Најновије вести

Вучић сутра са председником Лукашенком

Председник Белорусије Александар Лукашенко стиже сутра у дводневну посету Србији, где ће се састати с председником Александром Вучићем.

 

Како је саопштено из Вучићевог кабинета, двојица председника положиће сутра венце на Спомен гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу.

У уторак, после свечане церемоније у 10 часова, уследиће разговор председника Вучића и Лукашенка у четири ока, а потом пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије.

Потом ће уследити церемонија размене потписаних билатералних докумената, након чега ће се председници Вучић и Лукашенко обратити медијима.

Привредна комора Србије у сарадњи са Белоруском трговинско-индустријском комором и Амбасадом Белорусије у Београду организоваће у уторак пословни форум са циљем развоја привредне сарадње две земље.

Србија је, према последњим доступним подацима, за девет месеци ове године у Белорусију извезла робе и услуга у вредности од 41,4 милиона долара што је повећање од 12,8 одсто у односу на исти период прошле године.

С друге стране, бележи се пад увоза из Белорусије за скоро пет милиона долара, односно за 9,3 процента, показује статистика.

Спољнотрговинска размена Србије и Белорусије 2018. године достигла је 143,2 милиона долара, а извоз је износио 51,7 милиона долара, што је 22,5 одсто више него 2017. године када је износио 42,2 милиона америчких долара.

Према вредности извоза Белорусија је 34. партнер Србије, док је по вредности увоза на 37 месту.

Подели на: