Најновије вести

Вучић: Забринут сам због претњи које долазе из Приштине

Председник Србије Александар Вучић истакао је да се Београд нада наставку дијалога на високом нивоу, али да је веома забринут због сваковрсних претњи које долазе из Приштине.

 

Александар Вучић је, у изјави новинарима, казао да је изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, са којим се састао јуче, пренео да је забринут због претњи, непоштовања Бриселског споразума, односно непостојања жеље да се испуни оно што је договорено, али и због заузимања електропривредних постројења, те и насилног понашања у вези таблица.

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић истакао је да само он зна ко ће бити мандатар за састав нове владе Србије и поручио да на одлуку ко ће то бити неће утицати било које амбасаде или страни центри моћи.

Вучић је, тако одговорио на питање ко ће формирати владу и вести о тиме да трпи притиске са запада и истока ко треба да формира владу, и додао да сваког дана гледа ко сме да буде министар, ко не сме.

“Неки који су ми псовали мајку говоре да је запад већ одредио ко ће бити мандатар и министри, а у неким другим медијима читам да Москва одређује. Само се питам да ли је реално да тако нешто причају. Нити ме ко шта пита, нити је ко шта рекао. Само ја знам ко ће да буде мандатар. Не постоји ниједан човек у земљи који мисли да зна ко је мандатар”, објаснио је он.

“Моја молба Приштини и ЕУ је да поведу рачуна о онима који сваког дана говоре о својој угрожености, а једино што им је циљ је напад на Србе, додатни притисак на Србе и даље акције пре свега на северу Косова. Молимо их да то не чине. То је важно за стабилност региона, за све наше људе, како Србе, тако и Албанце да сачувамо мир”, истакао је Вучић.

Председник Србије изјавио је и да је са америчким сенаторима, са којима се састао пре пар дана, имао не лаке разговоре, те да је поновио став наше земље по питању украјинске кризе, заузете у закључцима Савета за националну безбедност.

“Чини ми се да смо кроз разговор са сенаторима покренули важне теме из билатералних односа. Имали смо добар разговор који продубљује нашу сарадњу”, рекао је Вучић новинарима, након што је уручио Орден председнику Евроџаста Ладиславу Харману.

Пренео је да је са сенаторима разговарао о темема које, каже, нису ни лаке ни једноставне за нас – о Украјини, односу Запада према Русији, позиционирању Србије.

“Ја сам поновио ставове Србије који су заузети у закључцима Савета за националну безбедност, које је влада усвојила”, рекао је Вучић. Он је изразио уверење да ће Србија наставити даљу сарадњу по свим кључним питањима и даље унапређење односа са САД.

Светски сукоб дуго ће трајати, последице по цео свет
Председникке је упозорио да, у тренутној ситуацији, када у светском сукоби једна страна жели да порази другу, сукоб који је светски, може да траје веома дуго, а то значи да ће цела Европа и цео свет осетити последице, кроз инфлацију јер расте цена гаса, нафте, прехрамбених производа.

Вучић је, тако одговорио на питање како Србија може да изађе из ратне психозе раста цене гаса, животних намирница која је захватила целу Европу, и констатовао да се ради о проблему који није локални, регионални, већ светски сукоб.

“То је светски сукоб Руске федерације и НАТО-а, запада, као и Украјине која страда, а да тешко можете да јој пронађете кривицу”, истакао је он додајући да се ради о светском сукобу у којем једна страна жели да победи другу, што показује да не желе крај сукоба.

Вучић је подсетио да је све везано за цене енергената, како жетва, и све друге пољоприбвредне радње, а све то је везано за цену нафте, ђубрива, што доноси раст цене финалних производа.

Пренео је да је формирана посебна група за преговоре са Русима око гаса. Такође, указује, ради се на даљој изградњи складишта за нафту, дизел.

“Све што напунимо није довољно, морамо да уложимо стотине милиона у нова складишта. Било је проблема у овој зими, али смо изгурали без да грађани виде те проблеме”, додао је он.

Рекао да неће бити једноставно, и да цео свет ни о чему другом не говори.

Србија плаћа велику цену због неувођења санкција Русији
Председник Вучић истакао је да Србија плаћа велику цену због своје политике у вези са санкцијама против Русији и нагласио да ће Србија наставити да се придржава принципа којих се други не држе.

“Понекад би у политици, посебно у међународној, било добро, а најбоље би било да се то чини увек, да се поштују принципи, морал и међународно право, онако како се понаша Србија”, поручио је он.

На питање за став Србије према украјинској кризи и цену коју плаћа Србија, односно писање појединих медија да Србија припрема увођење санкција Русији, рекао да не жели да коментарише новинске написе.

“Понекад човек може да буде очајан када гледа новине различитих страна, где видите потпуну необјективност, навијачку острашћеност, на једној према руској страни, а на другој антируску острашћеност. Када читате питате се да ли је могуће да људи који живе у Сбрији имају нешто што је важније, а то су позиција и интереси Србије”, нагласио је он.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу што у Србији не постоје антиукрајинска ни антируска хистерија, што не дозвољамо да неко уништи споменик украјинском песнику Тарасу Севченку у Новом Саду, што су неки покушали, али ни дело Достојевског, Толстоја, Гогоља.

Вучић је указао да је Србија једина земља у Европи која није увела ниједну рестриктивну меру против Русије.

“Да ли такав став нама доноси проблеме? Нема никакве сумње, и то много прпоблема у различитим сферама од финансијских инвестиција до многих других. Нема никакве сумње да веома високу цену плаћамо”, истакао је он.

Србији место у ЕУ
Вучић је нагласио да је Србији место у Европској унији, и да наша земља треба да настави европски пут и да се достојанствено бори за пут у Европу, али да истовремено треба да чувамо своје.

“Да чувамо своје, самосталност и независност у одлучивању, бар док не постанемо чланца ЕУ. Јер, када сте члан клуба, онда је све другачије, али вам ни тада нико не одузима ни глас, ни мозак, ни језик”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара, да прокоментарише пад популарности ЕУ у Србији.

Вучић је рекао и да је важно да Србија буде на европском путу због вредности којима тежимо, због економског напретка, али и зато што би неко морао да каже – а, где друго Србија припада, ако не том друштву.

Вучић је навео и да разуме понекад и љутњу грађана, те да би неке државе чланице морале да поведу рачуна и покажу више поштовања према нашој земљи и грађанима, јер наши грађани желе да Србији буде допуштено да има свој глас, мишљење, за шта Србија има своје разлоге.

Председник је указао да је по питању украјинске кризе, позиција Србије јасна – понашамо се недвосмислено принципијелно, подржавамо међународно јавно право, не доприносимо даљем развоју сукоба, не шаљемо оружје ни једној страни, кажњавамо све који учествују у добровољним јединицама на обе стране.

“Србија се одговорно и посвећено залаже за мир, што не може да се каже за све друге”, рекао је Вучић. Многи, каже, немају разумевања за Србију, јер им 1999. година не значи ништа.

“Не могу и неће да разумеју ни позицију Сбрије у УН, где смо у Савету безбедности увек имали подршку Русије, а не тих земаља које би данас да нас терају у политику санкција”, поручио је председник Србије.

Наша је позиција, наводи, много комплекснија и тежа:”Ко хоће да разуме – хоће, ко неће – неће”, рекао је Вучић.

Подели на: