противпожарним хеликоперима на свету који носе по 5.000 литара воде, док наши носе ведра са по 1.000 литара”, навео је Вучић.

Рекао је да ћемо пуно моћи да помогнемо у пожарима земљама Отвореног Балкана, али и свима другима који то буду тражили, као што су то тражили Словенци.

Што се војске тиче, истакао је да је разлика у опремљености и наоружању у односу на период пре 10 година не мањи од 20 према један.

“То нису исте војске, тадашња је имала један ваздухоплов ловачког типа који је могао да полети, а данас имамо 14 мигова-29 који лете, већ имамо и хеликоптера нови више од 35 купљених. То није иста војска. Да и не причам о системима Панцир, Фк-3, новим тенковима”, рекао је председник.

“Цене хране под контролом, хлеб Сава неће прећи 53 или 54 динара”

Председник Александар Вучић поручио је да ће цене хране и основних намирница бити под контролом, као и да цена хлеба Сава у наредном периоду неће много поскупети (са 49 динара).

“Што се тиче хране, уља и шећера… све ћемо држати под контролом. Хлеб ће само минимално да расте и можда брашно. Али тако да основни хлеб Сава, који ће бити 50 и нешто динара, што не значи да ће бити 59 динара, већ 53 или 54 динара када за то дође време”, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће то бити убедљиво најјефтинији хлеб у целој Европи.

“И то ћемо да држимо под контролом због најугроженијих категорија становништва”, рекао је Вучић.

“За два месеца креће градња инфраструктуре за национални стадион”

Председник Вучић најавио је да ће за два месеца кренути комплетна изградња инфраструктуре око будућег националног стадиона, између Новог Београда и Сурчина.

Истакао је да ће то бити нови велики развојни пројекат.

“Изградићемо најмодернији отворени, транспарентни стадион, који ће бити прекривен и сав у зеленилу. Он ће примати 52.000 гледалаца и биће један од најлепших на свету, не само у Европи. Ускоро крећемо и у Крагујевцу и Нишу са изградњом велелепних стадиона”, рекао је Вучић.

Он је навео и да ће ускоро бити завршени стадиони у Лесковцу, Зајечару и у Лозници, а да се све гради по Уефиним стандардима.

“Градимо и одбојкашки национални центар и борилачки национални центар. Идемо ускоро и на изградњу много базена”, навео је Вучић.

Подели на: