Најновије вести

Вучић: Учешће на конференцији у Минхену значајно за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је посета Минхену, где ће у четвртак и петак учествовати на безбедносној конференцији, од великог значаја за Србију, јер ће моћи боље да се процени шта су “даљи кораци приштинске владе, шта су кораци Немаца, Американаца и свих осталих у међународној заједници”. Са Меркеловом ћу се видети у марту, договорили смо тачан датум, али још не могу да га саопштим, каже Вучић.

 

Александар Вучић је у интервјуу за Спутњик рекао да га током Минхенске безбедносне конференције очекује сусрет са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом, а да ће вероватно бити присутан и косовски премијер Аљбин Курти, “па ћемо видети каква ће атмосфера бити и како ће то изгледати”.

Упитан шта очекује од Гренела овог пута, Вучић је рекао да је он човек велике енергије, изузетног ентузијазма и амбиције.

“Ако мислите да треба да се жалим какав ми је посао, што ми понекад дође да урадим, увек се угризем за језик и кажем: Сам си то тражио и тражио си да те људи бирају.

“Шта ће бити на тапету, видећемо, вероватно ће на том заједничком панелу у Минхену на ком присуствујем ја, бити присутан и Курти, па ћемо видети каква ће атмосфера бити и како ће то изгледати”, рекао је Вучић.

Он је додао да не мисли да ће бити доступно за јавност, “али сам ћу, чини ми се, боље моћи да оценим у ком смеру могу даље да теку разговори”.

“Зато је тај боравак у Минхену од великог значаја за нас, јер ћемо боље моћи да проценимо шта су даљи кораци приштинске владе, шта су кораци Немаца, Американаца и свих осталих у међународној заједници”, рекао је Вуичић.

“Не могу да саопштим тачан датум састанка са Меркеловом”
Вучић је најавио и да ће се с немачком канцеларком Ангелом Меркел видети у марту, да ће 16. фебруара отпутовати у Брисел, док 17. фебрурара долази руски министар одбране Сергеј Шојгу који , како је навео, доноси нешто Србији.

“С Меркеловом ћу се видети у марту, договорили смо тачан датум, али још не могу да га саопштим. Сад идем на Минхенску безбедносну конференцију, у четвртак и петак. Очекује ме прво сусрет с Гренелом, потписивање споразума око возног саобраћаја, ако то успемо да договоримо до краја. То бисмо ишли преко Мердара, Куршумлија-Мердаре-Приштина, што је много важно за наш народ који живи у Грачаници и на читавом Косову и Метохији”, рекао је Вучић.

Он је додао да се у Минхену очекује много панела, “толико згуснут распоред” да ни сам није могао да верује, преко 22, 23 билатерале, плус два или три панела.

“Много важних састанака с немачким посланицима, америчким сенаторима, америчким конгресменима, председницима влада. Одатле се враћамо у Београд да имамо састанак са свим Србима из региона, Србима из Црне Горе, Србима из Републике Српске и свим другим Србима, са српским НВО из Црне Горе”, рекао је Вучић.

Потом, како је навео, следи додела одликовања и ордења за Дан државности на Сретење, а истог дана пут у Брисел, јер већ 16. фебруара тамо имамо много састанака, између осталог и с председником Европског савета Шарлом Мишелом.

“Враћам се 17. због Сергеја Шојгуа. Ја бих остао на донаторској вечери за Албанију, али не могу, него ће ићи Ана Брнабић, а ја се враћам да сачекам Сергеја Шојгуа за ручак 17”, рекао је Вучић.

Најавио је и да 24. марта долази шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

“Ми с Русијом имамо изванредне односе и наставићемо да их развијамо. Сергеј Шојгу је један од наших истинских, исконских пријатеља који добро разуме нашу позицију. Ретко говори, посебно не говори дуго, али фантастично разуме све и он је цовек који ми је рекао: ”Добро је да си ово урадио, добро је да си око овог оружја направио како треба, тиме је Србија нешто сигурнија”. Наравно, он зна колико смо ми мали, слаби, нејаки у односу на Русију, али када вам то каже један Сергеј Шојгу, то нама много значи”, поручио је Вучић.

Упитан да ли нам Шојгу доноси нешто ново, Вучић је рекао да доноси, алил да о томе не може он да говори.

“Пустићу Сергеја да о томе прича”, навео је председник Србије.

Упитан како држава може да помогне Србима да одбране своје светиње у Црној Гори, рекао је да мисли да “ми на најпаметнији и на врло достојанствен начин то чинимо”.

“Дакле, немешањем у унутрашње ствари Црне Горе, али истичући и борећи се за права нашег народа у Црној Гори, за опстанак Српске православне цркве, не на један насилан начин, већ на један пристојан, демократски, правни начин, чини ми се да смо пронашли најбољу могућу меру”, рекао је Вучић.

Упитан да ли се нада да ће Црна Гора ипак повући спорни Закон о слободи вероисповести, Вучић је рекао да се увек нада, али да не може то да очекује.

“Било би бесмислено да кажем да то очекујем. Надам се, било би добро, а и ако се то не догоди, овај глас који је подигнут, јесте глас непокореног и непокорног народа, народа који неће да одустане од својих светиња и од свог идентитета. Ако неко дирне у идентитет народа, онда добије такав одговор какав смо видели претходних недеља. Тако да, шта год ви правно радили, суштински, на терену људи се понашају другачије”, навео је Вучић.

На питање да ли је уз тај народ који шета сваког четвртка и недеље и да ли би им се придружио, Вучић је одговорио:

“Како да нисам, ја сам то и хтео, али да то не би било протумачено другачије и као мешање у унутрашње ствари друге државе, нисам отишао. Да ли подржавам народ који мирно протестује, који мирно тражи своја права, који жели да сачува своје светиње, како мислите да мој одговор може да буде другацији од ‘да’ и то једног великог ‘да”, нагласио је Вучић.

Подели на: