Најновије вести

Вучић за амерички “Њузмакс” о КиМ: Желимо јасан сигнал администрације САД и ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, током гостовања у јутарњем програму “Wаке Уп Америца” на америчкој телевизији “Њузмакс”, да се јако плаши ескалирајућих мера које је недавно предузео премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и поручио да Београд очекује “јасан сигнал” администрације САД и ЕУ.

 

 

Александар Вучић је истакао да се јако плаши “ескалирајућих мера које је недавно предузео Курти“ и да се плаши да ће то поновити сутра, прекосутра, сваки дан.

Вучић за амерички “Њузмакс”
Вучић на Генералној скупштини УН: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема с којима је свет данас суочен
Председник Србије Александар Вучић је, на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, поручио да је гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема с којима је свет данас суочен. Мир је постао забрањена реч, а једина вредност која је остала великим силама су принципи, али лажни, рекао је Вучић, истичући да је на делу примена двоструких аршина.

Вучић је у јутарњем програму америчке телевизије, где је разговарао с водитељем Робом Финертијем и бившим изаслаником САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, рекао да Курти све то ради само да испровоцира Србе и истакао да не зна шта да очекује.

“Видео сам да је амерички државни секретар Ентони Блинкен реаговао, да је ЕУ реаговала, али то није урађено довољно јако да би се Курти убедио да заустави овакве провокације”, поручио је Вучић.

На питање новинара да ли сматра да би реакције морале да буду снажније, Вучић је рекао да би Београд желео да види “јасан сигнал администрације САД и Европске уније.

Председник Србије указао је да кад год треба да реагују, “небитно ко је кривац, чија је нешто кривица, увек се обе стране позивају на одговорност”.

Упитао је шта је кривица Србије и шта то она није урадила што је од ње тражено и оценио да када постоји тако “бирократски речник”, не зна како то да се реши и то постаје прави проблем.

Подсетио је и на преговарачки процес између Београда и Приштине који се води посредством ЕУ и приметио да су постојале добре намере администрације бившег председника Доналда Трампа, посебно, како је нагласио, када је реч о примени Вашингтонског споразума.

“Али, онда је друга страна то одбацила”, истакао је Вучић.

“Споразум из Брисела потписан пре више од 10 година”
Подсетио је и да је споразум из Брисела потписан пре више од 10 година и да је, према њему, Приштина имала обавезу да формира Заједницу српских општина, али је истакао да то није урадила.

На питање новинара како коментарише забринутост међународне заједнице имајући у виду да је Курти наишао на критике НАТО, САД и ЕУ и да је ЕУ рекла да обе стране ризикују своје односе са ЕУ због кризе на КИМ, Вучић је подсетио да је прошле недеље одржана нова рунда дијалога у Бриселу на којој је пред Србију изнето пет захтева и услова.

“Ми смо позитивно одговорили на сваки од ових захтева, 100 одсто”, рекао је Вучић.

С друге стране, како је указао, Куртију је постављено само једно питање, а то је да ли ће формирати Заједницу српских општина, што је и његова обавеза.

“Он није одговорио позитивно”, указао је Вучић.

Подсетио је да је дан касније објављено саопштење шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и других у којем је за неуспех дијалога окривљен Курти и његов режим.

“Али после тога смо дошли до овог позива обема странама. Ми нисмо ништа лоше урадили”, рекао је Вучић.

На констатацију Гренела да делује као да на великим мултилатералним састанцима сви причају са Вучићем о односу Београда и Приштине и питање да ли би било боље да се прича о, како је навео, “невероватно растућој српској економији”, Вучић је рекао да верује да је разговор о економији најбољи приступ и најбоља основа за будућност.

“Србија ће поштовати одлуке народа САД”
На питање да ли би народ Србије и међународна заједница прихватили Трампа као председника ако би он поново дошао на чело САД, Вучић је рекао да ће Србија поштовати одлуке народа САД.

Истакао је да га за Трампову администрацију везују само добра искуства.

“Не могу да кажем ниједну лошу реч о томе”, истакао је Вучић.

Рекао је да када је био у Вашингтону, није био у лакој позицији, али да су Трампов зет и оснивач компаније “Афинити партнерс” Џерард Кушнер, бивши саветник председника САД за безбедност Роберт О’Брајан и сам Гренел разговарали са српском делегацијом по два и по или три сата.

“Они су показали своју посвећеност. Они су сарађивали са нама, без обзира на то да ли смо били сагласни око свега. Нисмо. Али они су хтели да нас саслушају и то смо много ценили. То је моје искуство и то не могу да заборавим”, закључио је Вучић.

Подели на: