Најновије вести

Вучић: Ујединили су српски народ на северу КиМ, одлука Јаблановића паметна

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су они који организују изборе у четири општине на северу КиМ ујединили Србе који тамо живе и који другачије мисле. Рекао је и да није видео припремљени извештај Европског парламента о Србији, али да је јасно да наша земља мора да плати цену за суверену политику.

 

 

Александар Вучић је на питање новинара да прокоментарише јучерашњу одлуку лидера странке Партија косовских Срба Александра Јаблановића да не учествује на локалним изборима, рекао да је то паметна и мудра одлука и додао да од Срба који стварно живе на северу КиМ неће изаћи више од стотину.

“Ови људи са Запада праве циркус. Мисле да могу да натерају Србе да заволе независно Косово на силу тако што ће да плаћају неким НВО и медијима да их натерају на изборе”, рекао је Вучић новинарима приликом почетка градње спортске дворане Радничког и додао: “Ујединили су српски народ, ујединили су људе који другачије мисле. Нико неће да иде у полицијски контејнер и да гласа за окупационог гаулајтера Аљбина Куртија, јер ће он и званично бити окупациони гаулајтер у све четири општине или неко из Тачијеве партије и добро је да то сви чују.”

“Спреман сам и на референдум да се провери мој легитимитет”
Вучић је поручио да је спреман, ако опозиција тражи да се његов легитимитет провери на референдуму, да се иде на референдум.

На питање новинара како коментарише то што део опозиције тражи да им се поново обратити на седници Скупштине Србије, Вучић је рекао:

“Део њих тражи да се провери мој легитимитет, нека се договоре, ја сам спреман за све. Хоће на референдум, имам ли подршку или не – идемо на референдум. Хоће у Скупштину? Није проблем. Само немој опет да насиље производе, а за све остало увек сам спреман, само да пронађемо термин када је то могуће”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Срби да опстану упркос намерама и напорима да их протерају и да ће и даље волети своју једину државу коју имају – Србију.

На питање да прокоментарише изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила да на северу КиМ нема услова за одржавање избора, Вучић је рекао да је Хил озбиљан човек, интелектуалац и да разуме ситуацију.

“Нисмо увек сагласни са ставовима, они са нашим, ми са њиховим, али иако заступа америчку политику, он је човек ширих разумевања и шватања од многих, и може да разуме како ствари стоје”, оценио је Вучић.

Говорећи о земљама Квинте, рекао је да могу да се “дуре колико хоће”, исто као и они који су писали извештај Европског парламента.

“Објасниће нам да овде нема демократије, али да има тамо где излази један посто људи за изборе и када се гласа у контејнерима”, приметио је Вучић.

Додао је да ЕУ помаже да се уради Голубац, тврђава Фетислав у Кладову и да им је захвалан на томе, а политичке придике чује и каже “да, да, саслушаћемо”.

“Јасно је да Србија мора да плати цену за независну политику”
Председник је рекао да није видео припремљени извештај Европског парламента о Србији, али да је јасно да наша земља мора да плати цену за суверену политику.

“Дођите сутра у Батајницу на велики приказ Војске Србије”
Председник Вучић позвао је све грађане који могу да дођу сутра у Батајницу на приказ способности Војске Србије “Гранит 2023”.

“Још једном да позовем све људе да дођу на велики приказ Војске Србије”, рекао је Вучић након полагања камента темељца у Београду за нови спортско-рекреативни центар “Раднички”.

У недељу идем на гранични прелаз Градина, најавио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како ће реаговати на доста негативан извештај ЕП о Србији, који још није усвојен и званичан, али јесте усаглашен и са много критичких порука.

“Србија мора да плати цену за независност и суверену политику коју води и није проблем да је плаћамо. Ја сам спреман да примим ту врсту удараца на своја леђа и никакав проблем са тим немам. Нисам се због тога много ни насекирао”, рекао је Вучић.

Каже да није још видео тај текст, али да сваки пут има много критичких порука.

“Разумљиво је, сваки дан их слушам, највише ће их бити за неувођење санкција Русији, а из тога произлази и много других, што је све сасвим логично. Мени је важно да ће они да похвале изборе на северу КиМ, са излазношћу од један одсто и да нам објасне да су то највише европске вредности и ја ћу да им честитам на томе”, рекао је Вучић.

“Учинићу све да буде довољно вртића и да нема више листâ чекања”
На питање новинара да прокоментарише проблем са децом у општини Пећинци која нису могла да похађају вртић и зашто се још није ништа догодило од тренутка када је рекао да ће тај проблем бити решен и да деца не треба да испаштају, и како види то што је повереник СНС-а за Пећинце поднео чак и тужбу против једне од мајки, Вучић је рекао да мисли да се ситуација јесте променила.

“Мислим да се променило и да градимо обданиште које ће у потпуности да остави у прошлости било какве листе чекања”, навео је Вучић.

Рекао је да не разуме да му медији објашњавају о тужбама.

“И ви мене питате што је неко неког приватно тужио. Баш ме брига. Је ли посао председника да иде по кућама и да забрањује људима да неког приватно туже. Мој посао је да обезбедим и учинимо све што је могуће да имамо довољно вртића за сву децу, да се не прави никаква дискриминација, на томе радим и наставићу на томе да радим”, навео је Вучић.

Поједини медији су прошле године објавили да деца у Пећинцима не могу да похађају вртић због политичке припадности њихових родитеља.

Подели на: