Најновије вести

Вулетић: Позиција Србије на Косову зависи од резултата Српске листе

Гост данашњег програма РТС-а био је социолог и професор Филозофског факултета у Београду Владимир Вулетић који каже да ће део међународне заједнице и институције у Приштини покушати да на предстојећим изборима ослабе утицај Србије на Косову.

 

Владимир Вулетић је  рекао да не очекује никакву значајну одлуку у вези са Косовом на самиту лидера Вишеградске групе, на којем учествује и председник Србије Александар Вучић.

“Важно је да Србија јача пријатељске везе са свима који су отворени према нашој земљи, поготово у овој ситуацији када стално имамо притиске и условљавања. Подршка Милоша Земана је јако значајна и охрабрује”, сматра Вулетић.

Истиче да треба имати у виду да Вишеградска група има веома специфичну позицију у Европској унији и да подршка Србији није безначајна.

О предстојећим изборима на Косову, професор Вулетић каже да је из перспективе дела међународне заједнице и привремених институција у Приштини потребно онемогућити утицај Србије и ослабити, пре свега, Српску листу као неку врсту продужене руке Србије.

“Каква ће бити позиција Србије у наставку преговарачког процеса, то зависи понајвише од резултата Српске листе”, истиче професор Вулетић.

Када је реч о изборима у централној Србији, Вулетић сматра да одлука једног дела опозиције о бојкоту избора није коначна, иако је оно који су бојкот осмислили приказују као неупитну.

“То је један специфичан поглед на начин како политички живот у Србији треба да изгледа и како се мења власт, односно разумевање да се власт не може другачије променити него на начин на који је то урађено 2000. године. То су људи који живе у деведесетим годинама и на тај начин доживљавају оно што се данас дешава”, каже Вулетић.

Истиче да је војна парада у Кини, не само порука, већ и логичан наставак јачања економске моћи Кине.

“Економску моћ прати јачање политичке моћи, а војна моћ је ту да зацементира политичку моћ, али и да пошаље поруку САД да не помишљају да се војно сукобе са Кином”, сматра Вулетић.

Србија је имала прилику да на војној паради у Никозији представи самоходну хаубицу “нора” и оклопно возило “милош”, а професор Вулетић каже да је посебно важно да је први пут српско наоружање део званичног наоружања једне државе Европске уније.

Између протеста таксиста и победе Звезде над Олимпијакосом, за догађај дана бира тријумф црвено-белих.

Сматра су протести таксиста контрапродуктивни и да на тај начин неће стећи подршку грађана Београда

“Постоје начини да се проблем реши и без таквих притисака”, каже професор Владимир Вулетић.

Подели на: