среда, 15. фебруара 2023. | 22:16
Најновије вести

Вучић сутра и прекосутра у Тирани на самиту о “малом Шенгену”

Председник Александар Вучић боравиће у петак и суботу у Тирани, где ће учествовати на састанку лидера земаља Западног Балкана, учесница регионалне иницијативе познате као “мали Шенген”.

 

Албански премијер Еди Рама је позив да учествује састанку регионалних лидера упутио и косовском председнику Хашиму Тачију, који је одбио долазак, наводећи да неће доћи “због препрека Србије у консолидацији државности Косова”.

На састанку неће учествовати шеф европске дипломатије Жозеп Борел, како је Рама недавно најавио.

Албански премијер је најавио и да ће трећи Самит лидера региона бити одржан у Драчу, али ће, због земљотреса који је недавно погодио Албанију, а посебно Драч, састанак ипак бити одржан у Тирани.

Иницијативу за уклањање препрека за проток роба, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму.

На наредном састанку, који је одржан пре месец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су договорили низ мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе.

Иницијатива је од почетка отворена и за друге земље региона, али неке од њих имају резерве.

На састанку у Охриду био је председавајући Савета министара Денис Звиздић, који је рекао да Сарајево нема дефинисани став о тој иницијативи.

Министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић, тада, није имала позитиван став о иницијативи, јер, како је рекла, Црна Гора не би желела да “мали Шенген” постане нека врста алтернативе за чланство у ЕУ.

Председник Вучић рекао је уочи пута да није немогуће да на састанку учествује и председник Црне Горе.

На састанку у Охриду, између осталог је договорено 24-сатно радно време свих инспекцијских служби са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, али и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе, по узору на земље чланице ЕУ-а.

Договорено је и да се омогући путовање у ове три земље само са личним картама, те да се радне дозволе признају у све три земље, као и дипломе.

Подели на: