Најновије вести

Вучић за Фигаро: Албанци желе да доминирају на Балкану

Приштина не чини ништа да се пронађе компромисно решење, рекао је за француски дневник “Фигаро” председник Србије Александар Вучић и истакао да веома цени што шеф француске државе Емануел Макрон улаже напоре у нешто за шта нико не гарантује политички успех.

 

Александар Вучић је упитан за недавни састанак са Хашимом Тачијем, који је приредио француски председник Емануел Макрон, на маргинама “Мировне конференције” у Паризу и могућност за постизање решења, рекао да није велики оптимиста.

“Стално смо покушавали да нађемо компромисно решење, али се приштинска страна није уопште трудила, јер жели само да се допадне свом јавном мњењу. Желе да Србија призна независност Косова, а заузврат Србија не би добила ништа”, рекао је Вучић.

На питање да ли је идеја разграничења, односно размене територија још актуелна, Вучић је одговорио са “не”, а упитан шта би желео да добије за признање независности Косова, он је рекао да се тренутно такво питање не поставља.

“Приштина је одлучила да уведе таксе од 100 одсто на производе из централне Србије како би нас натерала да признамо безусловно независност Косова. То није цивилизовано понашање. Ако одговорни на Косову мисле да њихово стално уцењивање може да донесе резултате, варају се. Потписали смо априла 2013. у Бриселу споразум са њима који гарантује формирање Заједнице српских општина. Нису га ни применили, и уместо тога измишљају неистине како би нарушили наш имиџ”, критиковао је Вучић.

Председник оцењује да је ситуација тешка.

Вучић је рекао да цени што председник Француске Емануел Макрон улаже личне напоре у нешто за шта нико не може гарантовати успех.

“Он је храбар. Ангажује се око важних питања иако имају мале шансе да се политички исплате”, рекао је Вучић.

Новинар Фигароа осврнуо се и на идеју “велике Албаније” и упитао да ли она и даље постоји, на шта је Вучић је указао да Албанци и даље имају такве тежње.

“То желе и само глупе особе то не виде. Понекад би рекли да ће се ујединити под кровом ЕУ, а понекад на други начин, али никада нису одустали од те идеје. Погледајте Аљбина Куртија, који је победио на изборима. Седи приликом сликања, а иза њега нема заставе такозваног Косова, већ Албаније. И сви амбасадори, укључујући америчког и британског, сели су с њим и позирали испред албанске заставе и то им није сметало”, указао је Вучић.

Вучић је указао да су, од рата са НАТО-ом 1999. године, Срби у сталној дефанзиви, а паралелно с тим Абанци су њихов добар имиџ, који је створила пропаганда НАТО-а, користили да постигну своје циљеве.

“Успоставили су нове националне интересе који имају за циљ доминацију на Балкану. Тако је 28. новембар национални празник Албаније, а Курти је већ најавио велики марш ка Тирани и напао је Едија Раму, пошто се Курти противи политици сарадње на Балкану коју подржава албански премијер”, рекао је председник.

“Стратешки гледано, Срби и Хрвати немају разлога да се споре”

Када је реч о односима са Хрватском, Вучић је рекао да жели да их побољша, јер, стратешки гледано, Срби и Хрвати немају разлога да се споре.

Упитан за односе са Словенцима, рекао је да постоје изванредни односи и да Словенци имају проблеме са Хрватима, али не са Србијом.

Што се Босне и Херцеговине тиче, каже да Србија чини све што може да буде веома конструктивни партнер те земље, као што то чини и са Албанијом и Северном Македонијом.

“Захвалан сам албанском премијеру Рами и северномакедонском премијеру Зорану Заеву што су са мном покренули пројекат који многи називају ‘мини-шенгеном’, а који предвиђа слободан проток између наших земаља”, рекао је Вучић.

Упитан шта каже Србима који желе прикључење Републике Српске Србији, Вучић је одговорио да Србија много инвестира у Српску, али да признаје територијални интегритет Босне и Херцеговине и “тачка”.

На питање какви су односи Француске и Србије, указао је да сматра да је посета Макрона Београду била историјска.

“Изазвао је истинску и дубоку емоцију код Срба говорећи на нашем језику пред спомеником Француској на Калемегдану. Чињенице да је ‘Венси’ преузео наш аеродром, да ‘Суез’ брине о нашој јавној администрацији и да Французи инвестирају у Србију, веома су важне за нашу будућност”, објаснио је Вучић.

Упитан за чланство Србије у ЕУ, подвукао је да је то стратешки циљ Србије, и да је то нешто о чему је највише говорио са председником Макроном.

Подели на: