уторак, 29. новембра 2022. | 04:48
Најновије вести

Продавнице на северу Космета поново раде

После два дана под катанцем, радње на северу Косова и Метохије од данас поново раде. У знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто коју је Приштина увела на српску робу пре више од седам месеци на северу Космета биле су затворене све прехрамбене радње, киосци с робом и пекаре.

 

Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић синоћ је рекао је да је постигнут договор да продавнице, апотеке, угоститељски објекти поново почну са радом.
Радош Петровић је за рекао да су привредници донели јединствену одлуку да покажу добру вољу.
– Сачекаћемо да видимо шта ће даље да се дешава у наредном периоду. Надамо се и притиску међународне заједнице на Приштину која ће укунути таксе и ми ћемо нормално пословати – рекао је председник Удружења привредника на северу КиМ.
Према његовим речима у случају да се то не деси привредници ће радикализовати мере и штрајк ће временом бити све дужи и дужи.
Привредници са севера КиМ саопштили су синоћ после састанка да је протест упозорења показао снагу, слогу и спремност за борбу Срба на северу Косова и Метохије.
„Показали смо снагу, јединство, да не могу да нас сломе и да нећемо да трпимо да се пуца и напада на оне који врше снабдевање основним животним намирницама. Сваки даљи покушај Приштине наићи ће на још снажнији одговор“ навели су у саопштењу.
Истакли су да ће радње на северу бити затворене на много дуже сваки следећи пут када на њих поново буду пуцали зато што возе млеко, брашно, зејтин или новине на српском језику за српски народ на северу Косова и Метохије.

„Свесни смо да нас чека дуготрајна борба, која захтева јединство, труд, можда и жртвовање… ми другу земљу немамо и ову нашу не дамо никоме”, навели су привредници у саопштењу.
Поново су апеловали на међународну заједницу да коначно швати драматичност ситуације на северу Космета и да реагује како би пацификовала Приштину, пре него што се деси неки инцидент који би могао ствари да доведе до тачке без повратка.

У продавницама се ни овог јутра не могу наћи млеко, млечни производи и брашно.
Продавции кажу да врло брзо очекују артикле из централне Србије који недостају већ неколико дана.

С.К.

 

Подели на: