Најновије вести

Вучић: Задовољан сам садржајем разговора са Палмером

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са помоћником државног секретара САД Метјуом Палмером да је познато да су ставови Србије и САД по питању Космета различити али да је захвалан Палмеру јер је био спреман да чује и саслуша шта Србија мисли. Палмер је рекао да је историјска грешка и лоша порука Западном Балкану одлука ЕУ да не отвори преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

 

Председник Србије је рекао да је са Палмером најпре разговарао у четири ока, а затим су уследили разговори две делегације. Истакао је да је задовољан разговорима јер су размотрена сва спорна питања и све разлике.

Палмер са Наталијином рамондом на реверу

Вучић се посебно захвалио Палмеру јер је на ревер окачио Наталијину рамонду. Додао је да је прадеда Палмерове супруге био на Солунском фронту.

“Хвала му. То сведочи о нашем савезништву у Првом светском рату и о много тога доброг што смо заједно као Србија и САД у прошлости урадили. Хвала вам још једном на том гесту, то нама у Србији значи”, рекао је председник.

Истакао је одлучност за проналажење решења у будућности која би значила боље и билатералне односе између САД и Србије.

Вучић је рекао да је отворено говорио са Метјуом Палмером и да верује да ће ускоро, за два до три месеца, бити створени услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Како је рекао, цени подршку САД европском путу Србије јер је то од великог значаја. Додаје да се разговарало о питањима која су спорна и која понекад умеју да заболе свакога у Србији.

Објашњава да је отворено говорио са Палмером и да су један другоме разјаснили многе ствари.

Председник је рекао да Београд жели озбиљан и одговоран дијалог који би водио компромисном решењу.

“Оно што сам рекао Палмеру и другима, Србија је спремна за компромис али није и неће бити спрема за унижавање свог народа на КиМ и народа у целини”, рекао је председник.

Каже да Београд није истицао екстремне и радикалне захтеве и да није тражио оно што нико други не може да прихвати, али напомиње да је немогуће Србију унизити и натерати на нешто што је противно њеним националним интересима.

Истакао је да је интензивирање односа са САД важна ствар и у складу с тим је позвао председника САД Доналда Трампа да посети Србију. Подсетио је да ниједан председник САД није био у Београду од 1980. године и рекао да верује да би то био снажан импулс развоју односа две земље.

Подршка сарадњи земаља на Балкану

Вучић је рекао да је захвалан САД на подршци иницијативи за сарадњу између балканских земаља. Додао је да ће се наставити разговори са Северном Македонијом и Албанијом, а затим и са осталим земљама.

Наводи да је реч о четири велике слободе: кретања људи, робе, услуга и капитала.

“Очекујем додатну подршку од Палмера и САД”, навео је Вучић.

“Трамп би на лицу места на најбољи начин могао да осети ситуацију у Србији и региону и како би га српски народ дочекао”, рекао је Вучић.

Додаје и да је економска сарадња све боља и успешнија и да све већи број америчких компанија улаже у Србију.

Палмер: САД желе да Западни балкан има европску перспективу

Метју Палмер је после састанка рекао да је имао прилику да разговара са ВУчићем о политичкој ситуацији у Србији и читавом региону.

Рекао је да је то изузетно важно после неуспеха од стране Еу да се нађе компромис о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

“То је по нашем мишљењу историјска грешка и лоша порука читавом региону”, навео је Палмер.

Истиче да Америка жели да Западни Балкан има европску перспективу у да ће урадити све што може да убеди ЕУ да промени став.

“Хвала вам председниче за ову прилику, за ваше пријатељство и вашу пажњу”, рекао је Палмер на крају обраћања.

Палмер је одговаајући на новинарско питање рекао да на Космету постоји простор да се чује много различитих гласова али да је важно да се поштују резултати демократских избора.

У том светлу је навео да је јасно да је Српкса листа задобила подршку велике већине Срба на КиМ и право да буду представљени у Влади.

“Нашироко сам разговарао о томе са лидерима на Косову и мислим да је важно да Срби имају прилику да се изразе кроз политички процес”, поручио је Палмер.

Подели на: