Најновије вести

Вучић: Увек ћу се борити за просперитет и напредак Косовске Митровице

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас грађанима и руководству општине Косовска Митровица Дан и Дан ослобођења града и захвалио на признању – Златној повељи и Кључу града, који су му додељени, уз поруку да је Србија увек уз свој народ на Косову и Метохији.

 

 

У писму које прочитано на свечаној академији председник Александар Вучић навео је да ово признање за њега има посебан значај и посебну емотивну вредност, јер долазе као потврда да је данашња Србија увек уз свој народ на Косову.
“Иза сваког признања стоји посвећен рад и прегнуће, али ово које сте ми данас доделили шватам као признање за напоре које смо свих ових година заједно улагали да и у најтежим условима сачувамо пре свега мир и безбедност нашег народа у покрајини, а онда и наше заједништво, без кога не би било ни данашњих резулатата и рекордних улагања државе Србије у развој срспских средина на Косову и Метохији”, навео је Вучић.
Нагласио је да Србија данас предњачи у економском развоју, директним страним инвестицијама, расту БДП-а и као таква гарант је и јаке Косовске Митровице и још интензивнијег инвестиционог циклуса на Косову у времену пред нама.
“Зато, драги пријатељи, наше су судбине нераскидиво повезане и увек ћу се борити за просперитет и напредак Косовске Митровице и свих наших средина у покрајини, било да се налазе јужно или северно од Ибра”, рекао је Вучић.
Према његовим речима, Косовска Митровица је данас препознатљива као универзитетски, привредни и пословни центар, који обједињује многе потенцијале и пружа шансу за даље напредовање и усавршавање младих људи, који су у сваком друштву носиоци свеукупног развоја и генератори боље будућности.
Вућић каже да трансформација тог лепог града на северу Косова, 77 година од ослобођења од непријатеља у Другом светском рату, сведочи о свеукупном прогресу српских средина на Косову и бољем животном стандарду, који је наш заједнички приоритет.
“Обележавање великих датума, као што је за Косовску Митровицу 23. новембар, Дан ослобођења од непријатеља у Другом светском рату, увек има историјску и савремену димензију. Борба против фашизма трајно је уткана у темеље српске државе, а житељи Косовске Митровице овај дан обележавају као симбол слободарског духа и сећања на своје храбре суграђане, међу којима је у току четворогодишње борбе било више од 1.000 жртава”, навео је председник Србије.
Сећајући се са поносом наше славне прошлости и славних предака, навео је Вучић, имамо још озбиљнију и јачу обавезу, али и жељу, да свим грађанима и генерацијама које долазе обезбедимо сигурну будућност на овим просторима, да расељеним Србима омогућимо повратак на њихова огњишта, а осталима сигуран и безбедан опстанак.
“И у том правцу ћемо наставити заједнички да делујемо, и ви на локалу и ми који смо физички у Београду, али смо мислима и срцем увек уз вас. Сигуран сам да, упркос свим тешкоћама и изазовима, којих има и којих ће бити, резултати неће изостати. Косовска Митровица ће бити све лепша и напреднија, пуна младости и памети, што ће бити наша покретачка снага и нада за стварање нове, боље и успешније будућности. Јер са народом, какав је српски народ на Косову и Метохији, Србија не мора да брине за своју будућност. Честитајући вам још једном данашњи празник, уз захвалност на признањима, које сте ми доделили, желим да Косовска Митровица остане достојна вредности које су нам оставили наши славни преци. Живела Косовска Митровица, живела Србија”, поручио је председник Вучић.
Привремени орган општине Косовска Митовица доделио је, поводом Дана Општине Косовска Митровица и Дана ослобођења града, Златну повељу и Кључ града председнику Србије “у знак захвалности за све што чини за добробит српског народа на овом простору, те за изузетан допринос у очувању мира и стабилности и подршци која се огледа у економској стабилности, стамбеном збрињавању и реализацији бројних инфраструктурних пројеката”.
С.К.

 

Подели на: