Најновије вести

Вучић: У Бриселу данас није било конкретних резултата за Западни Балкан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас на самиту ЕУ-ЗБ није било никаквих конкретних резултата за Западни Балкан, али да јесте вођена добра дискусија.

 

 

Вучић је тако одговорио на питање Т а н ј у г а да ли је било данас неких конкретнијих одлука за ЗБ и која је главна порука из Брисела која се могла чути за ЗБ, као и да ли је он упутио неку конркетну поруку ЕУ.

“Све што сам рекао овде, рекао сам отворено и јавно у присуству званичника ЕУ. Ако смем да преведем шта је било кључно за нас, ако анализирате конкретне резултате – није било конкретних резултата, али је то била добра дискусија и нећу то потценити. Али, ако ме питате да ли су Северна Македонија и Албанија добиле датум, нису добиле никакав датум за почетак преговора, а БиХ бих није добила статус кандидата”, констатовао је Вучић.

Такође, рекао је да су га данас многе земље критиковале због позиције Србије у вези са ратом у Украјини и руске интервенције.

“То је конкретно речено, али политика се не односи увек на конкретне резултате, на крају јесу резултати најважнији, али је јако важно да бисмо дошли до њих да шалушамо једни друге, да водимо продуктивне дискусије и изградимо однос поверења. И са те тачке гледишта, то је био важан састанак и добар знак за будућност”, навео је Вучић.

Верујем да ће бити разлога за боље расположење у децембру

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће у децембру Србија, Албанија и Северна Македонија имати разлога за боље расположење, те најавио да ће ове земље, у оквиру Отвореног Балкана наставити да јачају сарадњу и приближавају се европским стандардима.

Вучић је, на конференцији за штампу, после Самита ЕУ-Западни Балкан, пренео да је подсетио да се последњих четири месеци непрестано писало негативно о Србији у медијима ЕУ.

„Нећу да кријем да сам ја говорио међу последњима и указивао на различита питања. У складу са подацима које сам добио од својих људи објављено је 2.629 чланака у европским медијима о Србији после напада Русије на Украјину, у којима пише да Србија угрожава цео регион, угрожавамо БиХ, Косово. А ништа се није десило” рекао је он.

Моје питање је, додао је Вучић, да ли сте икада видели иједно извињење од било ког од тих медија које су изнели такве лажи у земљама ЕУ?

“Не. Ми не тражимо правду, нисам ни ту да се правдам. Као председник Србије у обавези сам да поштујем Устав, одлуке наших власти и интерес наших грађана“, поручио је он.

Вучић је изразио уверење да ће да ће ипак доћи до решења тешког питања за Северну Македонију и Албанију, али да ће у међувремену те три земље чинити најбоље да повећају сарадњу и виде шта могу да учине за своје грађане.

„Отворени Балкан није била идеја других људи већ наше три земље. Желели смо да почнемо да бринемо сами о себи, учинимо нешто добро за нас, да се бринемо о суседима. Чули смо приче да је то била Орбанова идеја, али нисмо ни разговарали о томе с њим. Онда је неко рекао да је то била Путинова идеја, а нисам никада говорио о томе са Путином. Није нам био потребан нико други, три балканске државе и њени лидери сели су заједно и нашли солуцију за бар неки од њихових проблема. Да ли је то лоше, треба ли то забранити?“, упитао је он.

Захвалио се европским колегама што су показали трпељивост и слушали.

„Знам да је данас велики дан за њих у вези Украјине и Молдавије. Добро је да нисмо скрајнути“, додао је он.

Вучић је истакао да сигурно може много да се учини пре децембра.

„Обећао сам европским колегама да ћемо учинити најбоље да постигнемо европске стандарде у области владавине права, демократизације и медијских слобода до децембра. Уверен сам да ћемо онда имати разлога за боље расположење“, рекао је он.

Вучић је рекао и да су албански и северномакедонски премијери храбро бранили своје земље и националне интересе на данашњем састанку.

Вучић са Макроном о регионалним и глобалним темама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је имао пријатељски састанак са председником Француске Емануелом Макроном.

“Као и увек, имао сам више него пријатељски састанак са председником Емануелом Макроном са којим сам разменио мишљења о најбитнијим регионалним и глобалним темама. Србија подржава предлог о формирању нове европске политичке заједнице, јер је то једини начин да нас лидери Европе чују и добар начин за нас да чешће слушамо наше европске колеге и да сазнамо како они размишљају”, објавио је Вучић на инстаграм налогу “будућностсрбије”.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се на маргинама самита ЕУ-Западни Балкан са председником Републике Француске Емануелом Макроном.

Будућност ЗБ заиста у ЕУ, још напорније да радимо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после самита ЕУ-Западни Балкан, да регион заиста има будућност у Европској унији, али да много тога треба сами да урадимо.

“Мислим да је будућност у нашим рукама и да уколико радимо напорно и ако се посветимо и почнемо да се повезујемо и интегришемо, ако осигурамо слободан проток роба, услуга, људи и капитала, то ће значити пуно за наше земље и за наше грађане”, рекао је Вучић на прес конференцији са премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевким после састанка лидера земаља Западног Балкана и шефова држава 27 земаља ЕУ.

Вучић је казао да земље региона треба да убрзају све процесе и да раде још напорније и да буду више посвећене ако желе конкретне, мерљиве резултате.

Навео је да је имао дугу дискусију са француским председником Емануелом Макроном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером и да мисли да Западни Балкан заиста има будућност у ЕУ, али да много тога сами морамо да урадимо.

Вучић је казао да је оно што се десило Албанији и Северној Македонији ‘није било фер’ и изразио наду да ће те потешкоће бити премоштене.

“Не можемо да плачемо и кукамо, јер то ништа неће променити. Морамо да уложимо више напора, да радимо вредније, да наставимо да мењамо себе и да створимо боље окружење и боље животне стандарде за грађане и да побољшамо сва питања – правосуђе, владавину права, демократизација.

На питање новинара из Северне Македоније да ли је време да се на озбиљнији и проактивнији начин ради на иницијативи Отворени Балкан и на томе да се укључе Косово, можда и Црна Гора, Вучић је рекао да су много пута позиване земље региона да се придруже иницијативи и да је све што се ради у корист грађана Западног Балкана.

“Наравно да смо били смо под притиском многих моћних земаља и њихових лидера у вези са типом и природом иницијативе, али постајемо све јачи, почели смо да верујемо сами у себе, имамо више самопоуздања него раније и знамо да морамо да одржимо мир и спокој у нашем региону”, рекао је Вучић.

“Само погледајте један дан рата у Украјини, да ли то желите поново да видите на Балкану, моја молба је немојте да потцењујете нашу иницијативу зато што спаја нације”, поручио је Вучић.

Навео је да су се лидери Албаније и бивше Југославије последњи пут састали 1946. године и да је требало 70 година да се поново састану лидери Србије и Албаније.

“Када смо се први пут срели рама и ја, расправљали смо се, био је то тежак, пут, али сада смо у стању да разговарамо и одлично сарађујемо и то је добро не само за нас двојицу већ понајвише за наше грађане”, рекао је Вучић.

На Вучићево излагање надовезао се албански премијер Еди Рама који се нашалио да је ‘српски агент у Албанији’ и да га је председник Србије ‘регрутовао’.

Подели на: