Најновије вести

Вучић захвалио Макрону на подршци за наставак дијалога

Председник Србије Александар Вучић је у разговору са француском парламентарном делегацијом захвалио председнику Емануелу Макрону на подршци коју пружа наставку дијалога између Београда и Приштине.

 

Александар Вучић је захвалио Емануелу Макрону што је са немачком канцеларком Ангелом Меркел иницирао састанак у Берлину, односно у Паризу, као подршку дијалогу и проналажењу решења за питање Косова и Метохије, а самим тим и стабилности у региону, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Додао је да га радује предстојећа посета председника Макрона Србији, коју доживљава као потврду добрих и садржајних билатералних односа, посебно због тога што до посете долази у години у којој Србија и Француска обележавају 180-годишњицу успостављања дипломатских односа.

Вучић је француске парламентарце из редова “Република у покрету” Жака Мара и Лилиану Танги, потпредседника и чланицу скупштинског Одбора за спољне послове, упознао са разлозима застоја у дијалогу Београда и Приштине.

Српски председник је истакао да је Србија потпуно посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, а са циљем постизања компромисног, обострано прихватљивог решења.

“Да би се дијалог наставио, неопходно је да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији”, поновио је Вучић.

Изразио је захвалност Француској за разумевање ставова Србије, као и за подршку на европском путу.

Истакао је да је последњих година интензивиран политички дијалог и да је видљиво снажење економске сарадње, наводећи да више од 100 француских компанија послује у Србији. Такође је издвојио и значај јачања парламентарне сарадње двеју земаља.

Француски парламентарци су рекли да је циљ њихове посете да у Француској и у Европској унији побуде већи интерес за Западни Балкан, као и да помогну успостављању европских вредности и стандарда у региону, посебно кад је реч о владавини права и медијским слободама.

Они су председнику Вучићу представили свој предлог да се у оквиру Берлинског процеса поведе и дијалог међу парламентима из региона.

Са француском парламентарном делегацијом одвојене састанке су имале и премијерка Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Подели на: