уторак, 21. фебруара 2023. | 16:07
Најновије вести

Вучић: Сутра или прекосутра разговарам са Меркеловом, једна од тема и КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће сутра или прекосутра разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, подсетивши да се 4. или 5. јула очекује велика Берлинска конференција.

 

Вучић је навео да ће, између осталог, са немачком канцеларком разговарати о КиМ, регионалној сарадњи и улози Немачке и Берлина.

Председник Александар Вучић је истакао да се једино ужасно плаши јесени, због делта соја коронавируса и невацкинисаног дела становништва.

Зато је позвао све да се вакцинишу, јер, како је рекао, делта сој коси све пред собом.

“И када нам дође у већем обиму плашим се да нећемо имати адекватан одговор”, рекао је Вучић и додао да и Велика Британија са тиме има проблема.

“Хоће ли то после бити бриселски или берлински процес видећемо”, рекао је Вучић одговарајући на питање шта очекује од овог разговора путем видео-линка, на коме ће једна од тема, поред предстојећег самита о берлинском процесу бити и Косово.

Вучић је после војне вежбе на Пештери истакао да је сваки разговор са немачком канцеларком од изузетног значаја за нашу земљу, да ће бити добро припремљен и да се нада добром разговору.

Одговарајући на питање новинара после вежбе “Муњевити удар” колико је тешко водити избалансирану политику Вучић је рекао да је таква политика једино могућа и најбоља за интересе грађана Србије.

“Данас имамо оруђе и оружје са различитих делова света и зато је војска све снажнија и зато постајемо снажнији у свим областима. Ако ми објасните да можемо другачије а да буде добро за Србије”, рекао је Вучић.

“Курти нека прича своје, мој одговор о признању се не мења”
Поводом последњих изјава премијера привремених институција у Приштини, Аљбина Куртија, Вучић је рекао да све може да се промени, али мој одговор о признању Косова није се променио нити ће се променити.

Замољен да прокоментарише питање француског председника Емануела Макрона Куртију о томе шта би Косово могло да понуди Србији за евентуално признање, као и Куртијеву изјаву да би будуће признање Косова од стране Србије требало повезати са уласком Косова у УН, Вучић је рекао да нема никаквих новости у томе што говори Курти и да је то милион пута чуо.

“Ако мисли да је могуће да понижавањем Србије и свакодневним хиперпродукцијама изјава у којима ће нашу земљу да омаловажавају и говоре о нашим обавезама, да објашњавају да су они велика демократија, а ми бесмислена и неспособна земља само кажете све је у реду, погледајте бројке, а не оно што говоре аналитичари”, поручио је Вучић.

“Никад више ракета није испаљено, помоћи ћемо воћарима”
Вучић је најавио је да ће држава помоћи воћарима у Западној Србији, којима је град уништио засаде, јер штета свакако постоји, али додао је да никада толико воћа није спасено, захваљујући великом броју испаљених противградних ракета.

Вучић је новинарима на Пештери рекао да је данас разговарао са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем о томе.

“Испуцано је много ракета, никад толико ракета није испаљено, није се толико пуцало, никада толико воћа није спасено. Штета постоји и гледаћемо да помогнемо људима”, рекао је Вучић.

Како је рекао, не може се увек и за све помоћи, али свакако ће бити помоћи у складу са моућностима.

Вучић је додао да постоје и проблеми са откупном ценом млека, за шта ће се такође тражити решење.

Видовдан провести у радости уз подршку народу на КиМ
Председник је изразио је уверење да ћемо национални празник Видовдан сутра провести у радости јер Србија брзо напредује и посебно га честитао српском народу на Косову и Метохији и монаштву у светињама Српске православне цркве у јужној покрајини.

“Верујем да ћемо Видовдан провести у радости јер Србија брзо напредује, са погледом у будућност и много изазова који нас очекују, али чврсто опредељени да чувамо своју земљу, да је штитимо, да се убрзано развијамо и напредујемо”, казао је Вучић на Пештери где је присуствовао војној вежби Муњевити одговор, а одговарајући на питања новинара.

Такође, истакао је и да ћемо Видовдан провести уз подршку српском народу на КиМ, који се труди да сачува своја огњишта и монаштву СПЦ у јужној покрајини које чува наше цркве и огњишта нашег народа.

Најавио је и да ће сутра Видовдан бити прослављен у Крушевцу, који ове године слави и 650 година постојања, а након тога и у Крагујевцу где ће бити одржана војна вежба.

“Све што су људи могли да виде данас на Пештери, моћи ће да виде сутра у Крагујевцу”, казао је.

Председник је, одговарајући на критике што се на војну вежбу позивају деца, казао сматра да нема ништа лепше ни за људе, ни за децу да виде оруђе и снагу наше војске, а да им притом нико не држи никакве политичке говоре.

“Треба да дођу да виде како изгледа панцир, пасарси, да уђу у те машине, да похвалимо нашу индустрију, да виде какво оруђе имамо, да виде како изгледају модернизовани тенкови, шта има лепше и за људе и за децу да тако нешто виде, а нико им не држи никакве политичке говоре или било шта и нико им не каже да је то обавезно”, казао је председник.

Додаје да су те критике у духу тога да поједини морају да урушавају своју војску, земљу, све што вреди у држави на сваки начин.

“Ми не бисмо били ми да не постоји таква кампања”, додао је Вучић.

“Урадићемо пут до Куманица, само да видимо када”
Вучиће је изјавио је да ће бити урађено девет километара пута до манастира Куманица, а да ће за седам дана писаним путем обавестити монаштво када ће то бити учињено, односно шта ће се урадити ове, а шта следеће године.

“Погледаћемо и добићете одговор у наредних седам дана и упутићемо писани одговор за Куманице да их обавестимо када. Урадићемо свакако, али само да видимо шта ћемо ове године, а шта следеће”, казао је Вучић на Пештери, где је изведена војна вежба Муњевити удар, а одговарајући на питање новинара.

Он је тако одговорио на питање да ли је до њега дошло писмо игумана манастира уз констатацију да ће испасти “зликовац ако каже не може”, а ако каже да може, “биће неозбиљан”.

“Покушаћемо да решимо, данас смо у Бучу договорили четири километара, па плус километар и 200 метара до Доњег Буча, 2,5 плус 7,5 километара у Дежави”, закључио је Вучић.

Подели на: