Најновије вести

Вучић за РТС: Тринаест земаља изразило забринутост, било је важно да се чује наш глас

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је на састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом однео припремљене папире и документа везана за укидање динара на КиМ. Говорећи о седници Савета безбедности УН, председник истиче да је било важно да се чује наш глас и да је обављен добар посао. Тринаест земаља је изразило забринутост, истиче Вучић.

 

 

Говорећи о томе шта су биле главне теме разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, Вучић каже да је однео припремљене папире и документа везана за укидање динара.

Разговор Тамаре Стојсављевић са Александром Вучићем
“И то смо испоручили у писаној форми. Разговарали смо о свим проблемима на Косову и Метохији, у нашем региону. Мислим да Антонио Гутерес је неко ко добро познаје проблеме у нашем рејону. Не заборавите, он је и када је била мигрантска криза долазио баш на границу између Србије и Северне Македоније. И добро познаје ситуацију“, рекао је Вучић.

Указао је да су разговарали о геополитичким приликама, о синоћној седници Савета безбедности, као и о значају Уједињених нација.

“Оно што морам да кажем, чини ми се да свуда, у сваком разговору који имате, па чак и са генералним секретаром УН, на крају увек као тема се појаве амерички избори. Дакле, шта год причали, о чему год причали, јер данас имате као највећи сукоб руско-украјински, уколико дође до промена у Америци, очекују сви да ту дође до деескалације. Али онда очекују да буде ескалација на другом делу где је управо дошло до деескалације, то је између Кинеза и Американаца“, објаснио је Вучић.

Навео је да је било речи о томе какав утицај то може да има у свету, али и у Европи.

Наглашава да је наше било да кажемо шта мислимо о ситуацији на Косову и Метохији, да кажемо колико је за нас важна и Генерална скупштина и Савет безбедности Уједињених нација.

“Један добар, врло добар разговор и важно је да увек одржавамо тај контакт и показујемо значај УН и због поштовања повеље, а и због поштовања Резолуције 1244“, рекао је Вучић.

“Тринаест земаља је изразило забринутост”
Коментаришући изјаву америчке амбасадорке на јучерашњој седници Савета безбедности УН да сви проблеми треба да се решавају у оквиру дијалога под покровитељством Европске уније, Вучић каже да је она формално у праву.

“Зато што је донета одлука 2010. године у време кад су неки неодговорни људи о томе доносили одлуке у нашој земљи да се извучимо из УН и да све пребацимо на ЕУ. Притом нећу да кажем да им је било лако, могу да замислим какав је притисак био. Све то разумем, да будем сасвим фер. Немам ја шта њој да замерим по том питању. Немам шта да је замерим иначе на целом говору имајући виду америчку позицију“, поручио је Вучић.

Додао је и да је до неког тренутка док је говорила био изненађен колико је то било позитивно за Србију.

“Е онда је наравно морао да се направи потпуни баланс, па да се говори о Бањској много дуже него о свему другом. Али и то је све разумљиво, то је све оно што очекујемо од Американаца и што јесте америчка политика“, нагласио је Вучић.

Указао је да је урађена прва анализа седнице, а касније ће детаљно анализирати сваку изговорену реч.

“Тринаест земаља је изразило забринутост, чак и 14 и 15, додуше минимално, тек да се не би у свему разликовали од својих западних колега, то су Британци и Швајцарци, али су они били пре свега оштро против нас и у потпуности подржавају Куртија на један или други начин, директан или индиректан. А ови други богами сви су на различите начине у мањој или већој мери говорили о погрешности потеза са динаром, што је за нас од великог значаја, јер то доводи у опасност опстанак нашег народа и мислим да је то било важно“, додао је Вучић.

“Важан лакмус папир за нас”
Указао је да се наша делегација припремила за кратко време колико је то било могуће, али да није задовољен како смо урадили припреме у земљама одакле су долазиле чланице Савета безбедности.

“Ту ћемо морати да радимо још више, убедљивије, да се боримо за свако слово, за сваку реч. Наравно, велика подршка је долазила од Кинеза, Руса, Алжира. Представник Еквадора је био веома коректан, јер је он рекао поздрављам председника Вучића и ништа више није рекао, а они су у преводу са шпанског на енглески рекли и премијера Косова Аљбина Куртија, иако он то уопште није рекао. И онда је он тражио чак исправку и извињење секретаријата УН због такве грешке. Ту сте могли да видите и по томе како су се коме обраћали, ко шта мисли о државности Косова, тако да је и то био важан лакмус папир за нас“, поручио је Вучић.

Наводи да је смо могли да видимо да су представници приштинског режима у неколико ствари ухваћени у директној лажи.

“Уз увреде Вучић диктатор, овакав, онакав, то слушам и од ових наших, све сам то научио, али је добро да се Курти као наш држављанин, као грађанин Србије, укључује у унутрашњи политички живот, стао је на страну неких политичких фактора у нашој земљи, али је добро да брине о политичком животу своје земље, своје Србије. Ја то не радим, мене не занима тамо, знам само имамо гувернере за тај сектор, за ту провинцију и тако даље, привремене институције, али да се баш мешамо у све то, стварно то не радим. А ово што они раде, то показује да су веома заинтересовани за напредак своје земље Србије и то је добро”, додао је Вучић.

Навео је да је, како каже, помало шаљиво говорио, али да то “показује колико они изгубе компас у својој мржњи, у свом ад персонам приступу, зато што не могу да сломе, они мисле једног човека, они не могу да сломе иначе слободарски дух једне земље“.

“Дакле, када га ухватите за оно где кажу да носите у врећама те паре, динаре носите у врећама које дајете за криминалне активности, да они тиме спречавају шверц новца, да они тиме спречавају прање новца и тако даље, а онда им кажете, извините, али те паре у врећама, у комбијима и аутомобилима преноси ауторизована компанија која је из Велике Британије ‘Хендерсон’ са којом имамо ми уговор. Дакле, ништа нелегално ти људи нису радили. Онда људи могу да швате о каквим лажима је реч“, навео је Вучић.

“Пристојан и добар посао смо обавили“
Истиче да је због тога било важно да се чује наш глас. “Мислим да смо по том питању пристојан и добар посао обавили“, рекао је Вучић.

Америка инсистира на томе да треба размотрити одлуку о укидању динара, али заправо позива на одлагање те одлуке, али не и на суспензију. Вучић наглашава да је наш маневарски простор по том питању мали.

“Прво што се Америке тиче и што се западних сила тиче, оне све кажу да они имају право. Зашто? Па зато што они кажу то је суверена држава. Па ако је то суверена држава, ако је то независна држава, а што нас питате било шта? А како имате право да укидате динар кад сте написали тамо да смо ми ти који финансирамо, ви сте то написали, не само ми, ви сте написали да имамо право да финансирамо преко Заједнице српских општина здравство, школство, економски развој, локални развој, не знам шта још. Па ако је то тако, чиме ћемо да финансирамо? Фунтама? Доларима? Чиме“, упитао је Вучић.

“Наравно, они желе увек да кажу ово је наше чедо, ми смо га родили, ми га одгајамо, понекад ћемо да га повучемо за уво, говоримо о Косову, али све друго, ми ћемо да будемо на њиховој страни. И то се неће променити“, поручио је Вучић.

Поменуо је и представнике опозиције који су, како је нагласио, ишли да траже санкције против своје земље.

“Хвале се тиме што су неки рекли да се тражи у резолуцији укидање фондова за Србију. Курти по цео дан прича не само на својим телевизијама о томе што они траже, већ прича и овде у Савету безбедности. Јесте приметили две ствари које причају? Једно је резолуција Европског парламента, а друго је из 2010. године мишљење Међународног суда правде. И сваки пут исто. Али добро, то је нешто на шта се морате навикнути, морате прихватити и ту врсту борбе у којој ћете да имате све оне који су за независно Косово упрегнуте и све оне који би њима да служе не би ли се дочепали власти у једну снажну, моћну запрегу и наравно нас који покушавамо томе да се супротставимо и да сачувамо нашу поноситу и достојанствену земљу. Хоћемо ли успети, видећемо. Синоћ, није било безуспешно”, закључио је Вучић.

Подели на: