Најновије вести

Вучић угостио српску децу из региона: Овде ће вас увек дочекати љубав

Председник Александар Вучић угостио је данас децу српске националности из региона, и поручио им да је Србија њихова земља, у којој су своји на своме, и у којој ће их увек дочекати љубав, одакле год да долазе.

 

 

Вучић је домаћин деци која су у главни град Србије дошли из Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине, припремио им и пригодне поклоне, али су и они њему измамили осмех на лице поклоном који су му уручили, а даровали су му икону Богородице.

Цитирајући чувеног Мику Антића, који је написао стих “да би се истински волело треба одрасти до детета”, тај мудри и опомињући стих из песме “Љубав”, Вучић је рекао да осећа потребу да им се извини у име свих одраслих, јер ниједан изазов који је пред њима нису сами направили нити га заслужили.

“Нису сви међу нама одраслима у свету, одрасли до детета. Ниједан изазов пред вама нисте сами направили, нити засужили, већ сте га наследили од нас одраслих, али не и дораслих свему. Никада ниједно дете није почело рат, срушило берзу, нити оставило на улици некога, без дома, родитеља и деце”, рекао је Вучић.

Поручио је да је генерација одраслих дужна извињење за све што се дешава, што генерација деце одраста плашећи се рата, несташице хране, нуклеарне катастрофе.

“Ви вашу децу немојте да суочавате са страхотама са којима смо ми вас”, додао је он.

Поручио је да је Србија данас оаза мира, стабилности и љубави, додајући да може то да каже у овом декадентном и узаврелом свету, у којем владају хистерија у мржња.

“Увек на памети љубав, она је као снага – ако је више трошите, више ћете је имати. Гајите љубав, љубите своје родитеље, другове, спрски народ. Волите своју кућу Београд, и свој дом Србију. Овде сте своји на своме, овде ће вас увек сачекати љубав одакле год да сте”, поручио им је Вучић.

Он је захвалио и њиховим наставницима, који их, каже, уче српском језику, култури, да воле Србију, а од тога не постоји важнија ствар.

“Без вас питање је колико би ова дивна деца знала и разумела и ко су и одакле и какви су им корени и где су увек добродошли”, рекао је Вучић.

Председник им је захвалио што су дошли и упитао да ли су видели некад лепши храм од Храма Светог Саве, на шта су они одмахнули главом, са чиме се и сам сложио, јер, каже, не постоји на свету тако леп, велики, момуненталан храм.

У име деце из региона Јована из Мостара се захвалила председнику на пријему, рекавши да са још осморо деце, долази из Просвјетине школе у Мостару, како је додала, најлепшег града са југа БиХ.

Она је указала је да су са њом још деца из Вуковара, Куманова, Старог Нагоришана, Копра и да су сви срећни што су у Србији, што су кроз претодневни камп имали прилике да се друже, али пре свега обиђу знамења у Србији.

“Долазимо из различитих крајева и свако има специфичну причу, али сви имају заједничку љубав према Србији и свом наоду, и јаку жељу да овучамо свој идентитет”, рекла је Јована.

Захвалила се председнику на свему што чини да Србија буде јак ослонац за Србе у региону и посебно захвалила за подршку Србима у Мостару, помоћ у обнови Саборне цркве, која је симбол идентитета мостарских Срба.

Пожелела је да председник Србије посети Мостар, Просвјетину школу у многа друга места и на крају му честитала рођендан и пожелела много личног и породичног успеха, али пре свега пуно успеха за Србију.

Вучић је замолио организаторе да децу одведу негде и да се забаве, те казао да има више предлога.

“Да ли вам се свидео више Нови Сад или Београд?“, упитао је децу која су му одговорила – „Београд“.

„Видите сада, а говорио сам увек. Нови Сад је, ако би неко објективно гледао, архитектонски лепши од Београда, али Београд развојем и парама, огромном разликом, поједе и Нови Сад и све друго…”, приметио је Вучић.

Подели на: