Најновије вести

Вулин о одлуци Приштине: Ово није политика, ово је одмазда

Александар Вулин наводи да забрана уласка званичницима Републике Србије на Космет представља још један доказ да приштинско руководство бежи од дијалога по сваку цену. Истиче да нико не може да прекине везу између Срба са простора Косова и Метохије и њихове Владе и њиховог председника.

 

Aлександар Вулин наводи да приштинско руководство након што је доживело фијаско са својим покушајима да натерају Србе да купују шверцовану робу из камиона, сада покушава да казни Србе тиме што ће им забранити или прекинути везу са Београдом.

“Ово није политика, ово је одмазда, ово је покушај да свој бес искале на Србима са простора Косова и Метохије, покушавајући да прекину сваку везу имеђу њих, Владе Републике Србије и њиховог председника. То једноставно неће бити могуће, није могуће, никада у томе нису успели, неће успети ни овај пут”, рекао је Вулин.

Истиче да је ово тест за нову бриселску администрацију – да ли су у стању да остваре свој ауторитет, да обезбеде бар елементарно кретање људи, када нису успели да обезеде кретање робе.

“Ја се надам да ће нова бриселска администрација напустити ону праксу саопштења у којима
обе стране треба да се уздрже и у којима стално покушавају да изједначе Србију са шиптарским руководством”, изјавио је министар.

ЕУ има прилику да се увери у праве циљеве Приштине

Поводом одлуке Приштине да ниједном српском званичнику не треба дозволити улазак на територију Космета огласила се и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која је поручила да најновији потез Приштине представља антиевропски потез.”Забрана уласка српским званичницима на територију КиМ је најновији антиевропски потез Приштине, која свесно, систематски и циљано гази све темељне европске вредности и додатно уназађује могућност наставка дијалога”, оцењује Јоксимовићева.

Јоксимовићева је, на питање Тањуга да коментарише забрану уласка српским званичницима на КиМ, рекла да Приштина, поред већ вишемесечног демонстрираног непоштовања принципа слободног протока робе и услуга увођењем тарифа на робу из Централне Србије и БиХ, сада иде корак даље, ка ниподаштавању још једне кључне и темељне европске вредности – слободе кретања људи.

Додаје да ЕУ и њене чланице сада имају прилику да се увере у праву природу и циљеве Приштине.

“ЕУ и чланице имају прилику да се увере у праву природу и циљеве Пристине, која свесно, систематски и циљано гази све темељне европске вредности и додатно уназађује могућност наставка дијалога и покушаја налажења одрживих решења које председник Вучић и Влада Србије одговорно и решено заговарају”, истакла је министарка.

Раније данас Приштина је донела одлуку да ниједном српском званичнику не треба дозволити улазак на територију Космета.

Подели на: