Најновије вести

Вучић у дијалог с дугом листом напада на Србе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић данас ће на састанку са делагацијом Приштине и ЕУ представницима Жосепом Борељом и Мирославом Лајчаком који почиње у 16 часова навести и документовати цео списак инцидената и напада на Србе на Ким, на њихову и имовину СПЦ у овој години, сазнаје Тањуг.

 

 

Вучић ће упозорити на положај Срба на Ким и тражити њихову заштиту и то аргументовати дугим списком верски и етнички мотивисаних напада, цак у 80 случајева од почетка године и на забрану уласка званичницима Србије, али и грађанима и медијима из централне Србије на Косово и Метохију.

Списак почиње инцидентом на Божић ове године, када је обијена кућа породице Вучковић у Бабином мосту, а завршава физичким нападом на Ранка Бацића (67) ) из села Долац код Клине, када му је група Албанаца нанела тешке телеске повреде.

Вучић ће подсетити и на упад инспекције у Дом Здравља у Штрпцу због вакцина, које је Београд послао грађанима на Космету, како би могли да се вакцинишу већ крајем јануара.

Инциденти су се наставили у фебруару, а почетком тог месеца је упуцан Србин Бобан Ристић у Лапљем селу, да би дан и два касније био исписан графит ОВК на кући Крстовића у Гораждевцу, поломљена застава и јарбол код споменика српским жртвама у истом граду код Пећи и украдени археолошки остатаци у Испосници Св. Петра Коришког код Призрена.

На дугачком списку налази се и случај обијене куце породице Јовановић у Могили, породице Вучковић у селу Берково, напад ножем на српског младића М. М. у Косовској Митровици.

У марту су се инциденти наставили обијањем куће Србина у Грачаници, рањавањем двојице Горанаца у Глобочици, али и обијањем православне цркве „Свети Петар“ у Клокоту и крађом новца, на Задушнице, те обијањем цркве „Свете Тројице“ у селу Партеш, скрњављањем гробља Бинач…

Такође, 12. марта припадници Росу извршили су претрес просторија општине Клокот, претрес породичне куће председника општине Клокот, који је ухапшен.

Ни април није прошао без инцидената и етнички мотивисаних напада, а на мети су се нашли здравствена амбуланта у селу Гојбуља, Основна школа у Обилићу, али и Срби и њихова приватна имовина, уз покушај упада у КБЦ на северу Косовске Митровице.

Почетком маја каменована је кућа породице Јаћовић у Косовској Витини, која је тог месеца два пута била на мети напада, а нападнут је и Мирослав Лукић из Велике Фоче, док је на Ðурђевдан група изгредника покушала да скине српску заставу са звонаре цркве Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту, каменована је црква Светог Јована Крститеља у центру града Пећи, а након ње и црква Свете Петке у Косовској Витини…

Јун месец почео је графитом “Велика Албанија” на кући расељеног Србина у општини Ораховац, а неколико дана након тога уследио је упад Косовске полиције на црквени посед Храма Христа Спаса у Приштини, након литургије на Спасовдан која је у овој цркви одржана након 23 године.

Затим су исписани графити на храму Христа Спаса у Приштини на енглеском „Исус мрзи Србе“, а уследили су и протести Албанаца испред храма због постојања таквог објекта наводно на земљи Универзитета и наводне провокације због литургије.

У јуну је забележено више пута скрнављење гробаља, али и обијања и скрнављења цркава.

Месец је завршен нападима на Драгицу Гашић, прву српску повратницу у Ðаковицу – каменовањем њеног стана, лепљењем слика мртвих људи, уз протесте НВО са захтевима за њено исељење.

Такође, јун је обележило и претресање и хапшење Срба на Газиместану, који су дошли да обележе Видовдан.

Дан касније украдена је тробојка СПЦ и поломљен јарбол на порти манастира Грачаница, а фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом „велике Албаније“ гази тробојку, да би само неколико сати касније освануо снимак где исти маскирани Албанац пали заставу.

Јул се наставља притиском на Драгицу Гашић, као и на друге Србе, новим графитима и билбордима “Албанија ОВК“ на путу Грачаница – Лапље село.

Инциденти су кулминирали физичким нападом групе Албанаца на 13-годишњег дечака, Николу П, који је добио модрице и подливе, а покидали су му и крстић који је носио око врата.

Уз списак напада, председник Вучић је показао и фотографије нападнутих Срба.

 

Подели на: