Најновије вести

Вучић за РТС: Мир је наш интерес; Радоичић ће се одазвати позиву органа државе; Избори могу да буду већ 17. децембра

Председник Србије Александар Вучић рекао је у емисији Око интервју на РТС-у да за њега убијени Срби никада неће бити терористи, као и да нема оправдања ни за убиство полицајца. Позвао је све Србе да на миран начин добију шта им припада.

 

 

Момци страдали у Бањској за мене као председника Србије никада неће бити терористи. То су породични људи, очеви, тражићемо да нам покажу слике како се догодило убиство. Они су постављали барикаде, а не замке због Куртијевог терора, рекао је Александар Вучић у емисији РТС-а Око интервју.

“Полицајац наишао на жицу и експлозив, убиство није било планирано”

Вучић је истакао да сада има више података и најавио да ће тражити да покажу снимке из дрона како се догодило убиство полицајца.

“Свакако да мора да се сноси одговорност за то, али убиство није било планирано”, наглашава Вучић.

“Како ствари стоје, они су постављали барикаде, а не замке”, напомиње Вучић.

Према његовим речима, полицајац је био рањен тако што је налетео на жицу и експлозив који су служили за повезивање возила и постављање барикада.

Тада је настала размена ватре, наводи Вучић.

“То не умањује тежину дела, али објашњава природу и шта су биле намере”, каже председник.

 

“Не можете да оправдате убиство полицајца, без обзира на то што по закону нема шта да тражи на северу”

Председник је навео да “Срби више немају куд” и да их је Курти све окренуо против себе.

“Не можете да оправдате убиство човека, убиство полицајца, без обзира што тај полицајац по закону нема шта да тражи на северу. За то надлежни органи морају да реагују”, навео је Вучић.

“Али ти људи, дотерало им је цара до дувара. Рашић, Радомировић и остали бедници који служе свима против српског народа. И Анте Павелић је имао Саву Бесаровића и пуковнике и генерале који су били Срби”, поручио је председник.

Упитао је: Шта мислите да су сви ови људи луди, болесни, пошто 30 људи нема шта ни да заузме.

Рекао је да не зна шта су они желели, али да већ годину дана има информације да се људи спремају на отпор.

“Ти људи живе другачији живот. Да њихове жене неко малтретира сваки дан, да њихову децу неко малтретира сваки дан, да на њихову децу неко пуца, да нико не води истрагу против оних који су покушали убиство Драгише Гаљка, Милана Јовановића, Миљевића”, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће Срби бити приморани да направе неку врсту покрета за самоодбрану, Вучић је рекао да их “као Бога моли” да се покуша да се на миран начин добије оно што нам припада.

“Да све пробамо на миран начин, да нам последња опција буде да морамо да штитимо животе наших људи, али мир је наш интерес, позивам их на то, молим их за то”, истакао је Вучић.

Додао је да мора да се разуме да ти људи пролазе кроз пакао и да им неко хапси супруге сваки дан.

Навео је да надлежни органи утврђују да ли се на снимку који је објавила Приштина налази Милан Радојичић.

 

“Радоичић ће се одазвати позиву органа Републике Србије”

Милан Радоичић се никада није скривао, дуго је што ја мислим и што ништа Србији није могло да донесе, каже председник Србије.

“Он ће одговорити позиву органа Републике Србије. Он је на територији централне Србије. Није рањен, себе сматра борцем за слободу, али постоје ствари и питања на које ће морати да одговори”, рекоа је Вучић.

 

“У потери за Србима била и лица ван територије КиМ”

У спречавању Еулекса и потери нису била само лица са КиМ, већ специјализована лица за борбу против Срба, попут лица са прешевске територије, позната по кривичним делима у Србији, рекао је Вучић.

“Ти и слични плаћеници били су у акцији. Добро обучени, не претерано храбри јер су тукли снајперима”, каже председник.

“Ми ћемо се понашати као правна држава”

Председник Вучић је рекао да ћемо се ми понашати као правна држава.

“Запрепастили смо се реакцијом Еулекса. Они су рекли да Еулекс не може да иде у акцију, кажу да је то била кординисана акција Кфора, Еулекса и косовсе полиције, знали су кога шаљу у акцију. Они су одбијајући Еулекс кренули да ликвидирају све Србе”, рекао је Вучић коментаришући акцију косовске полиције у Бањској..

Подсетио је да су тројица Срба убијена – Стефан Недељковић, Игор Миленковић и Бојан Мијаиловић, а у акцији су ухапшена тројица Срба, од којих је један рањен.

Говорећи о убиству Срба каже да има података да је пуцано са дванаест метара и то када је бацио пушку и подигао руке.

“Милан Радојичић никада није скривао своје улоге, налази се на територији централне Србије, није рањен и биће саслушан, он је човек који себе сматра борцем за слободу, али има питања на која ће морати да одговори”, каже Вучић одговарајући на питање о улози Радојичића у последњим догађајима на КиМ.

 

“Обележавамо Дан жалости и због тројице Срба и због убијеног полицајца”

Председник Александар Вучић, поводом ситуације на северу Косова и Метохије, истакао да Србија обележава Дан жалости због трагичних догађаја и због смрти свих људи.

“Из угла устава Србије, сви су држављани наше земље. Србија обележава Дан жалости и због тројице Срба и због убијеног полицајца. Мислим да је цивилизацијска одлука, озбиљна и одговорна“, рекао је Вучић.

Поводом оцене Едија Раме да је Дан жалости најгори сигнал који је Београд могао да пошаље, Вучић је рекао да албански премијер није говорио истину, јер су општине на северу КиМ прогласиле жалост само због Срба, али је Република прогласила жалост због погибије свих.

 

“Молим међународну заједницу да не притискају Београд, знају они ко је за ово крив”

“Шта да поручим Србима, када имају тројицу убијених сународника, питаће што нисте интервенисали, а да смо интервенисали рекли би што сте изгубили 5.000 људи”, каже Вучић.

Говорећи о томе зашто се баш сад десила ситуација у Бањској, каже да о томе не може да говори сада.

“Ја молим међународну заједницу да не притискају Београд, знају они ко је за све ово крив”, каже Вучић.

Поновио је да не сме да се изузме из вида да је убиство полицајца тешко кривично дело.

Напоменуо је да “наши људи могу са Кфором”.

 

“Ситуација ври, ти људи су за све на северу мученици и свеци”

Вучић каже да зна кроз шта Срби на КиМ пролазе и да он на то упозорава више од годину дана, после барикада на северу и кризе око таблица.

“Ситуација ври, ти људи су за све људе на северу мученици и свеци, Курти је ујединио све Србе. Шта очекују следеће, да буде као колона из Карабаха. Неће бити“, каже Вучић.

 

“Има и лажних патриота и искрених људи, мора се видети цена“

Што се тиче захтева који се чују у јавности да Војска Србије интервенише, напомиње да има и лажних патриота и искрених људи, али да се мора видети цена.

Неко мора да води земљу, да процени која је граница, истиче Вучић и додаје да се мора пробати мирно решавање.

“Неко мора да га (Куртија) натера да формира ЗСО, тада би сва полиција на северу била српска“, поручује председник.

 

“Свечља лагао да је убијен Вулинов телохранитељ”

Главни идеолог Свечља лагао је да је убијен и Вулинов телохранитељ, па он је један дан био у његовом обезбеђењу пре 10 година. Испитујемо и поменути документ, рекао је Вучић.

 

“Молим међународну заједницу да не притискају Београд, знају они ко је за ово крив”

“Шта да поручим Србима, када имају тројицу убијених сународника, питаће што нисте интервенисали, а да смо интервенисали рекли би што сте изгубили 5.000 људи”, каже Вучић.

Говорећи о томе зашто се баш сад десила ситуација у Бањској, каже да о томе не може да говори сада.

“Ја молим међународну заједницу да не притискају Београд, знају они ко је за све ово крив”, каже Вучић.

“Све што су говорили лагали су. Покажите ми коме би у Београду то одговарало. Ово су искористили на најпрљавији начин. Када убију осам полицајаца то је ослободилачки чин, а Срби су терористи и дивљаци”, истакао је Вучић.

 

“Знам да шта год донесем као одлуку, да ћу ја бити крив”

Говорећи о притвореним Србима, рекао је да ће њихов притвор трајати док се Куртију буде свиђало.

“Србија је крива – за шта то тачно”, упитао је Вучић.

Додао је да је сто пута говорио да изазивају гнев српског народа и да су на ивици устанка, а да они кажу да је он договорио то са Србима.

Упитан каква је комуникација између Војске Србије и команде Кфора, Вучић је одговорио да је коректан, а да је генерал Ристућа озбиљан човек.

Напоменуо је да не зна да ли је реално да ће Кфор да преузме заштиту на северу и да то не може да обећа.

“Знам да шта год донесем као одлуку, да ћу ја бити крив. За једне који то и не мисле, бићу издајник, чак и за оне који су Куртија и све терористе пуштали на слободу, који ми соле памет о свему који су ћутали независност Косова када је проглашавана, који су ћутали када смо имали погром 17. марта и сви ће они да вам држе предавање, као и они други који ће да вам кажу, што подржавате те Србе, болеснике и лудаке. Нама је европски пут, дајте нам велику конференцију да се одрекнемо Косова коначно и тако даље. Обратите пажњу и једнима и другима, свима, крив је само један човек. То није Аљбин Курти. То је Вучић”, рекао је председник.

Додао је да је можда Тадић, зато што је био председник, у својој изјави био нешто коректнији.

Упитан да прокоментарише цитат Александра Тијанића о рату 1999. године, који је рекао да се “све ово десило због лажи споља и глупости изнутра”, председник Вучић је рекао да свакако да нисмо увек паметно и мудро реаговали, али да је сигуран да је споља било и превише лажи.

 

“Више може да постигне у разговорима са САД него са Европљанима”

Више може да постигне у разговорима и договорима са САД него са Европљанима, отворено говорећи, бар неки негде покушавају да реалније сагледају ствари, каже Вучић упитан да ли је Америка савезник Србије у конструктивном решавању косовског питања.

 

Породице убијених Срба би сутра требало да добију тела

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да ће тела убијених Срба на северу Косова, породицама бити предата сутра ујутро, ако Пришитна не буде правила додатне проблеме.

Председник је рекао, гостујући на РТС-у, да се највише плаши како ће реаговати породица убијеног Мијаиловића коме су пуцали директно у главу.

Додао је да имају лица која су спремна да буду заштићени сведоци да тврде да је упуцан директно у главу, да је оверен и хладнокрвно убијен.

Вучић је рекао да је било проблема око обдукције, јер је тражено да иде један наш стручњак.

Посебно су правили проблем око Миленковића који је убијен са 12 метара и то у тренутку када је бацио пушку и подигао руку.

“Да ли сте приметили и питали се да фали тај део снимка из дрона, пошто ви волите на РТС да пуштате Свечљине снимке из дрона”, питао је председик Србије.

Правили су, рекао је председник, проблем супрузи Миленковића и тражили су да за обдукцију мора да доведе децу да дају ДНК, јер њен супруг нема живе родитеље.

Отац убијеног Недељковића је поднео све мушки, рекао је Вучић.

Председник је прецизирао да су убијени Стефан Недељковић, Бојан Мијаиловић и Игор Миленковић.

 

Неће бити колона као из Карабаха иако то желе и очекују

Вучић је изјавио да неће бити избегличких колона Срба са КиМ као Јермена из Нагорно-Карабаха, иако то многи желе и очекују.

“Неће бити колона као из Карабаха иако то желе и очекују”, рекао је Вучић и истакао да је Курти ујединио све Србе, на све могуће начине.

Вучић је објаснио да ситуација на КиМ “ври” и да су људи страдали у недељу за све Србе на северу мученици и свеци.

Он је подсетио да постоје људи који траже и питају када ће српска војска да уђе на КиМ, а да су међу њима “лажни десничари из кафана”.

“На три мртва сународника ће нам рећи ‘ви нисте интервенисали’, са правом, а да сам интервенисао са правом би ми питао неко што сам убио 5.000 људи, шта год урадио нема добре одлуке за мене, а неко мора да је донесе”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да би формирање заједнице српских општина на северу значило да је полиција тамо у српским рукама, што Курти не жели, и најавио даљу борбу.

“Тражићемо озбиљне механизме и борићемо се, ово ће озбиљно да их уздрма, знају да сазнајемо све више како се то дешавало”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су графити под називом “кад се војска на косово врати” који се појављују по Србији у складу са резолуцијом 1244, а за повратак до 1.000 српских војника и полицајаца по тој резолуцији каже да међународна заједница неће дозволити.

Он је поновио да се признање тзв. Косова неће догодити док је он председник Србије и подсетио да се заветовао и на устав Србије и на Мирослављево јеванђеље да ће водити рачуна о КиМ.

“Ајде ми покажите једног човека у Београду коме би то одговарало, само једног”, рекао је председник.

На питање да ли пре свих ових дешавања тзв. Косово полако губи “најзначајнији ресурс који има – америчку подршку” и да ли овим инцидентом Приштина враћа америчку подршку, председник је рекао да је то свакако тако, и да су они све што се десило на најпрљавији могући начин искористили.

“Јер они када убију осам полицајаца, онда је то ослободилачки чин, када се код Адема Јашарија појави оруђе и оружје за три војске, онда је то национални херој. А Срби су терористи и дивљаци и Србе све морате да испитате и истражите, све да похапсите и побијете, али ово су ипак национални јунаци”, рекао је председник.

Вучић је рекао да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем имао расправу у Бриселу и да му је Курти објашњавао како то није тачно.

“А он се увек жали нешто, као тетка нека само цмиздри, Вучић ме вређа… иако га никад не вређам понекад само, када претера му кажем неку реч и ништа више од тога. Трудим се да користим аргументе и на озбиљан начин све кажем”, рекао је председник.

На питање новинара какав је његов однос са Куртијем и да ли разговарају на српском, председник је рекао да разговарају на енглеском и да се Курти буни када му он нешто каже на српском.

“Почне да виче тамо, да крешти инглиш, инглиш”, рекао је председник.

На питање које су мотиве имали Срби који су учествовали у инциденту и да ли је у питању незнање, нестрпљење, наивност председник је рекао да је то можда – све наведено.

“Можда је и нешто горе, можда и не знам шта још, то је на надлежним органима да установе, али ја морам да вам кажем да ја знам кроз шта ти људи пролазе и на ово упозоравам годину уназад. Од првих барикада у августу и септембру, после таблица. Па онда у децембру када је то буквално дошло до ивице, ја од тада то говорим свима”, рекао је председник.

 

Подели на: