Најновије вести

Вучић у Бриселу: Србија на европском путу као суверена земља

Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора у седишту ЕУ да су га председник Европске комисије Жан Клод Јункер и европски комесар за проширење Јоханес Хан пријатељски уверавали да је важно да Србија остане на европском путу, што је, каже, прихватио, али и узвратио да ће Србија свој европски пут градити и понашати се као суверена земља, уз добре односе са свим другима.

 

Александар Вучић каже да је питање “шта је то што ми треба да чинимо да бисмо имали користи и када можемо да очекујемо чланство у ЕУ ако свој посао обавимо” питање на које данас није лако добити одговор.

Пренео је да су га европски званичници питали зашто је “већа видљивост” односа Србије са Русијом, посебно у војној сфери, на шта је каже, у пријатељском тону, јер је посебно захвалан Јункеру, али и Хану што су увек показивали велико поштовање према Србији, указао како то изгледа из угла Србије.

“Када хоћемо да купимо оружје код западних европских земаља онда нас испутују шта ‘шта ће вам ово и оно…’ и то траје три године. Једини је Емануел Макрон променио став и казао: ‘Хоћете Мистрал, ево вам”, додао је Вучић.

Сада, како је напоменуо, не мора да објашњава никоме јер је Србија, каже, суверена земља.

“Зар наше паре нису добре?” – запитао је Вучић.

Поновио је да је Србија суверена земља и да ће се тако понашати.

“Бићемо на европском путу, иако није јасно шта ће да се збива са ЕУ, нити нама, нити овима у Унији”, нагласио је председник Вучић.

У изјави новинарима у Бриселу након састанака са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером и комесаром за приступне преговоре Јоханесом Ханом казао је да је боље, од других у региону, предвиђао шта ће се дешавати око процеса европске интеграције и да је то рекао и Едију Рами и Зорану Заеву приликом сусрета у Новом Саду.

“Наше је да у региону уређујемо боље односе, чувамо стабилност, радимо и спроводимо реформе, а да ли ће ‘да нас се сете за дан безбедности’, то је друго питање”, казао је Вучић.

Истакао је да ЕУ не може да очекује од Србије више од рационалног приступа европским интеграцијама, и да није реално очекивати страховити ентузијазам и одушевљеност грађана Србије.

Председник Вучић је на питање новинара како коментарише идеју француског председника Емануела Макрона који говори о стратешком партнерству земаља региона са ЕУ, уместо чланства и другачијој методологији на европском путу, рекао да је крајњи циљ Србије у европским интеграцијама чланство у ЕУ.

“То што причате су мање више нагађања или како ће да дође до измене текста постојећих документа ЕУ”, рекао је Вучић.

За Србију, како је навео, ништа од тога није страшно болно.

“Само да знамо шта нам је чинити”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ту сада постоје различите приче, али ако отворите или привремено затворите пет или десет поглавља можда би могло да се учествује у подели структурних фондова у тим областима.

“Онда не би чекали пет или седам година да добијемо новац за енергетику и економски и регионални развој. Тешко је да измерите сада, има добрих ствари и на једној и другој страни. Али, наш крајњи циљ је чланство у ЕУ”, нагласио је Вучић.

Истакао је да лично веома поштује Макрона и да је са њим разговарао током посете седам или осам сати и да верује да председник Француске жели Србији најбоље, и да воли Србију.

“Сигуран сам да ће се потрудити да пронађемо за нашу земљу оно што је најбоље”, казао је Вучић.

Додаје да постоје нагађања око тога да ли ће после локалних избора у марту у Француској, доћи до промене одређених документа ЕУ и какве ће “дефиниције” по питању даљег проширења бити усвојене – не може нико тренутно да каже.

“Комисија ће морати да буде установљена и да донесе одлуке да ли ће се више питати Комисија или државе чланице. Раније је Комисија више одлучивала. Чини ми се да се сада иде више на суверенистички приступ да државе чланице доносе значајније одлуке”, рекао је Вучић.

Подели на: