уторак, 30. маја 2023. | 00:03
Најновије вести

Вучић захвалио иранском министру на непризнавању Косова

Министар иностраних послова Ирана Мохамед Амир Абдолахијан борави у посети Београду, током које се данас састао са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

 

 

Председник Србије Александар Вучић захвалио је у разговору са шефом иранске дипломатије на принципијелној позицији о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Шеф иранске дипломатије Абдолахиан је рекао да Иран задржава свој доследан став у складу са међународним правом и Повељом УН.

Двојица саговорника су разговарала и о унапређењу билатералних односа и могуће економске сарадње.

Ирански министар се претходно састао и са премијерком Аном Брнабић. Како је саопштено из владе, разговарали су о билатералној сарадњи и пријатељским односима двеју земаља.

Брнабићева је констатовала да се ове године обележава 85 година од успостављања дипломатских односа двеју земаља, при чему је изразила захвалност на принципијелном ставу Ирана када је реч о територијалном интегритету Србије.

Премијерка је нагласила да таква позиција представља подршку основним принципима међународног права, поручивши да је интерес Србије да са Ираном развија сарадњу у областима у којима за то постоје реалне могућности, на пример, у области пољопривреде.

Шеф иранске дипломатије је указао на значај односа двеју земаља, истакавши активну сарадњу амбасадора у обе земље.

Састанку у Влади Србије присуствовали су амбасадори Србије у Техерану Драган Тодоровић и Ирана у Београду Рашид Хасан Пур Баеи.

Мохамед Амир Абдолахијан се јуче састао са српским колегом Ивицом Дачићем.

Подели на: