Најновије вести

Вучић: Тражићемо заједнички именитељ и са САД и са Албанцима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се, без обзира на одлазак Џона Болтона са функције, наставити разговори са америчком администрацијом како би се нашао неки заједнички именитељ и са њима и са Албанцима и обезбедио трајни мир.

 

На питање како коментарише то што је Џон Болтон морао да напусти своју функцију, а ради се о човеку који је заговарао, колико-толико, разговоре о разграничену и подели Косова, Вучић наводи да са њим није имао прилике да се састане, већ да су разговарали телефоном.

“Нама Србима се допадао његов став о Косову и зато не разумем толику срећу и сладостраст код неких који су одушевљени тиме што он више није саветник за националну безбедност”, рекао је Вучић новинарима у Прањанима где је учествовао на обележавању годишњице операције “Халијард”.

Како је навео, састао се са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и Метјуом Палмером, представником Стејт департмента за Западни Балкан.

“Они су директни представници америчког председника Трампа и Стејт департмента. Наставићемо те разговоре, реч је о одговорним и озбиљним људима са којима није лако разговарати, ни преговарати. Али, што би наш посао био лак, да је лак онда би се људи утркивали сваки дан а овако се тркају сваких пет година”, рекао је он.

Тражићемо неки заједнички именитељ и са Албанцима и са Американцима како бисмо обезбедили трајни мир уколико буде могуће, закључио је Вучић.

Председник је рекао да не жели да даје изјаве на пречац у вези са Декларацијом Странке демократске акције БиХ, која жели да врати “Републику БиХ”, са административним центром у Сарајеву.

Плаши се, истиче, да је овај документ СДА много важнији него што неко жели да га представи.

“На озбиљан начин ћемо се односити према том документу. Ми смо земља гарант Дејтонског мировног споразума, нама су мир и стабилност најважнији”, рекао је Вучић.

Време да се чујемо и поштујемо, упркос идеолошким разликама

Време је да ми Срби, осим мржње коју смо волели да негујемо једни према другима, почнемо да негујемо међусобно поштовање, да желимо да чујемо и саслушамо једни друге, без обзира на идеолошке разлике, приметио је председник.

Председник се договорио са Светозаром Брајићем, власником кафане “Бајић”, у којој су 1941. године Јосип Броз Тито и Драгољуб Михаиловић разговарали у четири ока, да ће му помоћи око обнове тог објекта, а да кафана не мења власника.

На предлог новинара председник је саслушао Светозара Брајића о проблемима са којима се суочава и обећао му помоћ државе.

Бајић је казао да је сам радио на санацији објекта, али да му се обрушио кров и да због лоше финансијске ситуације не може да настави сам са санацијом објекта.

Новинаре је у Прањанима, где је Вучић присуствовао обележавању 75. годишњице операције “Халијард”, у којој су Срби извели спасавање више од 500 савезничких пилота, интересовало колико је то, осим за односе две земље, важно за сам српски народ и превазилажење иделошких подела, на шта је председник одговорио да је веома важно да сами будемо спремни да слушамо и да чујемо једни друге.

“У мојој породици су људи страдали, јер су Срби, а многи други су страдали на други начин.. Али, мислим да је време да ми Срби сем мржње коју смо волели да негујемо једни према другима, почнемо да негујемо поштовање и да жеилмо да чујемо и саслушамо једни друге”, рекао је Вучић.

Истакао је да је “Халијард” пример операције којом је Србија створила своје савезништво са САД и другим англосаксонским савезнцима, Канадом и Великом Британијом.

Протест у ректорату израз немоћи

Председник је поручио онима који су протестовали испред Рекотората да неће бити интервенције коју прижељкују са идејом да покажу да је наводно угрожена аутономија Универзитета.

“То у ректорату је био израз немоћи, жеље да се изазове интервенција полиција и каже да је угрожена аутономија Универзитета. Неће бити интервенције”, рекао је Вучић, на питање новинара, где је граница напада на државне институције.

Вучић је истакао да они који протестују не поштују свој универзитет, јер, поред осталог, у њега улазе у кратким панталонама, те да међу њима има људи који евидентно нису студенти.

“Што си ти представник студената са 31 годином? Замислите да моја ћерка са 17 година иде у јаслице да штрајкује. Требало је да завршиш факултет пре седам година, посебно што није било војне обавезе. Сада идеш у ректорат у кратким панталонама”, критиковао је он.

Вучић је пренео да се сећа када је Небојша Човић избацио Џеја из градске скупштине због доласка у кратким панталонама.

“Овде у Прањанима не можете да видите момке на терену у кратким панталонама. Сви су обукли фармерке или панталоне, иако су знали да ће бити пријатније у кратким панталонама. То је знак поштовања”, рекао је он.

Вучић је казао да је међу онима који протестују још један примерак из Крушевца који има година као и он, а још је студент.

“Нека раде шта хоће. Само нека Ректорат функционише”, закључио је он.

Вучић о одлуци ДС о бојкоту: То су њихова посла

Председник није желео да коментарише одлуку Демократске странке да бојкотује долазеће парламентарне изборе, наводећи да свако има право да донесе одлуку какву жели.

Пројекти за Прањане и Горњи Милановац
Председник Вучић најавио је да ће у наредном периоду бити урађено неколико пројеката и истакао да би најважније било да у Горњи Милановац стигне један мањи инвеститор.

“Урадићемо приступницу. ”Убијају” ме представицни општине са тим. Колико год да кошта урадићемо и Милановчани ће бити задовољнији”, рекао је Вучић.

“Када будемо урадили све овде, на пољу (код споменика) и Милошеву кућу, другачија ће бити слика Милановца и привлачиће неуопоредиво већи број људи”, додао је Вучић.

Остаје, каже, да се привуче један инвеститор, мање или средње величине, који би у Горњем Милановцу запослио 250 до 400 људи.

Упитан за хотел у власништву “Југоимпорта” у Коштунићима, проблем са недостатком воде у Прањанима, селу које има највише породица са три или више деце, Вучић је рекао да ће настојати да се та питања реше.

Демократе су јуче донеле одлуку о бојкоту избора.

На констатацију новинара да “неки медији пишу да је права одлука – одлука о бојкоту уз могућност даљих разговора – била објављена на сајту ДС, а да је под притиском Драгана Ђиласа то скинуто и да је остала само одлука о бојкоту”, Вучић је рекао да свако има право да донесе одлуку какву жели.

“Људи имају право да донесу одлуку какву желе. То је свачије демократско право. А, ко ће шта да фалсификује или неће, нисам заинтересован. Њихова посла”, рекао је Вучић.
Додао је да не жели о томе да говори пред страним пријатељима.

“Гипсирали” су извршитеље које су сами бирали 2012.

Поводом синоћњег протеста испред Коморе јавних извршитеља, председник је рекао да су присталиве бивше власти “гипсирали” све оне које су сами бирали и који су заклетву полагали пред министарком правде бивше власти.

“Они су 31. маја 2012. бирали те извршитеље, који су полагали заклетву пред бившом министарком правде Снежаном Маловић. Никога ми нисмо постављали. Они су их постављали и увели тај систем. Њихове породице узимају велике плате и паре одатле”, казао је он.

Сада им је, каже, крива актуелна власт, ваљда зато што поштује правни поредак.
Поновио је да су постављањем гипса на капије Коморе гипсирали све оне који су они сами бирали.

Подели на: