Најновије вести

Вучић у Бриселу: Рекао сам да никад нећемо признати Косово и онда се Курти детонирао

Председник Александар Вучић рекао је, након састанка са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем у Бриселу, да је Курти у Брисел дошао да би рекао да се неће договорити ни око чега. Председник је рекао да је видео много неодговорности и неозбиљности. Према његовим речима, Србија ће бити посвећена дијалогу који ће бити настављен до краја јула, док ће у међувремену технички тимови разговарати о несталима.

 

 

Председник је, обраћајући се медијима након састанка у Бриселу, рекао да “оваквом састанку није присуствовао” и да то није имало никакве везе са реалношћу и одговорношћу.

Најавио је да ће Србија дати све од себе да се дијалог настави и да је договорено да следећа рунда буде до краја јула, а да ће у међувремену технички тимови разговарати о несталима.

“Не знам шта бих вам рекао, да будем искрен мислим да и дужина разговора говори о томе какви су резултати, договорено је да се до краја јула настави дијалог, надам се да је то једна важна ствар која би могла да гарантује очување мира и стабилноссти, све друго би било излишно коментарисати”, истакао је Вучић.

Поручио је да за грађане Србије има три важне вести.

“Прва је да албанска делегација не жели да испуни уговоре који су потписали, не желе да разговарају о Заједници српских општина. Друго је да су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независно Косово. Треће је да називају инцидентима и провокацијом чињеницу што Срби желе да присуствују литургији у својим црквама које су на земљи датој у Милошевићево време. Био сам благ и нисам желео да кажем… Ово је одсуство реалности, озбиљности и одговорности”, нагласио је председник Србије.

Додао је да су разговарали о несталим особама и о томе колико је важно открити место где је сахрањен сваки Албанац и Србин.

“Понудио сам и мислим да је то наишло на разумевање у потпуности Бореља и Лајчака, да нам увек кажу кад имају сумњу где се налази гробница, да ћемо отворити то место, тражио сам да нам се на девет локација дозволи да ископамо јер сумњамо да тамо има убијених Срба. Рекли су да не може, када смо питали зашто рекли су јер је Вељко Одаловић на челу комисије за нестала лица, неки Гебелс, мени више он личи на Гебелса него Одаловић. Нисам видео рационалан приступ”, навео је Вучић.

“Забринут сам за безбедност Срба”
Председник Вучић рекао је да је веома забринут за безбедност Срба са Косова и Метохије са којима ће, каже, морати да разговара.

“Видео сам са колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности, не због тога јер је неко сувише јак, већ јер је веома недоговоран. Настављамо дијалог, били смо спремни да прихватимо сваки датум, сваки дан, за нас је то веома важно и не постоји ништа важније за нас од осигуравања сигурности и безбедности за наше људе на КиМ и поштовање свега онога што је до сада потписано. Да ли видим озбиљнији напредак убрзо… Људи, ја оваквом састанку нисам присуствовао, нечему што никакве везе са реалношћу и одговорношћу нема. Више сам ја њима рекао него било шта. Они су замерали више ЕУ него нама”, навео је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је упутио увреде на рачун Куртија, председник је рекао да је одговорио оштро али да није прелазио границу.

“Ннисам изговарао увреде, нисам опсовао ништа, да ли сам можда био реалативно оштар… Не можете да будете оштри ако вам неко дође и у сред проблема о несталима говори о Вељку Одаловићу и да је он члан Милошевићеве партије, он је Геринг и Гебелс”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је Курти у Брисел дошао како се не би сложио и договарао ни око чега.

“Човек је дошао да пита када ћеш да признаш независно Косово. Мој одговор је био никад и онда се он детонирао”, навео је председник.

“Ово је био покушај да се оконча дијалог”
“Ово што су урадили био је покушај да се оконча дијалог, да ми после њихових речи љутито напустимо собу, и да се више никада не вратимо, али ми то нисмо урадили. Наставићемо да радимо на дијалогу”, поручио је Вучић.

Оценио ја да то није личило на дијалог, него на изношење личних политичких ставова.

Напоменуо је да су се представници ЕУ понашали коректно. “Посебно Борељ, све је разумео од првог тренутка”, навео је Вучић.

Делегација Приштине ишла је дотле, каже, да су рекли да не може да се формира ЗСО, него национални савет као што је Србија увела за националне мањине.

Упитан шта се може очекивати од САД, каже да је сигуран да ће Борељ на фер и прецизан начин пренети Бајдену шта се догађало.

“Али немојте да сметнете са ума да су САД, Немачка и друге западне силе учествовале у стварању, како они кажу независног Косова, али мислим да ће бити толико фер да изађу са ставом да се зна ко је одговоран за невелики или никакав напредак у дијалогу”, рекао је председник.

Истиче да је уплашен за судбину Срба, више него што је био, јер разуме ко управља у Приштини. “Али ми ћемо дати све од себе да се дијалог настави и да обезбедимо сигурност за наше грађана на КиМ”, закључио је Вучић.

Подели на: