Најновије вести

Вучић: Замрзнут конфликт није решење, али се плашим да решења нема

Плашим се да замрзнути конфликт није решење, али се плашим и да решења за Косово нема, рекао је вечерас Александар Вучић.

 

Александар Вучић је рекао да не може никоме да каже да ћемо да решимо питање КиМ, јер он не знам како би се решило.

“Могући други талас короне на јесен дочекаћемо спремни”
Председник Александар Вучић изјавио је данас да су последњи регистровани случајеви заразе коронавирусом са лаким симптомима, али да је потребан опрезан, те поручио да се више плаши новог таласа на јесен, који ћемо, истиче, дочекати спремни.

“Последњи случајеви су лакши симптоми, 70 одсто је Београд, углавном естрада. Уз то, уопште се не увећава број пацијената на респираторима”, рекао је Вучић за ТВ Б92.

На питање зашто морамо да тестирамо толико људи, знатно више од осталих у региону, одговорио је да се слаже са констатацијом премијерке Ане Брнабић: “Зато што смо ми једине поштене будале”.

Истакао је да ће се, када дође до његовог сусрета са Мирославом Лајчаком, поново говорити о техничко-методолошко-формалним предлозима, као и имплементацији већ потписаних споразума, али не и о суштинском, о неком предлогу, јер предлога нема.

“Када кренемо у разговоре, вероватно ће рећи: хајде да причамо о споразумима који су потписани и о њиховој имплементацији”, рекао је Вучић гостујући у емисији Фокус на Б92.

Ипак, истиче да је много мање важно када ће се састати са Лајчаком, иако се медији сада баве тиме да ли ће то бити 22. јула или 7. августа и слично.

“Кога брига за то када ћемо се састати, већ шта је агенда и о чему ћемо да разговарамо, је л‘ то да ми признамо, а да добијемо шта? Због чега бисмо ми то урадили? Када их то питам, не кажу ми ништа”, навео је Вучић и додао да то увек пита јавно.

Не стидим се тога и не плашим се, додао је председник Вучић.

“Кажу – ми смо велики родољуби и нећемо да издамо, али ствари су много озбиљније и теже него што желимо да их представимо”, навео је Вучић.

Упитан ко је бољи посредник у решавању питања КиМ, Вучић је рекао да ће свакако и једни и други да траже независност Косова, као и да за нас морају да буду кредибилни партнери и Европа, САД, Русија и Кина.

Да ли ће се ићи на референдум
На питање да ли о крупним стварима као што је Косово одговорност треба да преузму политичари или грађани на референдуму, он је указао да на референдум свакако мора да се иде, ако се мења уставни статус Србије.

Вучић: Помажемо више него икад српске институције у Црној Гори и РС
Александар Вучић је вечерас рекао да Србија скоро у потпуности финансира српске институције у Црној Гори и Републици Српској.

Истакао је да је пре 10 дана Србија уплатила додатних 1.640.000 за српске институције, а за изградњу Српске куће платила је 3,5 милиона евра.

Ипак, не верује да би компромисно решење за Косово уопште прошло на референдуму:

“До те ситуације ће тешко доћи, јер се понашамо ирационално, као и 1999, када нисмо успели да израчунамо колика нас сила напада и зато смо изгубили 3.000 људи и 300 мостова”, указао је Вучић и додао да то не значи да не осуђује НАТО агресију.

Истакао је и да је са Албанцима имао 109 разговора и да се они позивају на два документа и то пресуду МСП и резолуцију 12 44.

“Позивају се на то да су српске снаге и СРЈ јасно осуђене у резолуцији за изазивање инцидената и прогона, а нема помена ОВК, док се у преамбули наводи да Србија прихвата деловање Хашког трибунала.

Он је истакао да је резолуција 12 44 тежак докумнет, јер значи и условну капитулацију и да се говори о томе да тек треба да се дође до решења, као и да се позива на одлуке из Рамбујеа.

Неке одредбе су прихваћене због Руса, који су тражили оквир да заштите себе и део међународног права.

Напомиње и да су Албанци били аљкави и нису организовали референдум, већ су се позвали на Руговин референдум, а та формална процедура је била оно што смо могли, а нисмо искористили.

Такође и војска и полиција се не могу вратити на Косово уз захтев и сагласност Кфора, а у супротном то би значило рат са НАТО-ом, објашњава и указује да би то било неодгворно понашање.

“Извините што сам рекао истину”, рекао је Вучић.

Односи с Хрватском су добри кад су на рационалним основама
Говорећи о односима са Хрватском, Вучић је рекао да Србија данас брже расте од те суседне земље.

“Први пут Србија значајно, снажније и брже расте од Хрватске. Ја се тиме поносим и никога не вређам. То је једина дозвољена утакмица између држава, уз сву сарадњу”, објаснио је он.

Истакао је да не жели да угрози односе са Загребом.

“Не желим да било ког тренутка угрозим наше односе, који су добри када су постављени на прагматичним основама”, рекао је Вучић и додао да му је најтеже од када је на власти, поред хајке на децу, била посета Вргинмосту, са хрватским Србима.

“Било је ужасно. Било је тако оранизовано. Могао бих књигу да напишем о питањима и где сам све заустављен. Државни сам човек и знам шта раде службе. Да не причам како је у једном селу поред Вргинмоста један Србин мислио да је безбедан када спусти ролетне и прича са мном. Пре тога они су поставили бубице у његовој кући”, рекао је Вучић.

Подели на: