Најновије вести

Вучић у Бриселу: Приштина ће наставити шоу; Не занима ме шта ће рећи Курти, већ европски представници

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине, да очекује да представници Приштине наставе, како је рекао, свој шоу, примећујући да њих суштински не занима дијалог, већ пре свега локални избори које најављују на КиМ за октобар.

 

 

Вучић је за ТВ Пинк рекао да није тешко прочитати из изјава приштинских званичника, Аљбина Куртија, Глаука Гоњуфце, Вјосе Османи, да већ најављују расписивање локалних избора за октобар.

“Занима их победа на изборима и у складу са тим ће се понашати, као да дијалог није ни постојао. Тражиће да буду равноправна страна као да смо две државе. Пошто је то немогуће, могу да саслушам, да се насмејем на све то”, рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, истакао да постоје теме о изузетног значаја, које ће покренути сутра, а то је тема несталих особа.

“Желим по први пут да уђемо у детаље”, нагласио је Вучић.

Он је поновио да су важност разговора, уз примедбу да људи у Србији неретко са ниподаштавањем гледају на све то и очекују да наш одговор на све буде – не и не по сваком питању.

“Да чекамо да се нешто деси у будућности и из корена све промени, а то се неће десити и зато и нисам присталица замрзнутог конфликта”, рекао је Вучић.

Додао је и да постоје хиљаде лажи на дневном нивоу да, тобож, неко треба да брани Србију од српског руководства, јер ће урадити нешто против интереса земље.

“А, то говоре они који су на најгрубљи начин разорили националне и државне интересе”, рекао је Вучић.

“Валач је највећи проблем, немојте ништа да покушавате”

Председник Вучић рекао је вечерас да је трафостаница Валач која се налази у срцу северног дела КиМ, када је реч о дистрибуцији енергетике, највећи проблем, и поручио приштинским Албанцима да ни не помишљају да нешто учине с тим у вези.

„Важно је да бринемо о нашем народу. Имамо велике проблеме везано за енергетику јер покушавају да не дозволе дистрибуцију електричне енергије на север покрајине, спречи снабдевање севера“, подвукао је Вучић за Пинк.

Рекао је да је његова молба Албанцима у Приштини, али и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу и међународној заједници била и остала да не покушавају ништа да чине.

„Валач се налази у срцу северног дела КиМ. Валач је у сваком смислу срце система северног дела Косова. То би изазвало страховиту реакцију нашег народа. Да ли можете да дођете са трупама, са неком РОСУ, можете али молим да то не чине и не бих им то ни саветовао“, нагласио је он.

Вучић је казао да је то безброј пута молио, и додао да Србија никоме не прети.

„Као што молим и представнике НАТО, међународне заједнице да такву авантуру не дозволе. Никоме није важније ништа од стабилности и мира“, рекао је он.

Казао је да смо и једни и други много деце у ковчезима враћали.

„Данас је дан када обележавамо јунаштво наших војника на Кошарама. 108 људи који су се супростављали далеко надмоћнијем непријатељу који их је нападао из Албаније, из ваздуха,…је убијено. То су били људи који су херојски чували гранични камен СРЈ“, нагласио је он.

Вучић је казао да је Србији важно да се бори за живот, да чува животе људи.

Ако неко мисли, рекао је, да је могуће да, не само понижава Србију, већ чини шта му је воља, а да ћемо мирно да посматрамо како Срби нестају и прогоне их са вековних огњишта , истиче, његова безброј пута изречена порука је да Србија неће дозволити нове Олује, Бљеске.

Не занима ме ста ће реци Курти већ европски представници

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да га не интересује много шта ће сутра рећи Аљбин Курти по питању Заједнице српских општина већ шта ће Куртију рећи европски представници, и додао да ће инсистирати да се формира ЗСО као што је предвиђено Бриселским споразумом из априла 2013. године.

“Не мислим да треба Куртију да говорим било шта конкретно, није он ту посебно важан већ је важан онима у Београду који су га подржавали. Он је био идол и херој многих у јавности у Београду, зашто се сада не јаве свом пријатељу и објасне да не би требало да напада Србију и Србе на такав начин”, запитао је Вучић у изјави за Пинк уочи сутрашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Каже да од Куртија и не очекује ништа, али да га интересује шта ће му рећи европски представници који су били супотписници Бриселског споразума.

“Нећу ни да се мешам у ту расправу, само ћу да инсистирам да се то спроведе до краја. Али, они то неће да урад. Не долазе овде да би урадили нешто, јер мисле да ће један да ми заврне руку или шију и да се нешто деси и да онда кажем да ћу да потпишем независност Косова. То се неће догодити”, поручио је Вучић.

Каже да треба сутра на озбиљан начин и аргументима дасе разговара, али да је “делужн” (заблуда) ако ће они да причају своје филозофске приче и да нема ништа против ако ће Србе да представљају као важније филозофе од Хегела и Ничеа.

“Немам ништа против до год не угрожавају безбедност Срба и не спаљују наше манастре и цркве, али веома сам забринут за субдину Високих Дечана, говорили су људи у Гораждевцу да су их британски војнизи испитвали и да би то требало да чува косовска полиција, што би било веома скандалозно и лоше”.

Вучић је рекао да се нада да им неће пасти напамет освајачки подухват на Високе Дечане и српске цкрве и манастире.

Додао је покушавају трик да представе српске цркве и манастире као косовско наслеђе.

Како је рекао, то може да буде косовско само као подгрупа, али то је српско наслеђе, а не као нешто што је њихова.

“Очекују нас не лаки разговори, али наша позиција је чврста, стабилна и снажна, али тешка”, додао је Вучић.

Никада нисмо добили одговор на питања о несталима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће сутра у наставку дијалогу покренути питање несталих, у намери да се по први пут уђе у детаље и суштину тог проблема, о којем Приштина не даје одговоре.

“Желим први пут да уђемо у детаље суштине проблема”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је истакао да је Београд увек био коректан по том питању, јер је то питање цивилизацијског односа према жртвама – да некоме кажете где му леже најближи, како би могли да их покопају.

Пренео је да је Београд до сада од албанске стране добио 21 захтев, и на свим тим локацијама у централној Србији с, каже, ископавања извршена.

“На четири места смо нашли тела, последња гробница је Кижевак, нашли смо двоје албанских цивила и још девет тела, али не знамо ко су та лица и радимо ДНК анализе”, рекао је Вучић.

Са друге стране Београд је послао 10 захтева Приштини.

“Само на једној локацији, Бункер, код Ðаковице, ископано је и нађено седам тела и потврђено да је реч о породици Шутаковић – оцу, мајци и троје деце, као и двоје чланова породице Петровић”, рекао је Вучић.

Како је рекао, Београд има захтеве за још девет локација, али Приштина је увек налазила невероватне изговоре да то не истражи.

Додао је и да постоји велика гробница у Приштини, у мртвачници се налази 350 различити остатака или делова тела, што говори да је то више десетина тела, за која верује да су убијени Срби.

“Али, никада нисмо добили одговор на то питање. Верујем да ћемо у складу са међународним правним принципима, нормама међународним хуманитарним правом, успети”, рекао је Вучић.

 

Подели на: