уторак, 14. фебруара 2023. | 11:30
Најновије вести

Вучић упознао Чен Бо са ситуациом на КиМ уочи састанка у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима председника Републике.

 

 

Председник Вучић је нагласио да је замолио амбасадорку Чен да се данас састану како би је упознао са ситуацијом на Косову и Метохији уочи састанка у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је рекао да Србија остаје посвећена дијалогу као једином начину за изналажење решења за питање КиМ и да тражи да Приштина испуни оно што је договорено.

“Девет година им не пада на памет да формирају Заједницу српских општина. Очекујемо од ЕУ и западних партнера да утичу на Приштину да озбиљно и одговорно испуне обавезе, као што је Србија то урадила”, рекао је председник Вучић наглашавајући да Србија неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Амбасадорка Чен је истакла да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да се залаже за проналажење решења у оквиру дијалога, под окриљем Резолуције 1244.

“Кина разуме и подржава све легитимне захтеве српске стране, укључујући и оне по питању заштите легалних права српског народа на Косову и Метохији”, рекла је амбасадорка Чен.

Председник Вучић је истакао да ће Кина увек имати подршку Србије суверенитету и територијалном интегритету земље.

“Сматрамо да је то једина политика која је у складу са међународно правним нормама. Све друго изазива проблеме, нестабилност и турбуленције у свету, које никоме нису потребне”, истакао је Вучић.

Председник Вучић и амбасадорка Чен разговарали су и о текућим и планираним српско-кинеским пројектима. Вучић је рекао да нико у Србији неће заборавити пријатељску помоћ председника Сија за Железару у Смедереву.

Председник Вучић је изразио наду да ће за све текуће пројекте бити поштована договорена динамика у реализацији.

Подели на: