уторак, 17. маја 2022. | 17:20
Најновије вести

Вучић: Тражићу од Американаца помоћ за укидање такси

Председник Александар Вучић најавио је да ће сутра у Братислави на конференцији “Глобсец” говорити истину о стању на Косову и Метохији, и од Американаца тражити помоћ да Приштина укине таксе.

 

Вучић је рекао да ће се састати са вршиоцем дужности помоћника државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове Филипом Рикером, као и да ће имати билатералне сусрете са другим званичницима, али не и са Хашимом Тачијем, који учествује на “Глобсец-у”.

Председник је изјавио да ће парламентарни, покрајински и локални избори бити одржани следеће године на пролеће, у марту или априлу и истакао да ће избори бити редовни.

Упитан да ли ће уз изборе бити одржан и референдум, Вучић је одговорио да, уколико би имао шта да понуди грађанима он би то радо учинио, али, додао је, није тако.

Указао је да је тек недавно на скупу у Тирани видео Тачија, са којим је имао жестоку расправу и да у Братиславу не иде да се састане с њим.

Рекао је да је понашање Србије увек конструктивно и да жели да разговара о компромисном решењу косовског проблема.

Вучић је објаснио да је насмејан и расположен, јер је ослобођен сваке кривице и донекле неке врсте одговорности за оно што се дешава данас на КиМ, не својом жељом и кривицом.

Истакао је да су таксе Приштине нанеле штету не само Србији, већ целом региону, јер они који хоће да дођу у нашу земљу чују да постоје “шумови” у привреди, да нема слободе трговине.

Поручио је да неће пристати на понуду да Приштина повуче таксе, а да након тога Србија мора да учини неки гест.

Навео је да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО, у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути. “То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија неће да пристане”, рекао је Вучић и додао да то зна и Меркел.

Председник је оценио да је Савет безбедности УН, који ће наредног понедељка расправљати о ситуацији на КиМ, увек важан због статусног питања, али да суштински неће решити ништа. “У суштинском политичком смислу Париз је много важнији, али да ли ће га уопште бити? Баш зато што је много важнији нисам сигуран да ће га бити”, рекао је Вучић.

Упитан да ли разлог за то може да буде и однос немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, Вучић каже да они своје односе превазилазе на демократски начин.

Меркелова и Макрон, међутим, имају сличне циљеве за Западни Балкан, али је суштина у томе да не могу да реше овај проблем. “Зато ће Харадинај (у Берлину) данас покушати да понуди нешто друго да би скинуо таксе са дневног реда, да би они убеђивали Србију да све то прихвати и да се појави у Паризу”, рекао је Вучић.

На питање да ли Европа не жели да се бави Србијом због својих питања, Вучић каже да смо ми њима “као камен у ципели”.

Вучић је напоменуо да је он за разграничење са Албанцима, што је, каже, храбро и отворено предлагао, јер је сматрао да је то најздравије за Србију и Србе, али да су грађани били против тога и да је он ту поруку разумео.

“Како да изгурам нешто, ако морате да донесете одлуку о разграничењу, морате да идете на референдум, а за то могу да добијем 20 одсто. Да кажем као у Северној Македонији, 35 одсто изашло, а прошао референдум? Ја тако нећу и тако у Србији не може да прође референдум”, подвукао је Вучић.

Председник је најавио да ће 12. јуна у Панчеву отворити немачку фабрику ЗФ, која се бави производњом ауто-делова.

Навео је да ће имати и друге добре вести за Панчево и за Јужни Банат, те додао да ће још неке од најпознатијих немачких компанија да граде фабрике у Србији.

Додао је да дуално образовање привлачи инвеститоре у Србију.

Како је рекао, истраживања су рађена пре и после његовог обраћања у парламенту, а показала су да је популарност њега и његове странке опала за два досто и отишла директно радикалима.

Председник је рекао да би одустајањем од дела својих националних интереса Србија била највећа демократија и имала би сигурно убрзан економски развој, али и да он није спреман да то чини.

Подсетио је да је просечна плата, када је дошао на место председника, била 329 евра, а да је сада 442.

Најавио је да ће се до краја године ићи ка даљем повећању, и да ће покушати да дигне и минималац, најмање до 29.000 динара. У разговору са послодавцима, како је најавио, покушаће да се достигне магична линија од 30.000 динара за минималац.

Александар Вучић, који је и председник СНС-а, изјавио је да је дуго у политици, да је на све спреман и да га не занима ко ће од сарадника “први да му забије нож у леђа”.

“Ја сам дуго у политици и знам шта је политика. Сви чекају да ми буду леђа окренута”, рекао је Вучић коментаришући медијске наводе претходних дана, али је истакао да не говори о својим блиским сарадницима.

Вучић каже да, када је реч о високим функционерима, постоје они који су коректни и одани идеји, програму и плану, а постоје и они који увек гледају како ће да се извуку, пошаљу информације новинарима о својим партијским колегама да новинари не би нападали њих, те да он то види сваки дан.

На питање о односу према СПС-у, који у општини Стари град подржава Марка Бастаћа и да ли је нешто питао Ивицу Дачића о томе, Вучић каже: “Нисам председник СПС-а, нека раде шта хоће. Нисам га ништа питао. Ја мислим да сам коректан. Ако вас није срамота да будете у коалицији са неким ко ружи Београд, немате са тим проблем, што би мене била срамота.

“Што се протеста испред Председништва тиче, рекао је да ноћу нема никог, а током дана једна до две особе, који, када га виде, као да “виде Тита” и увек када их поздрави, они су срећни.

Упитан за истраживања јавног мњења које објављују медији рекао је да мисли да се ради о резултатима који су отприлике тачни и да треба можда само заменити радикале и Шапића. Вучић је рекао да би, према истраживањима, значило да би СНС имао 140 посланика у Скупштини, довољно да настави са променама у земљи.

Подели на: