недеља, 13. јуна 2021. | 19:27

Вучић: Сви би да “дижу” рејтинг изјавама против мене

Председник Александар Вучић изјавио је да се не секира због изјава на његов рачун из Црне Горе, јер су оне за унутрашњу употребу, и приметио да би свако лични рејтинг да “подиже” тако што ће да каже нешто против њега. Држава има озбиљну политику и не руководи се тиме шта се некоме свиђа или не свиђа, већ оним што су интереси Србије, поручио је председник.

 

Премијер Црне Горе Душко Марковић изјавио је да су предлог закона о слободу вероисповести коментарисали многи који га нису прочитали, а међу њима је, како тврди, и председник Србије Александар Вучић. На молбу да прокоментарише ту изјаву, Вучић је поновио да не жели да долива уље на ватру, да се не секира за све те изјаве, јер су оне за унутрашњу употребу.

“Нека они раде свој посао. Чуо сам ја њихов одговор првог дана када сам их замолио да то размотре. А, немам проблем са личним увредамна тог типа, само нека наставе”, рекао је Вучић новинарима у Нишу, након затварања тродневне међународне вежбе у области управљања последицама ванредних ситуација “Србија 2019”.

Како је приметио, свако би да лични рејтинг подиже тако што ће да каже нешто против њега, јер су онда, каже, ваљда сви много јаки, снажни и успешни. Поручио је да на то не жели да одговара.

“Прихватам да ја не умем да читам и да не знам да читам… Рачунам да би они можда могли и нови закон по том питању да донесу – да само поборници НАТО умеју да читају и да само они смеју да читају. Ја не спадам у те”, иронично је додао председник Србије.

“Они који нису пријатељи увек ће тражити длаку у јајету”

Председник је рекао да ће Србија наставити да води политику економског и војног јачања, јер је то темељ да земља буде независна и да самостално доноси одлуке, а они који нам нису поријатељи, истиче, увек ће, и у томе и у свему другом, тражити длаку у јајету.

Вучић је на питање како коментарише негативне реакције из региона због обнављања војног потенцијала Србије, а истовремено се оцењују сасвим нормалним војне вежбе у Хрватској које директно имају за циљ смањење утицаја Москве у региону, рекао да када се види начин на који критикују нашу политику онда је јасно да би желели да је наша политика – политика “слабе и неуспешне Србије, и политика економског слабљења Србије”.

“Наша политика је политика економског јачања, војног снажења, након деценија пропадања. Нисмо имали ниједан авион који је могао да полети да заштити наше небо. За јачање су били потребни новац и огромне реформе. Војно и економско снажење је услов да сачувате своју независност и да неко други не доноси одлуке уместо вас”, објаснио је он.

Истакао је да Србија никога не угрожава, неће никога да дира, нити да напада, и да никоме није узимала територије као што су неки из региона учествовали у одузимању територије Србије.

“Очигледно је да постоји код неких нека врста зебњи од обнове снаге Србије. Србија ће бити све снажнија, и неће тога да се стиди, већ да се поноси. Такву политику ћемо наставити и у будућности”, поручио је Вучић.

Рекао је да што се тиче напада на њега лично одавно се због њих не секира, као што га је то погађало 2014. или почетком 2015, јер је разумео да против њега немају ништа, већ желе много слабију Србију, да могу да је уцењују око Косова, да не може да буде равноправна са другима, а све представљајући као тежњама за доминацијом и нове хегемиње. Вучић је подвукао да ће Србија настављати да буде све јача у војно-полицијском смислу, као сваком другу.

“Они који су нам пријатељи они ће се радовати, радоваће се сваком новом хеликоптеру, а они који нису тражиће длаку у јајету”, закључио је председник.

Вучић о Руском центру: Водим рачуна о интересима Србије

Држава има озбиљну политику и не руководи се тиме шта се некоме свиђа или не свиђа, већ оним што су интереси Србије, поручио је председник Александар Вучић на питање о статусу Руско-српског хуманитарног центра (РШЦ) у Нишу.

“Ми радимо оно што је наш посао и што је најбоље за Србију и тако ћемо се понашати и у будућности”, рекао је Вучић новинарима у Нишу.

На питање када ће бити решено питање статуса Центра, Вучић је рекао: “Решено је. Решава се све. Не знам ја о чему ви говорите. Са мном се, као председником Републике, разговара зна се на који начин и зна се како ја разговарам са њима. Водим рачуна о интересима државе. Када буде било каквих промена о било каквом статусу, бићете обавештени”.

Уз констатацију да би неки увек да траже политички разлог да некога критикују, упитао је да ли је потребно да се спасавају животи људи, да се раде најбоље ствари за становништво или да се бавимо политиком.

“Уколико бисмо то потписали рекли бисте да смо окренули леђа ЕУ и да нисмо на европском путу, а ако не бисмо потписали онда бисте рекли – одрекли сте се браће Руса. Држава има озбиљну политику и не руководи се тиме шта се некоме свођа или не, већ својим интересима”, рекао је Вучић.

“Рада Трајковић је увек подржавала Харадинаја”

Председник је рекао да је Рада Трајковић увек подржавала Рамуша Харадинаја. Вучић је, на питање новинара да прокоментарише подршку Раде Трајковићх Харадинају, казао да је она то увек чинила.

“Увек је то чинила, некада се то видело, некада није”, објаснио је он.

Подели на: