Најновије вести

Вучић: У свету разумеју разлику између понашања Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је да људи у свету примећују разлику између понашања Београда и Приштине.

 

Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је важно да људи знају да је бахато понашање Приштине извор слабости.

Подсетио је да су са 60 оклопних возила хапсили људе, а нису рекли за шта су криви. Истиче и да Приштина одбацује спровођење Бриселског споразума и да тиме показују колико су у тешкој ситуацији и колико су слабији него што се представљају.

Како каже, Београд нема потребу да показује било какву дозу нервозе, осим која је проузрокована оваквим понашањем Приштине, „и која може да нас доведе у тешку ситуацију без наше кривице”.

Председник каже да се политичари у Приштини боре за примат у свом бирачком телу и да то не би требало сметнути с ума.

Како каже, када се разговара о компромису, онда мора да се да нешто, а они су закључили да не би требало то да раде, и да им је лакше да кажу да Србија мора да призна Косово и да је то завршено.

„Лепо је што имате много жеља, али то се неће догодити. Али то показује сву врсту незрелости и подсећа на наше понашање 2009. и 2010. године”, рекао је Вучић.

Сматра да људи у свету примећују разлику између понашања Београда и Приштине и да разумеју колико су њихови поступци неодговорни и да неће наићи на симпатије чак ни оних који су их подржавали.

Поручује да не треба да будемо наивни и да верујемо да ће они променити одлуку о признавању косовске независности али да се позиција Београда тактички мења, јер ће желети да нас чују.

Каже да Србија мора да се бори за своје интересе и да показује свету да је за компромис, да настави економски развој и да види шта може да направи да помогне Србима на Космету.

Наводи да су у ЕУ реаговали на најновије Тачијеве изјаве и да се Београд с правом љути када не реагују оштро, али да и они гледају да не изгубе Албанце из преговарачког процеса.

Вучић је истакао да Србија показује да поштује Бриселски споразум као акт који има снагу међународног уговора, а Албанци отворено кажу да он ништа не значи.

Како је рекао, могло је да се види колико је живота обичних људи спасено бриселским споразумом. Додаје и да га брине да ће Приштина наставити с хапшењима Срба.

Вучић каже да је смисао да се ослаби север и да се испровоцира Србија да без тежих последица направи ужасне грешке које би јој срозале углед.

Међитим, поручује да ће Србија умети да заштити свој народ ако се буду играли са њиховим животима и ако буду покушали погром.

Подели на: