Најновије вести

Вучић: Знам шта нам је чинити, заштитићемо наш народ на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да “зна шта нам је чинити”, уколико косовски Албанци поново упадну на север Косова и почну да узнемиравају српски народ и додао да се нада да никада нећемо имати прилику да видимо на који ће начин то урадити.

 

 

Александар Вучић је након обиласка фабрике и развојног центра компаније “Бросе” у Панчеву рекао, одговарајући на питање новинара како ће заштитити Србе на КиМ, да они могу да пробају све што могу против Срба па ће видети шта ће се десити.

“Срби су ме разумели. Нисам то рекао под емоционалним притиском. Када шватите да сте сатерани као земља у ћошак остаје вам да се предате или борите. Предаја није опција, а неки други нек виде да ли ће да оправдавају дивљање Албанаца на северу. Ја знам шта је нама чинити, заштитићемо наш народ. Тачка. Како, надам се да никада нећете морати да видите”, рекао је Вучић.

Председник је подсетио новинарку, која је постављајући питање о томе како ће заштитити Србе апострофирала наводну обавезу Србије по Бриселском споразуму, да је питање постављено без знања о томе шта пише у Бриселском споразуму.

“То нема везе са тим споразумом”, рекао Вучић и објаснио да постоји једино анекс са НАТО-ом у вези са доласком оклопних возила на север.

“Они немају право да имају своју војску, а то што измишљају косовске безбедносне снаге уз помоћ странаца, то је друго. Јасно је да немају право да долазе на север без сагласности четири градоначелника и Кфора. Ово је седми или осми упад не би ли приказали силу”, рекао је Вучић и додао да је то кршење онога што је НАТО потписао и самог духа дијалога.

Наводи да има у виду безбедност и положај Срба.

“Добијао сам извештаје шта медији тајкунски пишу и да су забринути за безбедност Срба. Имао сам у виду безбедност и положај Срба, оно што сам имао жељу да кажем рекао сам и немам намеру да ишта додам”, рекао је Вучић.

Припадници косовске полиције за економски криминал и царине у среду ујутру су затворили више продавница у северном делу Косовске Митровице и околним местима, како би, како су саопштили, спречили кријумчарење робе.

На питање да ли је проверио у каквим условима живе кинески радници у Србији, Вучић је рекао да није председник Кине да би то проверавао и да је то посао за “наше кинеске пријатеље”.

Вучић: Препустићемо случај Едина Врања БиХ правосуђу
Иницијатива за унапређење сарадње са надлежним органима Босне и Херцеговине у процесуирању ратних злочина и њихових извршилаца на територијама наших земаља једнострана је иницијатива Србије са циљем слања поруке мира и сарадње, истакао је председник Србије.

Александар Вучић је, одговарајући на питање на чему Србија инсистира у регионалној сарадњи у процесуирању ратних злочинаца, о чему је данас пре подне имао састанак, рекао да ће наши тужиоци разговарати са колегама у БИХ јер је Србија спремна да препусти босанском правосуђу случај Едина Врања у форми оптужнице.

“То је наша једнострана иницијатива. Желимо да пошаљемо поруку мира и сарадње људима у БиХ, пре свега Бошњацима”, указао је Вучић.

Према његовим речима, захваљујући овом пријатељском чину сви грађани БиХ моћи ће да уђу у Србију а да се не плаше наводних тајних оптужница, које нисмо имали, јер смо оптужнице у потпуности препустили неком другом.

“То је важна карика у целом региону. Да ли ће одговорити на то, не знам, али је важно да ми покажемо своју добру вољу. Ако буду умели да цене добро, ако не, онда ништа”, рекао је председник.

Подели на: