Најновије вести

Вучић у посети Моравичком округу, најавио улагање у путеве и веће пензије од новембра

Председник Србије Александар Вучић у посети је Моравичком округу, где се састао са председницима општина Ивањица, Сјеница, Рашка, Ариље, Косјерић и Пожега. Вучић је рекао да ће држава пре краја године уложити пет милиона евра у путну инфраструктуру Ивањице и најавио да ће од новембра пензије бити веће за готово 20 одсто.

 

 

Вучић: Нико неће да увезе дизел због ограничене цене
Председник Александар Вучић каже да се Србија суочава са проблемом јер нико неће да увезе дизел због ниских цена које контролише држава.

Вучић је рекао, током обраћања након састанка у Ивањици са представницима општина, да Србија има сличан проблем као Хрватска по питању нафте, као и да је то за сада решено повећањем цене горива претходне недеље.

“Решили смо повећањем цена прехтодне недеље, да неко почне да увози овде дизел. Рафинерија у Панчеву прерађује комплетну сирову нафту. Прекинули смо извоз на седам дана”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити тешко све то издржати финансијски током зиме и да ће друге земље вероватно решити проблем тако што ће повећати свој јавни дуг на више од 100 или чак 200 одсто БДП-а.

“То су размере катастрофе”, нагласио је Вучић.

“Идуће зиме у Ивањици мање проблема са електромрежом”
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са руководством Ивањице разговарао о електроенергетским проблемима, да се они решавају и да се предузмају мере како би стање било много боље него што је било прошле зиме.

“Овде су представници ЕПС-а, ЕМС-а, ОДЕС-а и добили су налоге да чисте растиње, а у Ивањици сада има већ 90 одсто бетонских стубова, па ће мање да падају”, рекао је Вучић одговарајући на питање локалног медија да ли је тема састанка са руководстом поред путева и инфастуктуре била и санација електроенергетске мреже јер је током зиме било великих проблема.

Вучић је рекао да за годину дана не може све да се реши, али да се чини све како би ситуација била неупореиво боља.

“Имамо проблем када се завеју путеви, због неприступачних терена, велика је општина, а мали број становника”, напоменуо је Вучић.

Вучић је рекао да се разговарало и о томе да се и у Ариљу, Косјерићу, Пожеги уклони растиње да не би угрожавало високонапонску и нисконапонску мрежу.

“Није тачно да ћу се састати са Куртијем”
Председник Србије Александар Вучић каже да није тачно да је договорен његов састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Вучић је у Ивањици, одговарајући на питање новинара да ли су поруке из Приштине које стижу о том наводном састанку тачне и када би, уколико је тачно, до тог састанка могло да дође, рекао да то није тачно и да га нико није ни питао.

“То није тачно, нико ме није ни питао чак. Ја не бежим ни од једног састанка, углавном је он бежао са састанака, ја не бежим од састанака”, истакао је Вучић.

“Људи у Ивањици ће осетити значајне помаке”
Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће становници Ивањице видети и осетити значајне помаке за њихову средину.

Вучић је, на питање колико је важна његова посета Ивањици и Моравичком округу, с обзиром да је помињао инвестиције, рекао да се у тај крај не може довести велика фабрика.

“Овде раде Јавор Матис, Метал Кениг, дрвна индустрија. Треба да улажемо у туризам, пољопривреду, јер овде добро раде са малинама и кромпиром”, нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да су људи вредни и способни и да траже највише путеве, те поновио да ће ове године држава инвестирати пет милиона евра у путну инфраструктуру.

Навео је да им је важна обилазница око Пожеге, и да треба решити проблем са депонијом. Истакао је да треба да се реши питање Голијске реке.

Подсетио је да је у Сврачково уложено 30 милиона евра и да је то највећа кумулација воде, која треба да буде готова за три године и која ће снабдевати пола милиона људи.

Вучић на састанку са председницима шест општина Моравичког округа
Председник Србије Александар Вучић састао се у Ивањици са председницима општина Сјеница, Рашка, Ариље, Косјерић, Пожега и Ивањица, са којима ће разговарати о пројектима и проблемима у Моравичком округу.

Како су председници ових општина рекли уочи разговора са председником Вучићем, реч је о једном у низу радних састанака на којима челници тих локалних самоуправа представљају Вучићу капиталне пројекте важне за грађане тог дела земље – изградњу путева, школа и домова здравља.

Такође, на састанку ће бити речи и о привредном и економском развоју тих општина.

На састанку у згради општине Ивањца су председници општина Ивањице Момчило Митровић, Сјеница Муниб Мујахић, Ариље Предраг Маслар, Пожеге Дорђе Никитовић, Косјерић Жарко Ђокић и Рашке Игњат Ракетић.

“Пре краја године пет милиона евра у путну инфраструктуру Ивањице”
Председник Александар Вучић најавио је, током обраћања грађанима Ивањице, улагања од пет милиона евра у путну инфраструктуру те општине.

Вучић је, пред састанак са представницима Моравичког округа, рекао да ће разговарати о Ариљу, Косјерићу, Пожеги и Ивањици и најавио скору посету Ариљу.

“Добили смо захтев од општине за 1,75 милијарди динара, односно око 15 милиона евра да уложимо у путеве. Рекли су да су путеви највећи проблем. Уложићемо, најпре, у главну улицу после 30 година обећања. Те радове ћете видети још током овог месеца”, рекао је Вучић.

У тај пројекат биће уложено укупно 1,5 милиона евра.

“Пре краја године уложићемо укупно пет милиона евра у путну инфраструктуру Ивањице”, прецизирао је Вучић и додао да ће радови кренути одмах.

Подсетио је да држава са кинеским партнерима ради на пројектовању аутопута Пожега-Ивањица, те Ивањица-Дуга Пољана-Бољаре.

“То ће бтии највећа промена за Ивањицу, бићете на свега сат и по од Београда. Следеће године завршамо аутопут до Пожеге, па идемо даље ка Ариљу, и ка црногорксој граници”, истакао је Вучић.

“Од новембра повећање пензија за око 19 одсто”
Председник Србије Александар Вучић најавио је у Ивањици повећање пензија за око 19 одсто, почев од новембра и навео да ће држава настојати да током зиме буде издвојено и за једнократну помоћ, али да то зависи од стања у државној каси.

“Гледаћемо да већ од новембра имате повећање пензија, закључно са јануаром, у висини од око 19 одсто, готово 20 процената. Никада толико повећање пензија нисмо имали”, рекао је Вучић обраћајући се грађанима Ивањице, уочи састанка са председницима општина Моравичког округа.

Нагласио је да се не ради о једнократној помоћи, већ о нечему што је за стално.

Поједини окупљени су га упитали шта је са једнократном помоћи за пензионере, на шта је Вучић, у шали, констатовао да “када је неко рекао да Србину није могуће угодити, мора да је Ивањицу посетио”.

Председник је обећао да ће држава гледати током зиме да буде и једнократне помоћи, али да најпре мора анализирати државну касну.

“Велики проблеми са обезбеђивањем дизела и бензина”
Председник Александар Вучић каже да Србија има велике проблеме са обезбеђивањем довољних количина горива, пре свега дизела, али и бензина, за потребе грађана.

Вучић је током посете селу Радаљево код Ивањице, одговарајући на питање новинара у вези са протестима у Холандији и Немачкој због енергетске кризе, рекао да то само показује коилко нас тешка криза чека, као и да се те земље припремају за кризу.

На питање о цени горива и других енергената, Вучић је рекао да се прате два нивоа цене, један сирове БРЕНТ нафте, где је цена пала са 113 на 104 долара по барелу, али да се још више прати котацијска цена, по којима компаније продају нафту Медитерану.

Виша је цена посебно због недостатка дизела, нагласио је Вучић.

“Имамо ту пуно проблема, јер ако не не допустите вишу цену нећете имати дизел и власници ће затварати пумпе као што се сада дешава у Хрватској, али ми разумемо то, пошто имамо исте проблеме”, навео је Вучић.

Каже да уколико се не буде повећавала цена сирова нафте, неће моћи да расте ни котацијска цена и онда неће бити даљег поскупљења, али да то не зависи од Србије.

Вучић је указао да Србија готово да нема домаће нафте и подсетио да НИС није у већинском власништву државе.

“Додатни проблем са нафтом је што готово 100 одсто од онога што прерађујемо у рафинерији у Панчеву, у дизел и бензин, шаљемо другима. Тако да нећемо имати за извоз, имамо озбиљне проблеме са количинама, пре свега, дизела али и бензина. Зато смо и зауставили на седам дана извоз дизела, да бисмо имали довољно за људе у Србији. Гледамо да се не повећава цена да би штитили примања људи и да би била нижа инфлација, али то не зависи од нас”, рекао је Вучић.

Каже да је цена гаса данас, иако је јул, 1.730 долара за 1.000 кубика гаса на ТТФ берзи, што је више од 2.100 долара када се плате посредници и транспорт.

“Уложићемо у обнову путева Ивањице, Ариља, Пожеге и Косјерића”
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава уложити значајан новац у обнову локалних и регионалних путева на територији општина Ивањица, Ариље, Пожега и Косјерић.

“Колико видим, путеви су вам све”, рекао је Вучић током обиласка породичне фирме за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа “Флорива” у селу Радаљево код Ивањице.

Вучић је истакао да је његов посао да разговара са свим грађанима и да ни не зна, када му неко прилази на улици, за кога је тај политички опредељен.

“Даћемо значајне паре, највеће паре до сад за Ивањицу, али морамо да видимо и за Ариље, Пожегу и Косјерић, за све читири опшитне, да поправимо локалне и регионалне путеве”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да ће кроз Ивањицу проћи аутопут ка Црној Гори и истакао да је деоница Ивањица – Сјеница најтежа.

“Сада се мучимо са градњом тунела Муњино брдо због компликоване геодезија у тунелу”, навео је Вучић.

Председник Асоцијације производаца малина и купина у Србији Добривоје Радовић Вучићу је уручио захвалницу у име малинара зато што је, како је рекао, држава испунила све што је обећала малинарима.

Председник је узвратио да зна да посао са малинама није лак, и да малинари никад нису задовољни ценом, али да је она сада таква да би било срамота рећи да није добра.

Вучић је у разговору са мештанима обећао да ће држава помоћи изградњу неколико локалних путева који су важни за мештане у том крају.

Вучић у Ивањици посетио породичну фирму “Флорива”
Посетом породичне фирме за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа “Флорива” код Ивањице, председник Србије Александар Вучић започео је посету Моравичком округу.

Председника Вучића су дочекали власници фирме и запослени, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник општине Ивањица Момчило Митровић, председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић…

Радовић ће председнику уручити и захвалницу за развој малинарства у целој Србији.

Власник фирме “Флорива” Зоран Радовановић рекао је за Тањуг да су се још од Другог светског рата његови бака и дека, и са очеве и са мајчине стране, бавили производњом поврћа, а након тога цвећа, па је било логично да се традиција настави.

“Брат и ја смо наставили, а од 2009. године смо то променили и покренули производњу јагодичастог воћа, док смо од 2018. године почели да производимо ракију и друга пића”, рекао је Радовановић.

Навео је да је он трећа генерација која се бави пољопривредном производњом и изразио наду да ће то даље наставити његова и деца његовог брата.

Како је рекао, примарна делатност фирме је производња садница јагодичастог воћа, секундарна делатност производња ракија, ликера, воћних вина и сокова, а како каже, имају и неке терцијалне делатности као што је производња бадњака, васкршњи програм…

“Ми смо фирма која се бави разноврсном производњом. Дугогодишња традиција и наш рад, труд и залагањање нас је довело до тога да сада имамо око 20 радника стално запослених. Бавимо се озбиљно производњом и оно што је за нас императив је да све радимо из срца и душе”, рекао је Радовановић.

Након посете фирме “Флорива”, председник ће у Ивањици одржати састанак са председницима те и општина Сјеница, Рашка, Ариље, Косјерић и Пожега.Председник Србије Александар Вучић ће на почетку посете обићи породичну фирму за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа “Флорива”, у селу Радаљево код Ивањиће, а посетиће и село Куманицу, где ће обићи домаћинство Вукашина Богдановића.

Такође, присуствоваће и презентацији пројекта развоја туризма на Голији.

“Први пут посећујем Ивањицу у својству председника Србије и веома сам узбуђен и радујем се свему што ћемо да урадимо, не само за ту општину, већ и за Ариље, Пожегу и Косјерић. Рад и борба увек доносе резултате!”, написао је Вучић на Инстаграм профилу.

Подели на: