Најновије вести

Вучић: Знамо своје обавезе и спремни смо да их испунимо; Фон дер Лајенова: Желимо Србију у ЕУ, сви имамо домаће задатке

Председник Србије Александар Вучић састао се у Палати “Србија” са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. Имали смо веома добре разговоре, имаћемо их цео дан, задовољан сам због посете председнице Европске комисије, њен долазак у Београд је веома значајан за нас, рекао је Вучић после састанка. Урсула фон дер Лајен је нагласила да ЕУ жели Србију у Унији.

 

 

Председница Европске комисије рекла је да би, после састанка са Вучићем, када буде заокружен план подршке, БДП Западног Балкана могао да се повећа за 10 одсто.

“Ако отворимо јединствено тржиште Европске уније и имамо заједничко регионално тржиште Западног Балкана, требају нам једнака правила и за то су неопходне реформе”, навела је Урсула фон дер Лајен.

Према њним речима, ако се спроведе реформе, ЕУ ће доћи са инвестицијама.

“За Србију, на пример, то би било унапређење пословног окружења, рад на енергетском сектору на коме већ радимо, затим фокус на образовању, обучавању људи за рад на местима сутрашњице. То су само неке од области где бисмо могли да улажемо и реформишемо заједно”, истакла је Фон дер Лајенова.

Осим тога, како је рекла, независност правосуђа је суштинска.

“Што се тиче слободе медија, управо сте завршили важне реформе. Честитке на томе. Сада то треба да спроведете и да наставите да радите у том сектору. Ово је пакет реформи и инвестиција. Нови план раста укључује и пакет од шест милијарди евра за привреде Западног Балкана. Имали смо сјајно искуство у ЕУ када комбинујемо реформе и улагања, што смо радили након пандемије са нашим пакетом подршке”, навела је председница ЕК.

Истакла је да ће овај план раста поспешити привреду, створити нова радна места и подржати Србију на путу ка ЕУ. “Ја верујем да је то права понуда у правом тренутку,” каже Фон дер Лајенова.

Вучић: Србија опредељена за мир и стабилност и зна своје обавезе
Вучић је истакао да је са председницом Европске комисије говорио и о политичкој ситуацији.

“Говорили смо о ситуацији у региону. Рекао сам шта мислимо и поновићу све оно што сам рекао и у Бриселу после последњег састанка са европским лидерима, господином Мишелом, Борељом, Лајчаком и са лидерима три највеће земље – Шолцом, Макроном и Мелонијевом. Србија је посвећена очувању мира, стабилности и зна своје обавезе”, рекао је Вучић

Према његовим речима, Србија ће у складу са договореним своје обавезе испуњавати.

“За Србију је јасно шта не може да учини противно Уставу Републике Србије и о томе смо упознали све наше партнере, не једанпут већ много пута. Та позиција Србије остаје. Знамо, да поновим још једанпут, шта је Србија прихватила, о чему смо говорили, расправљали и доносили закључке у Народној скупштини. У складу с тим, одговорно и озбиљно ћемо се понашати у испуњавању сопствених обавеза”, истакао је Вучић.

Вучић: ЕУ најзначајнији економски партнер Србије
Председник Александар Вучић рекао је да је имао добре разговоре са Урсулом фон дер Лајен.

“Имали смо веома добре разговоре. Имаћемо их цео дан. Задовољан сам због посете председнице Европске комисије, њен долазак у Београд је веома значајан за нас”, рекао је Вучић после састанка.

Председник је нагласио да ЕУ, као најзначајнији економски партнер, значи живот грађанима Србије, као и да из ЕУ долазе највећи инвеститори.

“Република Србија је водећи трговински партнер ЕУ са Западног Балкана. Србија има удео од 50 одсто у извозу целог Западног Балкана у ЕУ. Дакле, Србија сама 50 одсто – сви остали 50 одсто. Последњих десет година, такође, остварила је највећу просечну годишњу стопу раста извоза ЕУ у вредности од 14,4 одсто“, каже Вучић.

Вучић се састао са Урсулом фон дер Лајен у Палати “Србија”
Председник Србије Александар Вучић састао се у Палати “Србија” са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Њих двоје почели су тет-а-тет разговор, а затим ће имати и састанак са члановима двеју делегација.

После састанака планиране су изјаве за медије Вучића и Урсуле фон дер Лајен. Фон дер Лајенова ће се, затим, састати и са председницом Владе Србије Аном Брнабић.

Вучић је на Инстаграму навео да га са Фон дер Лајеновом очекују целодневни разговори у којима ће исказати сваку врсту захвалности ЕУ на помоћи и подршци коју је пружила, “у нади да ће Србија имати снаге да испуни своје приступне обавезе и постане део породице европских народа”.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је у Београд, а на аеродрому “Никола Тесла” дочекао ју је председник Србије Александар Вучић.

“Добро дошла, Урсула фон дер Лајен. Очекују нас целодневни разговори у којима ћу исказати сваку врсту захвалности ЕУ на помоћи и подршци коју нам је пружила, у нади да ће Србија имати снаге да испуни своје приступне обавезе и постане део породице европских народа”, написао је председник Србије на свом Инстаграм налогу.

Александар Вучић и Урсула Фон дер Лајен имаће најпре тет-а-тет разговор у Палати “Србија”, а затим и састанак са члановима двеју делегација. Председник је синоћ рекао да ће током целог дана имати разговоре са председницом Европске комисије о свим важним питањима за Србију.

“Она остаје у Београду да преноћи и дуго ћемо, осим званичних разговора, имати разговоре и после тога, у четири ока и заједничку вечеру. Имаћемо много времена да разговарамо о свим важним питањима за Србију”, рекао је Вучић.

Фон дер Лајен у Београд долази у оквиру четвородневне посете Западном Балкану, коју је почела у недељу у Скопљу, а како би представила детаље Плана раста ЕУ за регион.

Она је јуче боравила и у Приштини, где је на конференцији за новинаре са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи рекла да постоји нови инвестициони план који функционише веома добро, и да се успеси могу постићи само ако Београд и Приштина нормализују своје односе.

Фон дер Лајен се претходно у Скопљу састала са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским и премијером Димитром Ковачевским, где је поновила да ЕУ планира да помогне земљама Западног Балкана да остваре реформе неопходне за интеграцију у европски блок инвестицијом од шест милијарди евра.

Током посету Западном Балкану Фон дер Лајен је данас пре подне посетила Црну Гору, а сутра ће посетити Босну и Херцеговину.

Подели на: