Најновије вести

Вучић телефоном разговарао са Меркеловом, у јануару посета Берлину

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са канцеларком Немачке Ангелом Меркел о билатералним односима и ситуацији у региону.

 

Канцеларка Меркел је током разговора позвала председника Вучића да у јануару посети Берлин, што је председник Србије прихватио, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Председник Вучић и канцеларка Меркел су, у дугом и пријатељском разговору, изразили задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке.

Председник Вучић је указао на то да немачке компаније које послују у Србији запошљавају више од 60.000 радника и значајно доприносе економском развоју Србије, као и угледу Србије као доброг места за инвестиције.

Вучић је Меркеловој захвалио на континуираној подршци Немачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду немачко председавање ЕУ у другој половини следеће године.

У исто време изразио је потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција Западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону.

Он је нагласио да ће Србија, са истим циљем – регионалне стабилности, наставити да промовише политику мира и сарадње.

Председник Вучић је немачкој канцеларки пренео утиске са недавног састанка у Паризу и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине и, с тим у вези, истакао је да би било важно да Немачка и Европа остану при ставу да је неопходно да приштинске власти укину таксе на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен.

Председник Вучић је нагласио да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону.

Подели на: