Најновије вести

Вулетић: Велике силе на овом простору покушавају једна другу да истисну

Социолог Владимир Вулетић је рекао да је позиција Србије доста јасна и да јој је стало до тога да се проблем Косова реши. С једне стране, Србија води политику војне неутралности, а са друге стране политику добрих односа са свим великим силама, истакао је Вулетић.

 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Владимир Вулетић је рекао да велике силе на овом простору покушавају да једна другу истисну и то чине преко леђа појединих држава, поготово оних који покушавају да воде независну политику.

“То ништа суштински не мења на курсу Србије који је до сада био јасан и таква политика се јако дуго води”, рекао је Вулетић.

Према његовим речима, с једне стране то је политика војне неутралности, а са друге стране политика добрих односа са свим великим силама.

“Јуче смо имали најаву посете председника Александра Вучића Немачкој која је уследила након сусрета у Сочију. У том смислу курс Србије се неће мењати и увек ћемо имати прилике да чујемо коментаре након разговора највиших политичара и државника са било којом страном”, каже Вулетић.

Коментаришући изјаву амбасадора САД на Косову Филипа Коснета, Вулетић каже да то није ништа ново.

“Позиција Србије је доста јасна и Србији је стало до тога да се проблем Косова реши и врло је јасно поставила модел како до тог решења доћи а то је компромис, само је питање шта која страна под тим што називамо компромис подразумева. Ту ништа нема ново, нити се разликује став САД”, каже Вулетић.

Како каже, и раније је било назнака да се они неће противити некој врсти територијалног разграничења, и та померања нису нова у ставовима.

“Некада изгледа као најава корекција гранца, то је нешто о чему ће време дати свој суд”, каже социолог.

Русија и Србија производиће ракете, открива Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Москви.

Вулетић каже да је Србија раположена за сарадњу са свима и за овакву врсту сарадње – који хоће да је укључе у смислу подизања производних капацитета.

“У том смислу Србија је отворена за сарадњу и била би отворена за сарадњу и са САД и са било којом другом земљом која би јој понудула овакав начин развоја”, каже Вулетић.

Према његовим речима, проблем је у томе што су та питања осетљива, ако причу проширимо даље, увек су под лупом сва улагања, рецимо Кине у Србију.

“Не можемо очекивати бржи економски раст ако се ослањамо на земље које су и саме некада у рецесији из разлога што се то некоме допада или не из политичких разлога”, истакао је Вулетић.

Историја је таква да се моћ и снага појединих великих земаља огледа у томе колико су еконосме снажне и колико могу да помогну оним земљама које ту помоћ очекују

Уколико Запад и САД то не могу а Кина и Русија могу, то говори о глобалнијим померањима, каже Вулетић.

“Што се Србије тиче, она се не опредељује на овај или онај начин, него хоће да користи прилике за еконосмки развој”, закључио је Вулетић.

Подели на: