Најновије вести

Вучићу забрањена посета Јасеновцу, председник ће се обратити јавности данас у 18 сати

Председнику Србије Хрватска је забранила приватну посету Јасеновцу која је планирана за данас. Долазак Александра Вучића хрватски државни врх види као провокацију и захтева да се убудуће посете најављују службеним путем. Министарство спољних послова Србије одговара протестном нотом коју је Амбасада Хрватске одбила да прими. Забрану председнику да посети Јасеновац премијерка види као највећи скандал у модерној историји две државе. Београд захтева да се омогући службена посета Вучића Јасеновцу у било ком термину у наредна два месеца.

 

 

Приватна посета Доњој Градини, Јасеновцу и Пакрацу била је данас у плану председника Србије. Уместо у Хрватској, освануо је у хрватској штампи. После писања Јутарњег листа да је намера Александра Вучића да изазове хаос, низале су се реакције на обе стране.

“То смо сазнали неслужбеним каналима што је неуобичајено у комуникацији и тај изостанак службене комуникације и дипломатске процедуре која најављује долазак високог званичника је неприхватљив”, рекао је министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман.

За Србију је неприхватљива нота коју је Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило у петак – мејлом. У допису се, између осталог, наводи да посета високог представника стране државе спомен-подручју Јасеновац не може бити приватног карактера.

“Ово је заиста једнако томе да забраните председнику Израела да посети Аушвиц и да кажете да је то што председник Израела жели да посети Аушвиц изазивање хаоса и нешто што може да угрози наше међусобне односе. Ваљда је нормализација односа да се сложимо око историје, а историја је страдање Срба од стране усташког режима”, навела је премијерка Ана Брнабић.

Сагласности нема ни у тумачењу разлога посете.

“Такав долазак смо шватили да није искрен, да није одавање пијетета жртвама него да је више резултат или мотивисан чињеницом задовољења унутраполитичких потреба и разлога у Србији, а пре формирања српске владе”, рекао је Грлић Радман.

Одговор је уследио од шефа српске дипломатије. “Оно што је остало веома упечатљиво, јесте да хрватско Министарство вањских и европских послова поседује неку врсту инструмента којим мери нечију искреност”, истакао је Селаковић.

Да се у односима две државе мора мерити свака реч, показује искуство Милорада Пуповца. Наводи да није смело да се деси да председник Србије не може да посети Јасеновац.

“Посебно се није смело догодити због тога што је два пута у непуних годину дана постојала комуникација о датумима кад би се могло догодити, па су се стране око тога споразумеле и одгодиле. Овога пута је та комуникација изостала, овог пута је мој напор да се та комуникација осигура – пропао. И то је озбиљан проблем”, каже Милорад Пуповац који је саборски заступник и председник СДСС-а.

МУП: Посебни режим контроле за хрватске функционере
Нови проблеми у односима две државе наслућују се из порука званичника. Министарство унутрашњих послова саопштава да ће хрватски функционери и дипломате од данас бити на посебном режиму контроле и да ће морати да најаве и образложе сваку посету Србији.

На изјаву хрватског шефа дипломатије да је то и до сада била пракса, одговара министар спољних послова.

“МСП подсећа да је у претходних годину дана забележено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Републике Хрватске у Републику Србију без икаквих претходних службених најава”, рекао је Селаковић.

За сутра је најављено обраћање председника Србије, а једна од тема биће забрана посете Јасеновцу. У међувремену, кратка објава на Инстаграму.

Подели на: