Најновије вести

Вучић: Водимо политику части, поноса и слободе, то је политика будућности

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је политика коју он води политика “части, поноса и будућности” и да ће за 10 година таква политика доминирати светом.

 

 

Сами доносимо своје одлуке и поносан сам на њу. То је политика, части, поноса, политика слободе и будућности. То ће за 10 година бити доминантна политика у свету од политике која је данас ‘како да служим неком другом’ “, истакао је Вучић на конференцији за медије.

Коментаришући што су писмо страних парламентараца упућено званичницима ЕУ, САД и Велике Британије подржали поједини Срби, Вучић је нагласио да су писања против њега и Србије и то што их подржавају неки из Србије “синхронизовани напади споља и изнутра”.

“Тај Србин Богдановић је само Куртијев потрчко на КиМ, иначе је нарко дилер. И Понош је изражавао задовољство тиме. Обратите пажњу на важнији феномен – прво су пре пет година кренули у криминализацију Срба са КиМ, говорили да су Срби из Републике Српске ружан појам. То су синхронизовани напади споља и изнутра – нападају се Срби са КиМ, знају кога је Радојичић убио а немају доказе, Алиша Кернс која говори да СПЦ шверцује оружје. Све то говоре да би се припремило тле за удар на Србе ма где да живе”, рекао је Вучић.

Он је оценио да је све то дубинска припрема у којој се све ради на такав начин.

Говорећи о писању немачког Шпигла да је спољна политика Београда “ход по жици”, председник Србије каже да већ 11 година слуша како не може да седи на две или три столице.

“Суштина политике коју водимо је самостална независна Србија која се налази на европском путу, али која чува своја традиционална пријатељства. Ми доносимо одлуке, то је наша столица и наша политика и не желимо да будемо у вашој, већ својој столици, да будемо племе у Европи које се поноси својом слободарском позицијом и које може да каже да самостално доноси своје одлуке”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ако је Србија једина која може да води такву политику, биће таква и да ће у историјским уџбеницима да пише да нам “владу нису састављали Мантер или Мишковић, већ грађани Србије”.

Вучић је на питање да ли му се јављају политичари са Запада, рекао да не постоји ико са ким не може да разговара и да би му се и председник Француске Емануел Макрон јавио да га позове у поноћ.

“У августу ћу имати више сусрета него неки за цео свој мандат. А што ја користим август за то, то је друга ствар”, рекао је Вучић.

Украјина би признањем КиМ изгубила све у једном дану

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује да Украјина неће признати независност Косова и Метохије јер би тиме у једном дану изгубила све адуте које има у рукама и сав политички кредибилитет.

Вучић је то рекао на питање новинара на конференцији за медије у Палати Србија да се могу чути коментари да ће Украјина признати тзв. Косово.

Председник је подсетио да нам је Украјина пријатељска земља и да никада нисмо имали проблеме.

“Мислим и уверен сам, да је председник Володимир Зеленски много мудрији и паметнији од шефа спољнополитчког одбора украјинског параламента (Олександар Мережга) јер замислите да Украјина призна независно Косово, у једном дану је изгубила све што је имала у рукама. Данас може да каже да се држи међунарондог права и Повеље УН. Како то после може да каже. Уверен сам да тај адут Зеленски неће бацити из својих руке”, рекао је Вучић.

Додао је да би Украјина на тај начин у дану изгубила комплетан политички кредибилитет, у једном дан.

Председник је навео да верује да постоје притисци и на све европске земље, на свих пет које нису признале тзв. Косово, на земље од Украјине до Молдавије, јер постоје притисци и на Србију зато што “Запад жели да заврши то питање КиМ што пре могуће”.

“То је њихов посао, 15 година то покушавају. Добро им је ишло од 2008. до 2012, мало лошије после тога, јер имају више непризнања него признања”, рекао је председник Вучић и нагласио да та борба није лака.

“Још се боримо”, поручио је председник и додао да борба траје без обзира колико су ти који се залажу за независност КиМ моћни.

Вучић о писму парламентараца: Писмо је суштински усмерено против Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је писмо 56 парламетараца упућено челнцима САД, Велике Британије и ЕУ суштински усмерено против Србије јер се у њему наводи да је за Србију добар онај који би признао независност Косова и Метохије и не би правио проблеме у региону тиме што би се борио за права српског народа у РС и Црној Гори.

“Видео сам да је 56 парламентараца потписало писмо у којем сам нападнут лично, крив сам што помажем народу у Републици Српској, све као луткар повлачим потезе, на повоцу држим разне политичаре. Исто тако, Бог зна шта радим са Србима у Црној Гори желећи да истакнем њихову тешку позицију, на КиМ правим проблеме пошто не признајем независност”, рекао је председник Србије.

Вучић је навео да је важно да људи знају да у Србији постоје медији који хоће да кажу да је писмо против њега.

“То писмо је суштински против Србије, они кажу да је у Србији добар онај који би признао независност Косова, а ја сам крив зато што не признајем независност Косова и тиме изазивам нестабилност у региону и правим проблеме, што се борим за права спрског народа у РС и БиХ, исто и у Црној Гори”, рекао је председник.

“То је моја кривица. поносан сам на ту кривицу. Поносан сам када ме напада Алиша Кернс и други, али сам такође поносан када видим да ту нема неких имена која су ту увек била”, навео је председник замољен да прокоментарише писмо које је изазвало велику пажњу у јавности, а које су потписали западни политичари и упутили га челицнима САД, Велике Британије, ЕУ, наводећи да је Косово суверена земља и тражи дистанцирање од Србије уз критички однос према њему.

Председник је оним људима који кажу да је то писмо непријатно за Вучића, да се Вучићу не јављају у неким кабинетима, поручио да му се јављају у свим кабинетима али да он никога не зове.

“Када зовем, зовем зато што је то потребно за Србију а не да направим слику, све сам државнике у свету срео више него сви у историји Србије”, рекао је Вучић након заједничке конференције са председницом владе Аном Брнабић на којој су говорили и о пројектима везаним за Еxпо и развој Србије и Београда до 2027. а који ће коштати 12 милијарди евра.

“Још нисам имао проблем, али све и да имам проблем, људи морају да знају због чега, то је проблем Србије јер неко хоће да нас натера да одустанемо од својих итнереса”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће се залагати за слободарски приступ и да сами доносимо своје долуке.

“Нисам се нешто нарочито узнемирио јер је ово био очајнички потез оних људи који изазивају и покушавају да изазову сукобе. Хапсе наше људе на превару, отимају дозволе Телекому, видели сте реакцију и америчке амбасаде данас и бројних других данас на Косову, ал то је тако када имате људе који желе да изазову сукобе и желе да нас спрече да говоримо оно о чему смо говорили данас и желе да нас увуку у сукобе како би испунили своју ‘енверистичку’ агенду. Ми у томе не желимо да учествујемо. Борићемо се и увек бити уз српски народ на КиМ”, поручио је председник Србије.

Подели на: