Најновије вести

Вучић у Норвешкој: Разговори о КиМ и о енергетици

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Ослу да је са норвешким домаћинима разговарао о Косову и Метохији, али и приоритетно о билатералним односима, пре свега у енергетици, у којој, казе, морамо да остваримо значајан напредак, у чему могу да нам помогну партнери из Норвешке.

 

 

 

Разговарали смо о свим важним темама, за нас је питање КиМ од огромног значаја. Разговарали смо суштински о томе, јер Норвешка боље, тачније и прецизније од свих, дијагностикује стање на терену, разуме ситуацију и прати све. Они су неко ко чува мир у 20. и 21. веку, по завршетку вишедеценијских сукоба које су имали и то поштују”, рекао је Вучић у изјави новинарима.

Било је, каже, речи о последњим разговорима о КиМ и резултатима договора, о неопходности да се сачувају мир и стабилност, те о процесу дијалога.

“Ја, као и обично нисам пребацивао кривицу на другу страну, већ сам се трудио да укажем колико је више поверења потребно да на другачији начин разговарамо о будућности. Они ће наставити да прате тај процес”, рекао је Вучић и додао да је Норвешка заинтересована и за ситуацију у БиХ.

Пренео је да су, приоритетно, разговарали о билатералним односима, највише у вези са енергетиком.

“Министарка Дубравка Ђедовић имала је своје разговоре, вечерас имамо скуп са компанијама и саветницима заинетерсованим да помогну или да улажу у нашу земљу. Видео сам код свих саговорника огромну заинтересованост за решавање енергетских проблема не само у Норвешкој, већ и у Европи, на Западном Балкану, и разговарали смо како да у региону заједнички решавамо проблеме”, рекао је Вучић.

То су, каже, питања како обезбедити напредак и велика улагања, како да уложимо у обновљиве изворе енергије, да би нам били чистији вода ваздух.

“То није питање једног дана, већ година пред нама”, указао је Вучић и навео да је за више обновљивих извора енергије потребно обезбедити баланс, изградити хидроцентрале…

Зато нам је, каже Норвешка од изузетног значаја, указујући да је норвешки Ристад, најбољи тим у свету.

“Много тешких ствари је пред нама, али то морамо да урадимо да бисмо били успешни у енергетском сектору као у другим, на пример у јавним финансијама. Морамо у томе да се такмичимо, не само за ову зиму. То није само питање нафте и гаса, већ комплетне мреже. Много тога морамо да урадимо код себе, у својим навикама, да уложимо новац и радићемо на томе, да обезбедимо будућност грађана Србије”, поручио је Вучић.

Приметио је да уз улагања у чистије изворе енергије, морамо да пронађемо начин да сачувамо своје ресурсе.

“Не можете да користите српски ветар, сунце, наше тло, земљу, а да можете једнако да извезете у било коју земљу. Обавеза је да то остаане у Србији, мора да постоји увек прече право, по нормалним, рационалним, ценама за нашу земљу, па све друго. Ако можете да се уклопита, а ако не да нађемо некога ко може да се уклопи у то”, рекао је Вучић.

Норвежани понудили три решења за енергетски сектор

Председник Вучић је потврдио да је завршена студија о развоју енергетског сектора и пренео да су Норвежани понудили три решења, која подразумевају велике промене у јавним предузећима.

Како је пренео новинарима у Ослу, студија је направљена на неколико страница и то једноставно, прецизно, без филозофије за разлику од наших стратегија које се, како каже, пишу на 200 страна.

“Код нас је то списак лепих жеља и оно што се некоме допада, али је најмање шта је то конкретно што треба да урадимо. Овде су јасно рекли шта треба да се уради, шта да се промени уколико хоћемо да будемо успешни. Ово вам је краткорочно, ово вам је средњерочно, ово дугорочно и то је то на неколико страница”, испричао је председник.

Истиче да су први кораци болни, а један од оних који није лак јесу велике промене у јавним предузећима.

Председник истиче да су само за једно од наших четири или пет главних предузећа у сфери енергетике рекли да није неопходна промена руководства, док су за све остале рекли да морамо да променимо људе, да доведемо људе са различитим начином размишљања.

На питање када би то требало да се уради, Вучић каже да је требало јуче.

“У најкраћем могућем периоду, али морамо да знамо шта желимо”, додао је.

Како каже, Норвежанима је српска делегација понудила да неког од њихових људи пошаљу да преузму извршну функцију, што они не раде и претпоставља да не желе да ураде.

“Али, тиме смо желели једну ствар да покажемо да, за разлику од свих других на политичкој сцени Србије, нама то није место за отимање пара и за партијску касу или да буде партијска прћија, нама је то место које треба да буде успешно предузеће које у будућности треба да доноси профит и добробит Србији”, казао је председник Вучић.

Подели на: