Најновије вести

Вучић у Њујорку: Поново ће ми држати предавања због Русије, али ја сам председник Србије

На Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку је више од 140 светских лидера. Председник Србије ће се обратити у четвртак, а данас је на маргинама скупа имао више важних разговора, пре свега о ситуацији на Косову и Метохији и о дијалогу са Приштином. Учествовао је на неформалном ручку који је за лидере са Западног Балкана организовао Жозеп Борељ. Више билатералних састанака имао је и министар Ивица Дачић.

 

 

Дачић: Позиција Србије стабилна, нема шанси за пријем Приштине у УН
Позиција Србије је стабилна и све земље са чијим представницима сам разговарао у ова два дана разумеју ситуацију у којој се Србија нашла нарушавањем њеног територијалног интегритета и суверенитета, изјавио је у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић, истичући да нема шанси за пријем Приштине у УН.

“Мислим да из ових неколико разговора које сам имао у ова два дана, мислим да је наша позција стабилна, да све те земље разумеју ситуацију у којој се Србија нашла нарушавањем нашег територијалног интегритета и суверенитета и да за сада, без обзира што има појединачних искакања у смислу тога да представници Приштине злоупотребљавају то да овде могу да уђу овде као гости, односно представници посматрачке мисије са КиМ, они нису део званичне Генералне скупштине, нема назнака нити најава да ће доћи до промене тог става када је реч о већини која је потребна за чланство у УН”, рекао је Дачић за Тањуг у Њујорку, где учествује на Генералној скупштини УН.

Према његовим речима, ова недеља је сваке године најзначајнија недеља на свету, све чланице шаљу, њих 193, своје највише представнике како би учествовали у дискусијама на пленарном заседању, али и у низу других билатералних сусрета.

“У том смислу делегација коју води председник Александар Вучић данас је присуствовала отварању дебате, председник ће говорити у четвртак, ми ћемо ту изнети прецизно све оно што мислимо о питањима која се тичу нашег територијалног интегритета и суверенитета”, навео је Дачић.

Рекао је да Србија веома пажљиво нотира када неко говори на ту тему, само што, како је додао, они који говоре на ту тему о потреби очувања територијалног интегритета очито имају двоструке стандарде када мисле на које се земље то односи.

“Ми сматрамо да то мора да се односи на Србију. Наравно, наша спољнополитичка позиција зависи пуно од наших разговора, контаката. Председник ће имати читав низ сусрета са својим колегама, ја ћу такође имати читав низ сусрета са својим колегама, са министрима спољних послова. Ја сам највећу пажњу посветио земљама са којима желим да проверим какви су њихови ставови везано за КиМ, да ли је дошло до неких промена када је реч о Косову”, нагласио је Дачић.

Истакао је да је веома битно да се чује српски став о актуелним политичким питањима широм света, али да је Србији главни циљ да буде коректна са свима у смислу балансираног приступа и представи своје интересе.

“Биће других мултилатералних скупова, пријем код председника САД на који ће ићи председник Вучић са супругом и биће низ других билатералних састанака. Сигуран сам да ће наша делегација имати велики број билатералних сусрета са страним делегацијама и да ће позиција наше земље бити ојачана после Генералне скупштине”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао ”да је њима и сада јасно шта се дешава на КиМ, међутим велико је питање да ли су они спремни и колико су спремни да Приштину изложе критикама”.

“У том смислу за нас сигурно, наша позиција ће бити боља јер смо сигурни да имамо чврсту већину у УН да Косово не буде примљено у УН. То је за нас изузетно битно, а све остало је ствар даљих разговора и покушаја да међународна заједница, барем онај део који је признао Косово, не буде глувонема кад је реч о проблемима које Курти изазива”, закључио је Дачић.

Вучић: Наставак борбе за очување мира и стабилности
Неформални ручак, чији је домаћин Жозеп Борељ, искористио сам за наставак борбе за очување мира и стабилности и убрзање развоја Србије и целог Западног Балкана, објавио је председник Вучић на Инстаграму.

“Наша земља наставља да води одговорну и принципијелну политику, засновану на очувању националних интереса, отворену за конструктивну сарадњу у региону усмерену у правцу испуњавања нашег стратешког циља – чланства у ЕУ”, навео је Вучић.

Као и сваки напредак и овај заједнички европски пут захтева сарадњу, разумевање и кредибилну подршку партнера, додао је председник.

Председник Србије на неформалном ручку за лидере Западног Балкана
Председник Александар Вучић учествује на неформалном ручку за лидере Западног Балкана, који је у Њујорку приредио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Вучић: ЕУ намеравала да укаже на кривца за неуспех дијалога, али неке земље тражиле да се став “уравнотежи”
Председник је рекао да је ЕУ намеравала да укаже на страну која је више крива због изостанка напретка у дијалогу, али да су неке земље, које су признале самопроглашену независност Косова, тражиле да се став “уравнотежи”.

“Ако пажљиво читате, намера је била да се више укаже на страну која је стварно крива, али онда су дошли из девет земаља, колико сам обавештен, које су тражиле да се не поистовети, није баш поистовећено, видели сте две, три реченице, али су тражили да се уравнотежи”, рекао је Вучић у Њујорку одговарајући на питање новинара да ли ће на радном ручку са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом поставити питање зашто ЕУ поново каже да су обе стране криве да не испуњавају обавезе.

Истакао је и да Србија не може да буде у предности, јер су то земље које су признале самопроглашену независност Косова.

“Сматрају нас кривим због проблема Косова, јер га ми не признајемо и морају да слушају неког малог Вучића који ће да говори о међународном праву и да сви знају да сам потпуно у праву, није то бас пријатно ни лако”, рекао је Вучић.

На питање о учешћу председнице привремених приштинских институција Вљосе Османи на заседању Генералне скупштине, Вучић је рекао да она не учествује у раду скупштине и “не може да седне где ми седимо”.

“Али земље које су признале Косово дају специјалну карту да улазе на пријеме. То су радили и прошле и претпрошле године, а радили су и са другима”, навео је Вучић.

Вучић о Бајденовом говору: Био је жесток по питању Русије, водио је више рачуна о Кини
Председник Србије изјавио је да је говор америчког председника Џозефа Бајдена на Генералној скупштини УН био умерен по питању Кине, али да је занимљиво како су људска права и права ЛГБТ популације стављене иза територијалног интегритета и суверенитета.

“Како се не сетише тога пре 20 година”, рекао је Вучић новинарима у Њујорку уочи састанка са високим комесаром ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и лидерима Западног Балкана.

“Што се Бајдена тиче, водио је више рачуна о Кини, анализираћемо све. Био је жесток по питању Русије”, рекао је Вучић.

На питање о говору који ће одржати на заседању Генералне скупштине УН, Вучић је рекао да га још спрема и да ради на њему, а у складу с оним што се дешава последња три дана.

Вучић: Европски званичници поново ће ми држати предавања због неувођења санкција Русији
Председник Вучић изјавио је у Њујорку да ће му вечерас на скупу за Жозепом Борељом европски званичници поново држати предавања и придике због неувођења санкција Русији, али да може само тим поводом да поручи да је он председник Србије.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што је једна од данашњих вести била да се Србија није сагласила да се Русији продуже санкције на још годину дана и да ли је разговарао с неким о томе у Њујорку, као и шта мисли колико би САД и ЕУ могле да толеришу још да се Русији не уводе санкције.

“Питање на месту и сасвим коректно, само чекам, прво ће ми држати предавање, ускоро почиње скуп са Борељом, па ће сви европски званичници да ми држе придике, па ће онда и сви остали да ми држе придике, како то и приличи. Пажљиво ћу да их саслушам и рећи ћу – лепо што сте ми одржали предавање, али Србију као председник водим ја. Док је то тако и док ми мислимо да можемо да издржимо те придике, ми ћемо да водимо овакву политику”, навео је Вучић.

Када будем шватио да више не можемо, више нећемо, додао је Вучић.

“Али, као што видите, већ годину и седам месеци ми можмео да водимо такву политику озбиљности и одговорности, она је поштена и одговорна и фер је политика, јер знамо како смо ми пролазили са санкцијама и што бисмо ми у таквим стварима учествовали. Слушао сам Бајдена и Бербокову, а Бајден је у говору као највише вредности човечанства навео територијални интегритет, суверенитет и тек под три људска права, више пута се позивајући на Повељу УН и акте у УН”, рекао је председник.

Истакао је да ће покушати у свом говору, иако долази из мале земље, да подсети и Бајдена и Бербокову, која је рекла како Немачка увек стоји уз међународно право и Повељу УН, да то није сасвим случај и на то када су 1999. мимо одлуке СБ УН једну слабашну земљу на Западном Балкану бомбардовали њих 19 најјачих и убијали народ.

“Ни сада не признају важеће позитивноправне прописе УН укључујући и Резлуцију 1244. То су земене теза и доволичност, али ми смо научили, нема ту ничег новог. Ми који смо мали боље на време да шватимо колико смо мали, а да је великима све дозвољено. Ја још нисам шватио колико смо мали, можда ће ме овим придикама убедити, али нисам сигуран, видећемо како ће да иду те придике. Сви они ниједну прилику не пропусте да ми одрже час из морала и свега, како и на који начин би требало да уведемо санкције”, рекао је Вучић и истакао да он као председник Србије још није сагласан с тим.

Вучић: Много састанака у Њујорку са готово свим европским лидерима
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је јуче и данас имао много састанака у Њујорку са готово свим европским лидерима, укључујући и немачког канцелара Олафа Шолца, као и председника Европског савета Шарла Мишела.

Разговарао је, како је додао, и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а истакао је и да га очекује и изузетно важан разговор са кинеским потпредседником Ханком Женгом.

Биће, како је рекао, још важних билатералних састанака. “Биће сусрета са Мирославом Лајчаком и са свима са којима морамо да разговарамо о ситуацији на КиМ”, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао да се из излагања на Генералној скупштини могло видети и осетити да постоје потпуно различита виђења света и чини му се, како је навео, да је први пут бразилски председник добио већи аплауз од америчког, што никада није био случај.

“Види се мала промена расположења код дела азијских и афричких земаља. То сте могли да видите и на неким пријемима”, рекао је Вучић.

Вучић се састао са Ердоганом на маргинама Генералне скупштине УН
Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

“Разговарали смо о свим важним питањима и договорили се о његовој скорој посети Србији”, написао је Вучић на Инстаграму.

Два председника састала су се на маргинама Генералне скупштине у УН.

У Уједињеним нацијама данас је почела Генерална скупштина те организације.

Дачић у Њујорку имао низ билатералних састанака
Министар спољних послова Ивица Дачић, који борави у Њујорку као члан делегације Србије коју на заседању Генералне скупштине УН предводи председник Александар Вучић, објавио је да је имао низ билатералних сусрета са министрима спољних послова више земаља, као и да је присуствовао пријемима које су приредили државни секретар САД Ентони Блинкен и шефица немачке дипломатије Аналена Бербок.

Како је оценио, то је била прилика за конструктивне разговоре.

“Током првог дана на маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, имао сам билатералне састанке са министрима иностраних послова Кипра, Непала, Јерменије, Буркине Фасо и Уједињених Арапских Емирата, с којима сам разговарао о даљем унапређењу билатералних односа”, навео је Дачић на Инстаграм профилу.

Како је додао, сусрете са колегама из Мађарске, Луксембурга, Палестине, Венецуеле и Никарагве, као и радни доручак са шефовима дипломатије Црне Горе, БиХ, Албаније, Хрватске и Словеније, чији је домаћин био министар спољних послова Италије Антонио Тајани, искористио је за размену мишљења.

Вучић: У УН ћемо снажно штитити позицију Србије
Председник Србије Александар Вучић, који присуствује отварању генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН, поручио је да ће у свом говору у четвртак снажно штитити позицију Србије.

“Почели смо јутрос рано у УН. Ми иступамо у четвртак и снажно ћемо штитити позицију Србије. Уверен сам да ће грађани наше земље бити поносни на своје руководство”, навео је Вучић у објави на Инстаграм профилу.

Председник Србије Александар Вучић присуствује отварању генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН. Међу главним темама су климатске промене и рат у Украјини. Присутно је 145 светских лидера и представника држава.

Претходно је Антонио Гутерес у седишту УН одржао пријем за шефове делегација из целог света. Због почетка Генералне скупштине у Њујорку је приметан велики број припадника полиције, због боравка великог броја делегација из целог света.

Уводни говор одржао је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Дебату је традиционално отворио бразилски председник Лула да Силва, а први пут ће амерички председник Џо Бајден бити једини представник од пет сталних чланица Савета безбедности УН са правом вета, који присуствује састанку лично.

Подели на: