Најновије вести

Вучић у Рудној Глави код Мајданпека примио вакцину против коронавируса

Председник Србије Александар Вучић примио је у селу Рудна Глава код Мајданпека прву дозу вакцине кинеске компаније “Синофарм”. Вакцину је примио у сеоској амбуланти Дома здравља “Др Верољуб Цакић”.

 

 

Председника Србије вакцинисала је докторка Анита Репеђић, којој је Вучић, приликом уласка, предао букет цвећа.

Вучић је прошао уобичајену процедуру пред вакцинацију против ковида – разговор са лекаром о евентуалним садашњим тегобама, измерен му је притисак, а председник је рекао и да је алергичан на пеницилин.

После вакцинације председник је прокоментарисао да “ништа није осетио” и да се одлично осећа.

У разговору са медицинским особљем Здравствене станице, Вучић се информисао о процесу вакцинације у Рудној Глави.

Докторка је, после давања вакцине, председнику поручила да се виде за три недеље, када ће примити другу дозу вакцине.

Говорећи након вакцинације, Вучић је, на питање зашто се тек данас вакцинисао и зашто баш у Рудној Глави, подсетио да се прва вакцинисала премијерка Ана Брнабић, и да је он рекао да чека да се милион људи вакцинише.

“Када се она вакцинисала, кренуле су приче да нема вакцина, да ће само власт да се вакцинише, па сам донео одлуку да то не радим. Моја политика је била да се вакцинишем када и народ”, објаснио је председник.

Што се одлуке о месту вакцинације тиче, каже да је дошао у Рудну Главу да се вакцинише зато што воли то место и исток Србије, као што воли и југ, запад, као и север Србије.

“Није Србија само Београд”, поручио је Вучић.

Стигао нови контингент Фајзерових вакцина
Што се примања вакцине тиче, каже да је докторка Анита имала лаку руку, да није ништа осетио и да је срећан што је у Здравственој станици видео доста људи који чекају на вакцину.

Казао је да ће настојати да здравствене станице раде и викендом.

Пренео је да је 106.000 нових Фајзерових вакцина стигло на територију Србије и апеловао на грађане да се вакцинишу.

Наредних дана информације о руској и кинеској вакцини
Председник није могао да прецизира када ће прва руска вакцина бити произведена на “Торлаку”, али је најавио да ће наредних дана бити прецизних информација о производњии руске и кинеске вакцине.

Вучић је напоменуо да је важно не само да пакујемо вакцине већ и да можемо да их производимо, да сами производимо супстанцу, течност која иде у бочице.

У том смислу, додао је да Србија мора да сарађује пре свега са кинеском страном, јер је реч о невероватном развоју вештачке интелигенције.

“Ствари у свету се мењају брзином муње, у САД и Кини, с тим што Кина за нијасну предњачи и ми то морамо да пратимо, да ухватимо корак, јер ко данас има вакцине, има економску моћ”, рекао је Вучић.

На питање да ли треба примити и трећу дозу Синофармове вакцине, казао је да нема став о томе, да није стручњак за то и истакао да свакако није проблем вакцина, јер ће држава урадити своје посао и набавити довољано.

Указао је да се у здравственом сектору много ради, наводећи као пример ковид болницу у Новом Саду, нови Клинички центар Војводине, Тиршову 2, Дедиње 2.

Казао је да мисли да оде по другу дозу на друго место у Србији, наводећи Мерошину, Бабушницу, свакако југ Србије за три недеље.

Пренео је грађанима и да од 14 часова у 170 домова здравља креће вакцинација без заказивања, да су све вакцине расподељене.

Председник је захвалио мештанима Рудне Главе на, како је рекао, величанственом дочеку.

“Ја сам још жив. Крећем се. Супер је примити вакцину. Не осећам се лоше, а можда постанем и мало паметнији. Обавестићу вас наредних дана”, нашалио се председник.

Испред Здравствене станице окупили су се грађани, од којих ће неки такође данас бити вакцинисани.

За данас је у Рудној Глави пријављено 150 особа за вакцинацију, а према подацима Здавствене станице, од јутрос је то учинило више од 50.

Вакцинацију председника у Рудној Глави прати велики број медија, међу којима су кинески Си-Си-Ти-Ви, агенције Синхуа и Ројтерс и други.

Подели на: