Најновије вести

Вучић за РТС: Грађани Србије су финансирали изградњу Коридора

Председник Србије Александар Вучић је рекао да треба да будемо поносни на свој рад и труд захваљујући којем је изграђен Коридор 10. О тим путевима се маштало и чезнуло, рекао је Вучић.

 

Уочи отварања последње деонице источног крака Коридора 10, председник Србије Александар Вучић је захвалио свим радницима који су помогли да се он изгради.

Навео је да су изградњу финансирали грађани Србије, посредством Европске инвестиционе банке.

“Треба да будемо поносни на свој рад и труд, о томе се маштало и чезнуло, а данас је нормално”, рекао је Вучић.

У једном делу Коридора, каже, има осам трака због узбрдица. Вучић наводи и да се овом деоницом избегава Сићевачка клисура, али и отвара Стара планина.

Изградња пута је и инвестиција за будућност, која ће донети нове инвестиције, радна места, већи промет.

“Имамо све више путника, све израженији теретни саобраћај, посебно му се радујем, јер кад видите камионе као у Немачкој или на северу Италије, знате да сте дошли у развијену земљу”, навео је Вучић.

Додаје и да је у том делу највећи саобраћај из Турске, чији држављани ће сада моћи да путују брже и јефтиније. “Немају метар кроз Србију који није ауто-пут”, рекао је Вучић.

Говорећи о реконструкцији деонице ауто-пута према Хрвтској од Батроваца до Кузмина, у дужини од 22 километра, Вучић је рекао да је то био најлошији део ауто-пута у Србији.

Истако је да на том делу пута 38 година ништа није рађено.

“Када улазите из Хрватске, где је модеран ауто-пут, и пређете на ‘нашу старудију’, људи су говорили – погледајте каква је разлика између Хрвата и Срба”, навео је Вучић.

“Сада ћемо имати праву писту много бољу од хрватског пута, па нека људи закључују по томе”, додао је Вучић.

Вучић је посебно нагласио и радове на железничкој инфраструктури.

“Кад се заврши пруга Београд – Нови Сад, после иде Нови Сад – Суботица. Потписан је меморандум о разумевању за реконструкцију пруге Ваљево–Врбница”, рекао је Вучић.

Као кључну пругу Вучић је навео Београд–Ниш. “Ресник – Велика Плана је потпупно реконструисана деоница у дужини од 60 километара која може да издржи брзине од 160 километара на час”, подсетио је Вучић.

“Већ смо потписали уговоре за деоницу Ниш–Димитровград. Очекујемо да тад добијемо нешто што се некад звало Оријент експрес”, закључио је председник.

Подели на: