Најновије вести

Вучић: Заинтересовани смо за нуклеарке у региону, ускоро састанак са Орбаном

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Глазгову, где се одржава глобални самит о клими, да би ускоро требало да се састане са мађарским премијером Виктором Орбаном и да разговара са њим о могућности да Србија купи одређени власнички удео у мађарској нуклеарки Пакш.

 

Александар Вучић је рекао за Пинк да ће са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарати о могућности да Србија откупи пет, до 10 одсто, 12 посто власничког удела у нуклараној електрани Пакшу, јер би то могли да купимо, а имали би значајн део чисте енергије.

Вучић: Предстојећи избори су избори за будућност
Избори који Србији предстоје наредне године биће избори за будућност, рекао је председник Александар Вучић у Глазгову, где учествује на самиту светских челника о климатским променама и истакао да ће његова странка испоштовати вољу народа.

“Ми ћемо сваку изборну вољу грађана поштовати”, поручио је Вучић.

“Ако буду хтели да нас прихвате”, напомиње председник.

Такође, рекао је да је Србија заинтересована и за друге нуклеарке у региону и да ће видети и са Бугарима да ли би можда од њих могли да купимо удео.

“Од јутрос се решава проблем са гасом”
Председник Србије рекао је поводом данашње хаварије на гасоводу у Бугарској, у Варни и да је Србија морала интервентно да набави пет милиона кубних метара гаса и да је то морала скупо да платили да не би трпели Нови Сад и Београд и да би станови грађана били топли.

Он је додао и да су од јутрос на вези са Бугарском, око могућности за повлаћење још четири милиона кубних метара гаса из Банатског Двора, али да се већ пало на 208 милиона кубних метара резерви гаса како би се помогло ЕПС-у.

Каже и да ћемо имати повољнију ситуацију и више струје ако би Тент Б1 у Обреновцу био завршен 22. новембра, јер би тада, каже, вратили струју Републици Српској, а могли би да понудимо и комсијама.

Он је указао и да је немогуће издржати цене елктричне енргије, а да се притом држи и чврст курс према евру.

Вучић је истакао и да ће инфлација код нас ове године бити 3,5 одсто и то у време короне и да је у целој Европи већа и достиже пет, шест посто.

“Енергетика је кључно питање”, указује Вучић и наводи да се о томе брине и на томе ради и дневно и на стратешком новоу.

Напомиње да морамо да градимо и обновљиве изворе на ветар и солар, али истиче да је то веома скупо и да захтева велика улагања.

Каже да бринемо и о храни, јер ће за пет до седам година, како оцењује, то бити кључно питање у свету, а у будућности и вода.

“За додатних 15 одсто струје из ОИЕ потребно до две милијарде евра”
Председник наводи да би Србији за повећање производње струје за 15 одсто, ако би било само из енергије ветра и сунца, било потребно улагање од 1,6 милијарди до две милијарде евра и да очекује да ће на самиту у Глазгову видети и на који начин и по којој цени би део тих средстава могао да се обезбеди.

Каже да је то лепо када се позову активисти за животну средину из целог свега, али да мора да каже да је то, ипак, представа за малу децу.

Како је рекао, потребне су реалне и конкретне одлуке када је реч о тој теми, пошто се говори о билионима евра и да зато треба видети где су заправо те паре, пошто ништа нема џабе.

“И како да дођемо до тога новца, јер да бисмо за 15 одсто увећали удео у нашој производњи струје у Србији, а да буду само обновљиви извори – ветар и солар, морамо да уложимо око 1,6 милијарди евра, што је огроман новац или чак и две милијарде. Да ни у шта друго не улажемо, могли би у једној години да издвојимо толики новац и да нам не порасте јавни дуг. Али, морамо да обезбедимо новац и за све друго – градимо путеве, да опремимо војску и полицију, градимо болнице и друго”, рекао је Вучић.

Председник напомиње да уз све то иду и трошкови за корону и проблеми коме имамо због короне и да зато морамо да видимо како да пронађемо тај новац за инвестиције у обновљиве изворе енергије.

Вучић каже да смо сувише мали и да морамо да бринемо о енергетској безбедности земље, али наравно и да имамо чистији ваздух и воду.

Нагласио је да се зато реализују пројекти широм Србије за градњу фекалне и кишне цивилизације и пречишћавање отпадних вода у оквиру плана Србија 2025. који ће променити слику наше земље.

“Подршком грађанима подстичемо потрошњу”
Говорећи помоћи грађанима, председник наводи да финансијским подршкама грађанима Србија повећава потрошњу грађана, а и грађани су задовољни, јер ће неки моћи да плате кирије или да купе нешто својим ближњима.

Коментаришући примедбе да за помоћ грађанима власт троши буџетска средства, Вучић каже да је реч о 170 милиона евра, по 30 евра у новембру по грађанину.

“Тиме подстичемо раст, а раст нам је од кључног значаја. Следи још 20 евра почетком децембра и 20.000 динара у фебруару за пензионере”, рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Растом БДП-а обезбеђујемо, истакао је, и стално и стабилно повећање плата и пензија, а с обзиром на то да је минималац у Србији повећан за 9,4 одсто очекује да ће просечна зарада на нивоу државе можда већ у децембру бити 610 евра.

Вучић је рекао да се цео свет суочава са кризама и истиче да не зна шта би радио да је на позицији албанског премијера Едија Раме или у Црној Гори и Северној Македонији, земљама које се суочавају са озбиљним проблемима када је енергетика у питању.

“Овде (у Глазгову) је главна реченица склањајте угаљ по сваку цену, ми да га немамо не би имали струје… Мораћемо зато и да идемо на многе нове обновљиве изворе енергије”, рекао је.

На примедбе да је новац којим држава финасијски подржава грађане уствари од пара грађана, Вучић каже да тако функционише држава и када неко нема озбиљан одговор онда прича глупости.

“Неки су рекли да ми вештачки подижемо раст, због цена јавих радова, хајде људе умијте се хладном водом па кажите да нема смисла то што причате. А други прича да Вучић тим новцем подмићује људе у земљи”, рекао је председник и упитао зашто они нису то радили, градили болнице, путеве и ауто-путеве.

То је истиче, напредак Србије, а не куповина грађана.

“Покренуте важне теме”
Председник Србије који у Глазгову учествује на Самиту о клими Коп26, истакао је да се свет скупио на једном месту и да су покренуте неке важне теме са Урсулом фон дер Лајен како би се говорило о решавању питања цене електричне енергије и обезбеђивања енергетске сигурности.

Пренео да је уверен да ће она позвати министре енергетике у Брисел, како би се разговарало о решавању проблема цене електричне енергије и како заједнички обезбедити сигурност и енергетску безбедност за будућност наших земаља.

Додао је да су разговарали и о цени гаса.

“Нешто су те цене ниже после Путинове реакције на тржишту, али је то и даље веома високо и треба да видимо шта ћемо по том питању да радимо”, рекао је Вучић.

У том контексту поново је споменуо питање нуклеарних електрана, јер је то, каже чиста енергија, па је питање где, како и на који начин радити и шта радити са нуклеарним отпадом.

“Питања климатских промена намећу се као кључна”
“Очигледно да се питања климатских промена намећу као кључна. Живимо у глобалном селу и сви морамо да радимо исте ствари – да смањујемо емисију штетних гасова, на стварању нових обновљивих извора енергеије… требаће нам више новца, али ће то бити за напредак економије”, рекао је Вучић.

Пренео је да је разговарао са много људи у Глазгову, и о политичким питањима, али да је клима оно што мучи свет.

“Тема климатских промена мучи свет, посебно Африку, Азију и Јузну Америку, али и Европу. Многе промене ћемо морати да направимо”, рекао је председник.

“Важно како да се наше мале земље у региону повезују”
Вучић је пренео да је у Глазгову разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, албанским Едијем Рамом, као и са северномакедонским председником Стевом Пендеровским и оценио да је за Србију важно како да се у региону повезујемо.

Вучић је за тв Пинк казао да је са Пленковићем разговарао о многим озбиљним питањима, али да не може да препричава детаље.

Навео је да се са њим нашалио и око последњих оптужби за Петрињу, али да су разговарали и о несталим особама и захтевима које имају обе стране.

Оцењује и да би било добро да се односи суштински побољшају.

На питање колико ситуација у региону и у Северној Македонији може да утиче и на успоравање нашег процеса ка ЕУ, Вучић је рекао да много зависи од ситуације у Северној Македонији и да ли ће се прилике тамо заоштравати или не.

Он је указао да зависи да ли ће се ићи на нове парламентарне изборе или не, да ли ће остати ова већина или не, да ли ће се мењати однос према бугарским партнерима, као и какав ће бити однос ВМРО-ДПМНЕ.

“Верујем да оставка Заева није само због избора”
Председник Србије изразио је уверење да оставка македонског премијера Зорана Заева није последица само резултата на локалним изборима, већ је уследила и због његовог личног разочарења разговорима са ЕУ, будући да им је било обећано отварање поглавља, уколико потпишу Преспански споразум, али је то, ипак, изостало.

“Разговарали смо како да се ми увезујемо, да брже и више сарађујемо…”, рекао је Вучић.

Напоменуо је и да је питање да ли ће Албанија пристати да их “распаре” са Северном Македонијом и да ли ће европски лидери прихватити такозвани “ди каплинг” у односу на Северну Македонију.

“Има ту много отворених питања и проблема. Зато је за нас важно да радимо оно шта ми можемо”, указао је председник додајући да не можемо да одлучујемо о светским питањима.

Напомиње да ми можемо да видимо шта су наши задаци и да нађемо најповољније решење за Србију, за наше мале земље и како да се повезујемо.

Рекао је и да је са Рамом разговарао о енергетској ситуацији у Албанији јер на нивоу од седм дана губе 26 милиона евра на увоз електричне енергије и да је то само разлика у цени у односу на некадашњу и данашњу тржишну цену.

Додао је и да је Раму питао како то издржавају јер је то преко 300 милиона евра за три месеца.

Вучић је рекао да је у разговору у Глазгову са лидерима из региона било речи и о томе како да се оснажи иницијатива “Отворени Балкан”.

“Причао сам са људима из региона, са Едијем Рамом, и о ‘Отвореном Балкану’, после оставке Заева, хоћемо ли моћи да чекамо, да видимо шата ћемо и како да урадимо… Разговарали смо како да даље оснажимо иницијативу ‘Отворени Балкан’, да напредујемо”, рекао је председник Србије.

“Санчез прихватио позив за посету Србији”
Вучић је пренео да је шпански премијер Педро Санчез прихватио позив за посету Србији и да је чврсто обећао да ће доћи, што би била посета једног председника владе Шпаније после више деценија.

“Разговарао сам са шпанским премијером Санчезом и обећао је ми је да долази у посету Србији. Ми немамо у последњих 40 година забележену тако важну посету Србији из Шпаније, а и пре тога нисмо сигурни да ли је и када био неки шпански премијер”, рекао је председник Србије.

Зато би, истиче, то била историјска посета.

“Он је тврдо обећао да ће доћи. У Шпанији неће за две године бити избора, има времена да дође у Србију. То ће бити важна посета, јер је Шпанија у свим форумима и међународним институцијама, по свим питањима, посебно по питању КиМ, уз нас. И да им се захвалимо на свему томе, и на подршци нашем ЕУ путу”, рекао је Вучић.

Додао је да је америчког председника Џозефа Бајдена није данас ни видео на скупу, а да се са свим великим лидерима поздравио или поразговарао, што је важно за земљу.

“Важно је за нас да будемо на оваквим форматима, скуп организују Уједињене нације, са Великом Британијом и Италијом. И са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом сам разменио неколико речи…”, додао је председник.

Вучић је, на маргинама Самита о клими у Глазгову разговарао са највишим светским званичницима, председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен, председником Француске Емануелом Макроном, немачком канцеларком Ангелом Меркел, канцеларом Аустрије Александером Шаленбергом, са представницима Гане, Гвинеје Бисао, Бангладеша, Јерменије.

Подели на: