Најновије вести

Вулин и Фенгхе: односи две земље најбољи у историји

Тренутни односи Србије и Кине се оцењују као најбољи у историји, за шта су заслужни лични односи председника Вучића и Сија, оценили су у Москви министри одбране Србије и Кине, Александар Вулин и Веи Фенгхе.

 

Министар одбране Александар Вулин састао се, у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, са министром националне одбране Кине, генералом Веи Фенгхеом, саопштило је Министарство одбране.

Министри су истакли да се тренутни билатерални односи две земље оцењују као најбољи у историји, за шта су заслужни лични односи председника Вучића и Си Ђипинга.

У складу са тим, и редовни дијалог министара допринео је остваривању значајних резултата на унапређењу досадашње и иницирању нових области сарадње Војске Србије и Народно-ослободилачке армије Кине.

Вулин је захвалио на донацијама којима Кина помаже Војску Србије, чиме се потврђује чврсто пријатељство две земље засновано на узајамном поверењу и међусобној подршци, као и на принципијелном ставу за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и подршци нашој земљи у међународним организацијама.

Фенгхе је изразио спремност да и даље развија сарадњу у области одбране кроз активности и планове које ће договорити два председника током предстојећег Другог форума за међународну сарадњу “Појас и пут”, који се одржава у Пекингу.

Потврда одличних односа и узајамног пријатељства представља и планирана посета Србији првог потпредседника кинеске Централне војне комисије генерала Џанг Јоусјија у току ове године, што ће допринети јачању стратегијске координације две војске.

Министри су оценили да је досадашња војно-економска и војно-техничка сарадња са Кином на високом нивоу и да се сви планови реализују утврђеном динамиком.

Данашњи састанак је трећи узајамни сусрет два министра у последњих годину дана, подсећа Министарство.

У оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, министар Вулин се на одвојеном састанку сусрео и са иранским министром одбране, генералом Амиром Хатамијем.

Министри су се сагласили да се сарадња развија у складу са обостраним интересима и у циљу изградње билатералних односа и истакли да је отварање изасланства одбране Србије у Техерану допринело њеном унапређењу.

Вулин је захвалио на принципијелном ставу Ирана по питању легитимних напора Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета.

Споразум о сарадњи у области одбране је у завршној фази преговарања, чиме ће се створити правни основ за реализацију значајнијих билатералних активности две војске.

Подели на: