Најновије вести

Вучић: Веома добар разговор са Меркеловом, билатерални односи у успону

Председник Александар Вучић написао је на Инстраграму да је имао “веома добар разговор” са немачком канцеларком Ангелом Меркел и оценио да су односи две земље у успону.

 

 

Вучић је такође Меркеловој захвалио, у име Србије, за њен допринос миру и стабилности на Западном Балкану.

“Билатерални односи Србије и Немачке у успону, а Србија изражава захвалност Ангели Меркел за њен допринос миру и пуној стабилности у региону Западног Балкана”, навео је Вучић на Инстаграм налогу “будуцностсрбијеав”, уз фотографију са немачком канцеларком.

У саопштењу прес-службе Председништва, наводи се да је Вучић разговарао с Меркеловом уочи Самита Берлинског процеса 5. јула, на ком ће нашу земљу представљати премијерка Ана Брнабић.

Вучић је захвалио канцеларки Меркел што је покренула Берлински процес и тиме допринела да се на Западном Балкану створи другачија атмосфера и отворе нове могућности за сарадњу, што регион чини мирнијим и стабилнијим.

Поновио је да пружа снажну подршку тој иницијативи, јер је, како је рекао, “политика сарадње у региону у врху спољнополитичких приоритета Србије”.

Вучић је истакао да је наша земља конструктиван партнер Берлинског процеса и да, као таква, жели да допринесе успеху предстојећег Самита, као и да својим деловањем унапређује свакодневицу свих у региону.

С тим у вези рекао је да је задовољан због укидања роминга на Западном Балкану, које сутра ступа на снагу, као важну олакшицу за грађане и економије.

Такође је додао да се нада да ће бити реализован и пројекат ауто-пута Ниш–Приштина, који би допринео стварању услова за, пре свега, економску сарадњу Срба и Албанаца.

Вучић је обавестио канцеларку Меркел и о договорима у оквиру заједничке иницијативе за сарадњу Србије, Албаније и Северне Македоније, познате као “Мали Шенген”, наводећи да је она сродна Берлинском процесу и идеји заједничког регионалног тржишта, као и то да је отворена за остале учеснике из региона који би препознали важност слободе кретања људи, робе и услуга.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је нагласио да је увек спреман да се одазове позиву на састанак у Бриселу, јер сматра да се само дијалогом може наћи компромисно решење за отворена питања.

Додао је да се нада да ће ситуација дозволити да Ангела Меркел још једном, пре завршетка свог дугог и успешног канцеларског мандата, посети Србију, која са Немачком има веома добре односе, посебно економску сарадњу.

Вучић је Меркелову обавестио о економским резултатима земље, као и томе да је број радника у немачким компанијама које послују у Србији премашио 70.000, закључује се у саопштењу.

Подели на: