Најновије вести

Вучић за РТС: Очекује нас најтежи период, Курти неће стати, притисци за санкције Русији најјачи

Председник Александар Вучић каже за РТС да је политика стварања “Велике Албаније” процес који ће се наставити, и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да стане. Каже да Запад не интересује прича о “Великој Албанији”, али и да су ти “лоши момци, њихови момци”.

 

 

Уочи посете главном граду Мађарске, где га између осталих, очекује и састанак са турским колегом Ердоганом Вучић је рекао да је за Србију важно да одржава контакт и да покушава да има најбоље могуће односе са Турском. Најавио је да право из Будимпеште лети на друго место, где ће бити представници Западног Балкана и Брисела, наводећи да га очекују тешки и важни састанци. Очекује велике и тешке притиске на Србију по питању санкција Руској Федерацији, како каже, вероватно најтеже до сада.

Вучић о злоупотреби вештачке интелигенције на Пинку: То не сме да се ради
Председник Вучић је прокоментарисао и злоупотребу вештачке интелигенције у вези са случајем спорних снимака емитованих на ТВ Пинк због чега је лидер ССП-а Драган Ђилас најавио тужбу против Жељка Митровића и Телевизије Пинк.

“Сматрам да су представници бившег режима у праву и да то не сме да се ради. То је груби фалсификат и очекујем да ће државни органи да реагују“, рекао је Вучић.

“Добро је да користимо вештачку интелигенцију, али не сме се злупотребљавати. Нема смисла да стављате у уста људима нешто што нису рекли. Довољно су тога лоше урадили да нема потребе да им било шта стављаш у уста”, поручио је Вучић.

Како је рекао, представници бивше власти су емитовали фотомонтажу његове фотографије са Куртијем како се грле, а, како је рекао, никада се није ни руковао са Куртијем.

“Никада то нису осудили. Не очекујем да осуђују ове бесмислене карикатуре које се о мени објављују сваки дан, нити ми смета”, рекао је Вучић.

Рекао је да је навикао да га називају свакаквим именима и да се то видело и синоћ на фудбалској утакмици Партизана на којој су му навијачи погрдно скандирали чим нису били задовољни нечим, па макар то била и судијска одлука.

“Залихе енергената и хране на добром нивоу, грађани не треба да брину”
Александар Вучић рекао је да је Србија спремна за предстојећу зиму и да су резерве енергената и хране на добром нивоу и да због тога грађани не треба да брину.

“Гаса већ имамо око 620 милиона кубних метара. Што у Банатском Двору што у Мађарској, то значи да су наше резерве добре”, рекао је председник Србије.

Упозорио је да Украјина тренутно блокира руски гас ка Мађарској и да то може изазвати оптерећење на тзв. Турском току.

“Радимо интерконектор са Бугарском и преговарамо са Азербејџаном око 300 или 400 милиона кубних метара гаса. То су важне ствари за нас. Људи не треба да се оптерећују. Имамо хране довољно. Свега. Пшенице негде за 10-11 одсто више него прошле године”, навео је Вучић.

Према његовим речима да није било невремена и олуја које су уништиле усеве сунцокрета, Србија са снабдевањем хране не би имала “баш никакве проблеме”.

“Пунимо наше робне резерве домаћински, на озбиљан начин и људи не треба ништа да брину”, рекао је Вучић.

“За сукоб увек имате времена и њему се радују само будале”
Вучић позива људе да не буду на страни ни Американаца ни Руса, већ на страни своје земље.

“Да се ми провучемо, да сачувамо своју земљу, да гледамо да обезбедимо инвестиције, да гледамо како и на који начин ми да не учествујемо у ратовима и сукобима, да гледамо како да сачувамо мир и наше виталне националне интересе. За сукоб увек имате времена и њему се радују само будале. Они који морају да учествују у сукобу никада му се не радују. Зато је наше да чувамо мир, готово по сваку цену, али и наше виталне националне интересе”, наглашава Вучић.

Истиче да је за Србију тешка ситуација након санкција, али и после, како каже, непримерених и неодговорних оптужних аката подигнутих против председника Републике Српске Милорада Додика.

“Све што су 30 година неки ћутали, сада је време за обрачун са Републиком Српском. Само се питам где мислите да вас то води? Докле мислите да то иде? Шта очекујете да се на крају деси? Да Република Српска пристане на самоуништење и самоукидање”, пита Вучић.

“Очекујем највеће притиске до сад на Србију како би увели санкције Русији”
Вучић је говорећи о ситуацији у Украјини и неувођења санкција Русији рекао да од следеће недеље очекује велике и тешке, најтеже притиске дела међународне заједнице на Србију до сада, како би у наредном периоду увела санкције Русији.

“Ситуација у Украјини је таква да је сада јасно да на бојном пољу Русију не можете лако да победите, и нећу да кажем ни да Русија може да победи јер не мислим да може. Многи су очекивали после Изјумске офанзиве да ће Украјина са лакоћом да победи са модерним западним оружјем, и нема ништа од тога. Пошто је то сада сасвим јасно, сада је важно учврстити комплетан фронт против Русије, све рупе које постоје било где запушити, и зато ће притисци на Србију да буду што је могуће јачи, и баш њих брига то што они и даље имају много већу трговинску размену са Русијом него Србија, и баш их брига што они сарађују много више са Русијом него Србија”, рекао је Вучић.

Очекује наредних дана и недеља, односно крајем августа и у септембру најтеже притиске до сада, додајући да ће Србија покушати да очува своју позицију.

“Пред нама је најтежи период, биће већа гужва него икада. Очекујем да ће се много тога решавати у наредних месец дана. Даћемо све од себе да наставимо да водимо политику какву водимо”, рекао је председник.

Вучић: Срби у Црној Гори се ништа не питају
Председник Вучић је рекао да се Срби у Црној Гори ништа не питају.

“Нама нешто стално замерају и по питању Црне Горе. У Црној Гори живи готово 30 одсто Срба, можда и више. Они траже од нас да ћутимо, али су зато спремни да Албанцима у Северној Македонији са 24 одсто дају шта хоће. А Срби у Црној Гори са 30 одсто не могу да добију ништа. И ви гледате све то, смејете се колико је то неправедно, али сила Бога не моли. Али да ућуткају нас, то није реално”, навео је Вучић.

Вучић се осврнуо и на питање дуга Југобанци, који после судске одлуке Црна Гора мора да плати, истакавши да ће о томе да разговара са црногорским председником Јаковом Милатовићем.

“Изашла је пресуда у Србији – 7,4 милиона евра, не можете се играти са извршним пресудама. Спреман сам да разговарамо, да видимо како да пронађемо одређене начине. Већ смо помогли тако што месец дана не дајемо на извршење пресуде, што је велика помоћ”, рекао је Вучић.

Вучић пензионерима: Преузмите картице, уз нова повећања значиће вам и попусти
Председник Александар Вучић замолио је пензионере да узимају картице јер, како је рекао, имаће огромне попусте и велике користи од тога.

“Много тога радимо да бисмо обезбедили попусте у великим трговинским ланцима, али и другим местима. Важно је да је узму”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да пензионере од октобра и јануара очекује значајно повећање пензија, и то ће уз оно претходно, вероватно бити највеће у историји до сада, 55 одсто.

Вучић је подсетио и да креће пријава за помоћ мајкама у износу од 10.000 динара, која ће трајати до 20. септембра.

“Србија мора да води своју, а не туђу политику”
Председник Александар Вучић рекао је да Србија мора да води одговорну политику и да гледа како да идемо напред.

“Нама су стране директне инвестиције за девет одсто веће него прошле године. Ми водимо рачуна о томе. Али морате да водите и своју политику, али не туђу политику“, рекао је Вучић.

“Ако ћемо да свима подилазимо, ако ће Брисел, Вашингтон или Москва да нам воде политику, шта ће нам онда Влада и председник”, рекао је Вучић.

Рекао је да у септембру следи седница Уједињених нација и да очекује да ће много тога бити решено у наредних месец дана.

“Запад не интересује прича о ‘Великој Албанији’”
Александар Вучић каже да Запад не интересује прича о “Великој Албанији”.

“То је за њих лоше, али ти лоши момци су наши момци. Морамо да газимо ове друге док не прихвате независно Косово и морамо да водимо кампању против Србије”, парафразирао је Вучић однос Запада према овом питању.

Каже да очекује велике и тешке притиске на Србију по питању санкција Руској Федерацији, како каже, вероватно најтеже до сада.

“Можете да видите како се и у Србији затвара тај обруч, желе да ме у потпуности изолују. Сви су постали или Американци или Руси, више Срба нема нигде. Или ти Срби, и једни и други, кажу ми смо прави Срби само ако смо Американци или ми смо прави Срби само ако смо Руси. Нема ништа што би било балансирано”, истиче Вучић.

Очекује да ће се Србија суочити са бројним проблемима.

“Ситуација у Украјини је таква да је сада јасно да на бојном пољу Русију не можете лако да победите. Нећу да кажем да може Русија да победи јер не мислим да може. Многи су очекивали да ће Украјина лако да победи са модерним западним оружјем, али нема ништа од тога. Пошто је то сада јасно, важно је учврстити комплетан фронт против Руске Федерације. Све рупе које постоје било где запушити и зато ће притисци на Србију да буду што је могуће јачи. Баш њих брига што они имају много већу трговинску размену са Србијом, баш њих брига што сарађују са Русијом много више него Србија, баш их брига што су лагали за белгијско оружје”, каже Вучић.

Истиче да безброј лажи једна другу сустижу и да ће се тако наставити.

“Очекују нас тешки састанци”
Председник Србије Александар Вучић указао је да очекује да право из Будимпеште лети на друго место, где ће бити представници и Западног Балкана и Брисела наводећи да га очекују тешки и важни састанци.

“Очекујем не лак и важан састанак. Неће Србији бити једноставно у наредном периоду”, указао је Вучић.

“Важни састанци у Будимпешти, сусрет са Ердоганом ће бити корак у побољшању односа”
Уочи посете главном градом Мађарске, где председника Србије Александра Вучића, између осталих, очекује и састанак са турским колегом Ердоганом, Вучић је рекао да је Србији важно да одржава контакт и да покушава да има најбоље могуће односе са Турском, те да ће састанак са Реџепом Тајипом Ердоганом у Будимпешти бити корак у побољшању односа Србије и Турске.

“За нас је важно да одржавамо контакт, не само контакт већ да покушавамо да имамо најбоље могуће односе са Турском. Турска је регионална велесила и верујем да разговори у Будимпешти, а потврђен је билатерални састанак са Ердоганом, ће бити корак у побољшању наших односа. Имамо коректне, пристојне односе, али је тачно да слање 4 пута 4 возила минобацача (Приштини) је нешто што је кварило наше односе и о томе сам разговарао са председником Ердоганом телефоном на отворен и искрен начин. Верујем да ће ово бити даљи корак у побољшању наших односа и верујем да ћемо ускоро моћи да угостимо председника Ердогана у Србији”, рекао је Вучић.

Указао је да су Србији такође јако важни односи са Мађарском.

“Мађарска је истински, искрени партнер, не само на европском путу Србије, већ у сваком смислу. Ми на Мађарску увек можемо да се ослонимо. Ми половину наше резерве гаса чувамо у Мађарској и то смо добили по повољним условима захваљакући нашим мађарским пријатељима, пре свега Виктору Орбану и господину Сијарту”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће у Будимпешти бити много европских и светских лидера.

Вучић: Политика стварања “Велике Албаније” је процес који ће се наставити, Курти неће да стане
Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је политика стварања “Велике Албаније” процес који ће се наставити и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да стане.

“Нису Срби напустили КиМ само због таблица, то није био њихов каприц. Сетимо се да је било много насиља, које није било процесуирано и нико није хтео да решава те проблеме. Хоћу само да кажем да то није питање хоћемо ли ми нешто да осудимо. Политика стварања ‘Велике Албаније’ је процес који ће да се настави, и Аљбин Курти неће да стане. Начин да зауставите господина Курти по том питању не постоји. Постоји могућност да он не успе да оствари то зато што ћете да му се супротставите у неком тренутку – политичком аргументацијом, озбиљношћу али и својом чврстином. Он неће стати”. оцењује Вучић.

Указује да греше сви они који мисле да ће Куртија неко у Биселу да убеди да не буде следбеник Енвера Хоџе и Адема Демаћија.

“Онај ко мисли да ће Куртија да убеди неко у Бриселу да не буде следбеник Енвера Хоџе и Адема Демаћија се вара. За људе у Србији који не знају, Адем Демаћи је 28 година провео на робији у једном релативном либералном систему у коме и када одете на робију увек се тражио начин да вас пусте као политичког затвореника њега нису могли да пусте. Био је толико екстреман. Била је реч о таквом србомрсцу и албанслом националисти да је било то немогуће учинити”, рекао је Вучић.

Додао је да није проблематична само застава “велике Албаније” која је истицана током Куртијеве недавне посете Северној Македонији већ и оно о чему је говорио, Аљбин Курти, и начин на који је он тамо најављиван и представљен.

Председник Србије Александар Вучић је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а рекао да је политика стварања „Велике Албаније” процес који ће се наставити, и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да стане.

Уочи посете главном граду Мађарске, где га очекује и састанак са турским колегом Ердоганом, Вучић је рекао да је за Србију важно да одржава контакт и да покушава да има најбоље могуће односе са Турском.

Вучић је најавио да право из Будимпеште лети на друго место, где ће бити представници Западног Балкана и Брисела, наводећи да га очекују тешки и важни састанци.

Говорећи о ситуацији у Украјини и неувођења санкција Русији, председник је рекао да очекује да ће се Србија суочити са бројним проблемима, те да ће зато притисци на нашу земљу бити још јачи.

Грађанима је поручио да је Србија спремна за предстојећу зиму, да су резерве енергената и хране на добром нивоу и да због тога не треба да брину.

“Подаци о оствареним путовањима грађана Србије у иностранство показују да се живи боље. Очекујем да ћемо живети још боље и да ће до краја године просечна плата у Србији бити већа од 820 евра”, рекао је председник.

Подели на: