Најновије вести

Вучић: Захвални смо Уганди на подршци територијалном интегритету Србије

Председник Србије Александар Вучић захвалио је председнику Уганде Јовери Кагуту Мусевенију на томе што његова земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији, и најавио већу привредну сарадњу између две земље.

 

 

Захвалан сам председнику Мусевенију што се Уганда држи принципа територијалног интегритета и подржава интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији у свим међународним организацијама, институцијама и органима, што исто и ми чинимо када је у питању Уганда и све афричке земље”, поручио је Вучић.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Уганде, Вучић је захвалио Мусевенију на посети и што је одлучио да дође у Београд и Србију. Подсетио је да је председник Уганде био у Београду пре тачно 36 година 1987. и да га је тада примио председник Председништва СФРЈ Лазар Мојсов.

“Овде смо изложили фотографије и стенограмске белешке из тог времена. Реч је о човеку са огромним искуством од кога сам много тога могао да научим. Могли сте да приметите да се он одлично сећа Едварда Кардеља, дисиденстког периода и односа Милована Ђиласа према Јосипу Брозу и како је то изгледало, али сам могао много тога да сагледам и научим од председника Мусевенија и када је реч о тренутној политичкој ситуацији у Африци и колико и којом брзином Африка сада напредује”, рекао је Вучић.

Истакао је да Африка сада има 1,5 милијарди становника, а да је много већа површински од Индије, али и даље напредује и већ за 30 година прећи ће 2,5 милијарде и постаће једно од најважнијих тржишта на свету, после Азије.

“Дотакли смо питање конкретне сарадње и пре краја августа делегација наших експерата посетиће Уганду, са најмање једним или двоје министара, да би разговала о пољопривредној сарадњи, али и свим другимм сферама. У одбрани смо већи имали сарадњу и можемо да је побољшамо и увећамо”, навео је председник Србије.

Додао је да ће Уганда 2050. имати преко 100 милиона становника, а сада има 44 милиона. “2050. очекује се да ће имати 106 милиона становника. Реч је о једној од четири најмлађе земље на свету са огромним потенцијалом. Председник Мусевени веома поштује приватну својину и он зна да не може да буде успешна економија ако је све државна својина, и то је за наше инвеститоре потенцијално од великог значаја”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је захвалан за позив за Велики конгрес несврстаних који ће бити одржан 19 и 20. јануара 2024. у Кампали и додао да је то за њега велика части.

Вучић је рекао да је Ер Србија имала велико ширење рада и успеха и броја линија, а да ће се у наредном периоду фокусирати на Африку.

“Кампала и Уганда може да буде место одакле можемо да идемо даље у одређене афричике дестинације, посебно према југу, али и према централној и западној Африци. Ми ћемо се трудити да ове договоре конкретизујемо на најбољи начин и направимо сарадњу која ће одговарати грађанима Уганде и Србије”, поручио је Вучић.

Казао је да се нада да би до краја следеће године могла да се успостави дирекна линаја БеограђКампала и истакао да би то био успех за обе земље.

Мусевени: Корисни разговори у Београду, дошао сам да обновимо сарадњу

Председник Уганде Јовери Кагуту Мусевени изјавио је да је у Београду имао веома корисне разговоре и истакао да је дошао у посету Србији како би две земље обновиле сарадњу.

Мусевени је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, подсетио на одличне односе које су две земље имале у време Тита, али је рекао да су због унутрашњих проблема “мало изгубили везу”.

“Али драго ми је да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу”, поручио је председник Уганде.

Мусевени је додао да су делегација из Уганде и он веома срећни што су допутовали у посету Србији, по позиву председника Вучића.

“Имали смо веома корисне разговоре, и као што сам рекао Србија, а и Југославија пре ње, није нешто што нам је непознато. Имали смо 1950-их и 1960-их година одличне односе са Југославијом и маршалом Титом”, указао је он.

Истакао је да је Уганда пратила све што је Тито радио и његове ставове у то време, посебно неутралне које је чувао, нарочито између Совјетског Савеза и Кине.

“Комунисти су били и једни и други, али се нису слагали. Тито је одбијао да се приклони једној или другој страни, био је неутралан”, истакао је Мусевени.

Подсетио је на значај Покрета несврстаних, као и то како је пружио добродошлицу Едварду Кардељу када је посетио Уганду, у време када је Мусевени био студенски лидер.

Нагласио је да су југословенска предузећа, посебно Енергопројект, изградила веома добру инфраструктуру у Уганди. “Посебно чувени наш међународни конференцијски центар и хотел, који је изградио Енергопројект 1970. године, по уговору са владом Уганде. Онда смо поново 1976. позвали Енергопројект, они су то обновили и обновили су хотел Шератон у Уганди. Кроз такве аранжмане смо сарађивали са Енергопројектом”, рекао је он.

Подсетио је да је Енергопројект изградио и одличан пут између два места у Уганди, као и да је Уганда куповала много тога из Југославије, укључујући чамце, бродове и пловила, које и даље користи на језеру Викторија.

“Нажалост због унутрашњих проблема, мало смо изгубили везу, али драго ми да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу”, закључио је Мусевени.

Подели на: