Најновије вести

Вучић: Застрашујуће речи су се чуле на рачун Срба

Председник Србије Александар Вучић поновио је да се нада да покушаја узурпације имовине СПЦ у Црној Гори неће бити и додао да су застрашујуће речи које су се на рачун Срба могле чути у црногорској јавности.

 

Председник Србије борави у дводневној посети Минску, током које су га новинари питали да ли је дошло до промена у вези са предлогом закона који предвиђа да имовина СПЦ постане власништво државе Црне Горе.

“Не. Ја сам их замолио, они су моју молбу презрели. Објаснили су ми да имамо патерналистички однос према Црној Гори. Нисам знао да они немају патерналистички однос према Србији, када говоре о Косову и Метохији и разграничењу и свему другом, али ја прихватам да сви важни и моћни људи нама држе придике”, рекао је Вучић

Ми ћемо да се понашамо одговорно, додао је Вучић и рекао да ми њима нећемо држати придике.

“Нека они раде свој посао, ми ћемо да радимо свој. Свакако да нисам срећан због такве ситуације, нисам срећан ни због тога што неки наши званичници претерују и користе речи које не смеју да користе. А о речима које користе представници црногорске јавности вређајући Србе као народ – то је толико застрашујуће, да немам речи”, рекао је он.

Додаје да су почели да га оптужују да је “очистио” БИА од црногорских кадрова и да је за то крив посебно.

“Нема ту црногорских и српских кадрова, то су људи који су радили посао на најнормалнији начин… Шта да радите, ваљда је дозвољено да свима сметате”, додао је Вучић.

Изразио је наду да неће бити покушаја узурпације имовине СПЦ. “Желим да верујем да ће то заиста тако и да буде”, закључио је Вучић.

После Ђурића у Берлину још извесније да Париза неће бити

Председник Вучић је истакао да је дирекор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Берлину био на припремном састанку за евентуални самит у Паризу, те да је сада још извесније да тог самита неће ни бити.

“Марка Ђурића сам на тај састанак послао ја лично”, рекао је Вучић новинарима и истакао да ту нема никаквих тајни, осим што је са домаћинима било договорено о садржају разговора.

“После тог састанка, на којем је са домаћинима договорено да се не говори о томе шта је причано, рекао сам да неће бити Париза”, подсетио је Вучић на своју ранију изјаву.

Ђурићу је, каже, рекао да пренесе да Србија жели да буде конструктивна, да жели дијалог, а да је једино важно да се укину таксе.

“Албанцима није пало на памет да укину таксе, па нема резултата са тог састанка”, рекао је председник Србије.

“Али, мислим да су Немци и Французи сада добро разумели ко је тај ко не жели дијалог, ко га кочи, и ко би желео да се уместо Европе неко други бави тим питањем. Не кажем да неко други не би требало да се пита, али они желе само тај други да се пита”, нагласио је председник Србије.

Упитан да ли је после тог састанка у Берлину уверенији да Париза неће бити, Вучић је одговорио са “још више”.

Подели на: